Güne başlarken ekonomi ve piyasaların gündemi (28 Ekim 2020)

Yeni günün başlangıcında, piyasalar ve ekonomi gündemine dair öne çıkan başlıklar...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Güne başlarken ekonomi ve piyasaların gündemi (28 Ekim 2020)

..:: PİYASALARDA SON DURUM ::..

Yurt içi: 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tatili öncesi yurt içi piyasalarda bugün yarım gün işlem yapılacak.  Yarım günlük mesaide gözler enflasyon raporu ve öncesinde ekonomik güven endeksinde olacak. Veriler öncesinde dolar/TL ve euro/TL dünkü tarihi zirvelerin hemen altında başlangıç yapmış durumda. Saat 08:20 itibarıyla dolar/TL 9,1920; euro/TL ise 6,6532'den el değiştiriyor. Dolar/TL dünkü işlemlerde 8,2088 ile rekor kırarken euro/TL'de ise zirve 9,7169 olmuştu.

Yurt dışı: Küresel piyasalar ABD ve Avrupa'da koronavirüs enfeksiyonlarının endişe verici bir hızda artmasıyla gerilerken, önümüzdeki hafta yapılacak ABD seçimleriyle ilgili belirsizlik "riskten kaçışı" artırdı.ABD vadelileri yüzde 0,5'ler civarında ekside seyrederken Asya borsaları da satış ağırlıklı. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0,15 civarı gerilerken Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0,6 düşüş kaydetti. 

Altın ve petrol: ABD'de API tarafından açıklanan haftalık petrol stokları verisinin ham petrol stoklarının piyasa beklentisinin çok üzerinde arttığına işaret etmesi uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarını hızla aşağı çekti. Brent petrolün varil fiyatı 40,39 dolar seviyesine kadar geriledi ve saat 08:20 itibarıyla düne göre yüzde 1,28 kayıpla 40,87 dolardan işlem görüyor. Piyasalardaki belirsizlik ortamı spot altın fiyatını 1.900 dolar seviyesinin üzerinde tutuyor. Uluslararası piyasalarda spot altın bu sabah düne göre yüzde 0,1 civarı artışla 1.908 dolar seviyesinden başladı. 

GÜNÜN AJANDASI

Türkiye, ekim ayı ekonomik güven endeksi
Türkiye, TCMB'nin Enflasyon Raporu
Türkiye, TCMB Para Politikası Kurulu toplantı özeti
ABD, eylül ayı toptan eşya stokları

..:: TÜRKİYE'DEN SON HABERLER ::..

İş dünyasından Fransa krizi için hassasiyet çağrısı

Fransa ile Türkiye arasında karikatür krizi ile başlayan gerilim, ekonomiye sıçradı. Türkiye’nin ihracatta en büyük 6. partneri olan Fransa ile ticaretin sekteye uğramasından endişe duyan iş dünyası temsilcilerinin, bir kısmı boykot çağrısına yönelik destek mesajı yayınlarken, büyük bir kesim ise bu durumun her iki ülkenin de zararına olduğuna dikkat çekerek sağduyu çağrısında bulundu.

İş dünyasından Fransa krizi için hassasiyet çağrısıİş dünyasından Fransa krizi için hassasiyet çağrısı

Mazot ve gübre desteğine tırpan

Tarım destekleri, 2021’de 22 milyar lirayla bu yılki düzeyinde kalacak. “2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı”na göre, çiftçinin en yaygın yararlandığı mazot, gübre ve hayvancılık desteklerinde toplam 787 milyon lira kesintiye gidiliyor. Ali Ekber Yıldırım yazdı...

Mazot ve gübre desteğine tırpanMazot ve gübre desteğine tırpan

Kâr dağıtımı için %25 sınırı uygulamasında süre uzatıldı

Sermaye şirketlerine getirilen, ticaret kanununun geçici 13. maddesinin yürürlüğe girmesinden 30 Eylül'e kadar, 2019 yılı net kârının yalnızca %25'nin dağıtılmasına karar verilebileceği yönündeki hükümde süre kriteri kapsamı yıl sonuna kadar uzatıldı.

Kâr dağıtımı için % sınırı uygulamasında süre uzatıldıKâr dağıtımı için % sınırı uygulamasında süre uzatıldı

..:: DÜNYADAN GELİŞMELER ::..

UNCTAD: Global doğrudan yabancı yatırımları yüzde 49 azaldı

UNCTAD'ın (Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı) Global Yatırım Trendleri Monitörü'ne göre 2020 yılının ilk 6 ayında global doğrudan yabancı yatırımları 2019'un aynı dönemine göre yüzde 49 azaldı. UNCTAD'ın yatırım direktörü James Zhan yaptığı değerlendirmede,"Doğrudan Yabancı Yatırımları'nda düşüşü beklediğimizden daha sert oldu, özellikle gelişmiş ekonomilerde. Kalkınmakta olan ekonomiler ise yılın ilk yarısında fırtınaya göreceli olarak daha iyi dayandılar. Ancak görünümü oldukça belirsiz olmaya devam ediyor" ifadelerini kullandı.

"Asya ikinci dalgaya daha 'dayanıklı' olacak"

Credit Suisse'in Asya Pasifik Böllgesi Baş Hisse Senetleri Stratejisti Dan Fineman'e göre, dünyanın bazı bölgeleri koronavirüs pandemisinde ikinci dalgayı yaşarken, salgının Asya ekonomileri üzerindeki etkileri 'sınırlı' olacak. Fineman, "Açık bir şekilde Batıdaki gelişmiş piyasalar ikinci dalga koronavirüs ile yüz yüze kalırken, Asya bu süreçte daha dayanıklı olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Nikel fiyatları 2 ayın zirvesini gördü

Shanghai Vadeli İşlemler Borsası'nda (ShFE) nikel vadeli işlemleri, Filipinler'de en büyük nikel cevheri üretici ve ihracatçısının COVID-19 nedeniyle oparasyonlarına ara vermesinden sonra beliren arz endişesi nedeniyle iki ayın en yüksek seviyesine çıktı. ShFE'de Aralık vadeli nikel kontratı, yüzde 3,2 artarak ton başına 18 bin 303 dolara kadar çıktı ve 3 Eylül'den beri en yüksek seviyeye ulaştı.

Ekonomi