Güne başlarken ekonomi ve piyasaların gündemi (6 Mayıs 2021)

Yeni günün başlangıcında, piyasalar ve ekonomi gündemine dair öne çıkan başlıklar...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Güne başlarken ekonomi ve piyasaların gündemi (6 Mayıs 2021)

Piyasalarda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) günün ön önemli gündem maddeleri olacak. Yurt içinde faiz kararının dışında TCMB'nin para banka ve menkul kıymet istatistikleri izlenecek.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın politika faiz oranını yüzde 19 düzeyinde sabit tutması bekleniyor. TCMB, faizleri sabit bıraktığı bir önceki toplantıda, PPK metninde enflasyon vurgusunda yaptığı değişiklik faiz indirimine kapı araladığı şeklinde yorumlanmıştı. Ancak sonrasında yayınlanan toplantı özeti ve TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun açıklamaları mayısta faiz indirimi beklentilerini kısmen ortadan kaldırdı.

..::PİYASALARDA SON DURUM::.

Döviz: Dün günün büyük bir bölümünde 8,35 civarında seyrettikten sonra kapanışı 8,32'den yapan dolar/TL, faiz kararı öncesinde benzer seviyelerini koruyor. Euro/TL ise 10 liranın üzerindeki hareketlerine devam ediyor. 

Küresel piyasalar: Asya borsaları güçlü ekonomik toparlanma umuduyla yatırımcıların büyümeye duyarlı hisselere yönelmesiyle yönelmesiyle yükseldi. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.25 yükseldi. Beş günlük tatilin ardından yeniden açılan Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 1,8 yukarıda. Wall Street'te dünkü yatay seyir bu sabah ABD vadeli endeks konratlarında da sürüyor.

Petrol fiyatları, ABD ham petrol stoklarının ihracattaki artışın ardından beklenenden daha sert düşüş kaydetmesiyle değerlendi. Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı 69 doların üzerine çıkarken ABD ham petrolü ise 65,7 dolara yükseldi.

Altın fiyatları, dolardaki güçlü seyre rağmen ABD Hazine tahvil getirilerinin düşüş kaydetmesiyle hafif yükselirken yatırımcılar yarın açıklanacak Nisan ayı ABD tarımdışı istihdam verisini bekliyor. Altının spot piyasadaki ons fiyatı 1,789 dolardan işlem görüyor.

.::TÜRKİYE VE DÜNYADAN SON HABERLER::.

BDDK’nın sorunlu kredileri takibe atma süresinde sağladığı esneklik 30 Haziran’da sona erecek. Ancak BDDK’nın bankalardan aldığı görüşle bu esnekliği Eylül 2021 hatta yılsonuna kadar uzatmayı planladığı öğrenildi. Haberin detaylarını haberimizde bulabilirsiniz... 

Türk Telekom Grubu, 2021'in ilk çeyrek finansal ve operasyonel sonuçlarını  açıkladı. Türk Telekom, 2021'in ilk çeyreğinde konsolide gelirlerini yüzde 20,4 artırırken, şirketin net karı geçen yılın aynı dönemine göre ikiye katladı ve 1 milyar 356 milyon TL oldu.

İngiltere’nin başkenti Londra’da bir araya gelen G7 Dışişleri Bakanları yayınladıkları ortak bildiride, Rusya’nın uluslararası politikasını "yasadışı ve olumsuz" olarak nitelendirdi.

Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu, Çin-Avustralya Stratejik Ekonomik Diyalog mekanizması çerçevesindeki tüm faaliyetleri askıya almaya karar verdiğini duyurdu. doğal gaz stokları (17.30) verileri bulunuyor.

Japonya medyasında yer alan haberlere göre, ülkede hükümet Covid19 olağanüstü hal tedbirlerini uzatmayı değerlendiriyor. Medyada yer alan haberlere göre hükümet halihazırda devam etmekte olan koronavirüs tedbirlerini Mayıs ayı sonuna kadar hatta 1 ay daha uzatmayı ele alıyor.

GÜNÜN AJANDASI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), bu yılın beşinci toplantısını gerçekleştirecek. TCMB Mart ayında faizi 200 baz puan artırdıktan sonra son toplantısında yüzde 19 olan faiz oranında bir değişikliğe gitmemişti.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK) ve TCMB para ve banka istatistikleri haftalık verileri yayımlanacak. TCMB haftalık bülteninde yurt dışı yerleşiklerin hareketleri, yurt içi yerleşiklerin döviz pozisyonu ve rezervler öncelikli olarak izlenecek (14.30).

Yurt dışında günün en önemli gündemi İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz kararı olacak. (14.00) BoE,en son 2020 yılı Mart ayında faiz oranını 15 baz puan indirmişti. BoE sonraki 9 toplantısında faiz değişikliğine gitmedi.

Günün diğer faiz kararları Malezya (10.00) ve Çekya (15.30) merkez bankalarından gelecek.

Almanya'da fabrika siparişleri (09.00), Euro Bölgesinde perakende satışlar (12.00), Avrupa piyasasında izlenecek veriler olacak.

ABD'de Challenger işten çıkarmalar (14.30), tarım dışı verimlilik (15.30), haftalık işsizlik başvuruları,

İngiltere'de yerel seçimler, İskoçya'da parlamento seçimleri yapılacak.

Ekonomi