Gökhan Turhan, DÜNYA'da

Armatür Derneği Başkanı Gökhan Turhan, Dünya Dijital Platformlar canlı yayınına konuk oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İyi Bir Dünya'da Yasemin Salih'in bu haftaki Armatür Derneği Başkanı Gökhan Turhan'dı. 

Canlı yayından notlar:

Geçmişi 2000 yıldan daha eski, bizim topraklarda olan, musluk dediğimiz açma kapama sistemleri, armatür adıyla yepyeni ürünlere dönüştü. Dünyada sektörün büyüklüğü 110 milyar dolar. Türkiye’de sektörde büyük ölçekli 60 firma var. 4 milyar dolarlık sektörüz. Ülkemizin 1 milyar dolarlık ithalatı, 1,5 milyar dolarlık ihracatı var. Sektörün uluslararası alanda pazar payı anlamında alacağı çok daha fazla yol var. İhracatımızı artırabiliriz. Bunu yapacak potansiyelimiz var. Türkiye endüstri.02’lerde dolaşıyor. Endüstri.03’e bile geçilebilmiş değiliz.
Gelecekte sektörümüzün ve ülkemizin dijital alana daha fazla yönelmesi gerek.
Pandemi çok önemli şeyleri değiştirdi. 

Pandemi sonrasında artık insanlar hiçbir şeye dokunmak istemiyor. Lavaboya gittiğinde dokunmadan kullanabilmek istiyor. Şimdi sanal fuar yapacağız. Dünyanın devleri ile firmaları karşı karşıya getireceğiz. Dünyanın ihtiyaçlarını anlayıp ona göre ürün geliştirmeliyiz. Avrupalılar bu yoldan 100 yıl önce geçtiler. Kullanılan ürünler çok üzün ömürlü. Kolay bozulmuyor. Bu nedenle satışların artırılması için yeni ürün geliştirmek, moda yaratmak gerek. Derneği kurar kurmaz, üyesi olduğumuz İhracatçılar Birliği’nin (İDMİB) çatısı altında bir URGE yaptık. Güney Amerika için URGE yaptık. Sanal fuar yaptık. Sanal fuarlar satışa katkı yapacak data oluşturuyor. Web siteleri de e-ticarete açık olmalı. Bir dijital katalog hazırlanması bu dönemde çok önemli. Sosyal medya reklamcılığına yönelmeliyiz. 

Pandemi değil, teknoloji bizi değiştirip dönüştürüyor. Sanal fuarlar, hayal bile edemeyeceğiniz ülkelerle ve müşterilerle buluşturuyor bizi. ABD ve Avrupa kovid ile mücadeleyi ekonomilerini durdurmadan yapmayı deniyor. Bunu başardılar da. Tedarik değer zincirinin içinde kalmak gerekiyor. Çin, demiryolu bağlantısı ile artık Avrupa’ya çabuk ulaşıyor. Yakında Çin’in yerini Vietnam alacak. Bu gelişmeleri yakından izlememiz. Derneği kurduktan sonra, ilk iş olarak standartlar konusunda işbirliğine başladık. Avrupa ve Amerika’daki derneklerle bağlantı kurduk.
Sertifikalar üzerine çalışıyoruz. 

"Meslek liselerinde sanayiye uyum sağlayacak eğitim ve proje yapılmalı"

Meslek lisesi eğitimi önemli. Bu liselerde doğrudan sanayiye uyum sağlayacak eğitim ve projeler yapılmalı. İSO çatısı altında da çalışıyoruz. Yurtdışı öğrenci değişim programını destekliyoruz.

Devamı geliyor...

Ekonomi
Bu konularda ilginizi çekebilir