Erdoğan: Ülkemiz hazırlık devrini geride bırakıp artık şahlanış dönemine giriyor

TOBB Ekonomi Şurası'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Mali disiplini koruyarak, büyüme ve istihdam odaklı bir anlayışla yolumuza devam edeceğiz. Enflasyonla mücadele en önemli önceliğimiz. Ülkemiz hazırlık devrini geride bırakıp artık şahlanış dönemine giriyor" dedi. 

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Erdoğan: Ülkemiz hazırlık devrini geride bırakıp artık şahlanış dönemine giriyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sanal ortamda düzenlenen Ekonomi Şurasında reform ve yatırım sözü verdi. Konuşmasının önemli bir kısmını faiz konusuna ayıran Erdoğan, “(Amacımız) Yüksek faize yatırımcımızı ezdirmememiz gerekiyor. Bunun için ekonomiyle ilgili her konuda iş dünyamızla ve onların temsilcileri olan sizlerle istişare etmeye özel önem veriyoruz” dedi.

Erdoğan salgının etkisinin devam ettiğini ancak 2020 3. Çeyreğinin güçlü bir büyüme ile tamamlanacağının kesinleştiğini, yılın da pozitif bir büyümeyle tamamlanacağına inandığını vurguladı.

Ekonomide fiyat ve finansal istikrarı öncelediklerini, reform yapmaktan çekinmeyeceklerini tekrarlayan Erdoğan, buna karşılık yüksek faizin yatırım ve üretime negatif etki ettiğini anlattı. “Geçmişte işadamlarıyla konuştuğumuzda hepsi nasıl battığını, nasıl bittiğini anlatırken hep bana şunu söylerlerdi, neydi o? 'Beni faiz batırdı, beni faiz bitirdi, şu kadar faiz ödedim, şu kadar faiz ödüyorum'” diyen Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu arada özellikle yüksek faiz sebebiyle üretimin, ticaretin, ihracatın, istihdamın temsilcileri olan sizler sahada yaşananların tercümanı olarak karar vericilere yol gösteriyor, ışık tutuyorsunuz. Zira yüksek faizin nelere mal olduğu ortada. Yüksek faizle bizler gerçek anlamda yatırım yapabilir miyiz? Sizler bu işin içindesiniz. İstihdam üretebilir miyiz? Mümkün değil. Peki üretim yapabilir miyiz? O da mümkün değil. Peki ihracata yönelik ciddi adımlar atabilir miyiz? O da mümkün değil. Öyleyse bizim bu noktada çok daha dikkatli olmamız lazım ve yüksek faize yatırımcımızı ezdirmememiz gerekiyor. Bunun için ekonomiyle ilgili her konuda iş dünyamızla ve onların temsilcileri olan sizlerle istişare etmeye özel önem veriyoruz. Aldığımız tüm kararlarda, attığımız tüm adımlarda sizlerle birlikte oluşturduğumuz ortak akıldan faydalanıyoruz. Sektörlerimizin ve şehirlerimizin sorunlarını, taleplerini, beklentilerini sizlerle birlikte konuşuyor, tartışıyor ve birlikte çözüm yolları geliştiriyoruz.”

Yeni bir dönem, olumlu ayrıştığımızı göreceksiniz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, üretim, ihracat ve yatırı odaklı yeni bir döneme hazırlandıklarının altını çizerek, “Piyasa ekonomisi yoluyla rekabeti öne alan şeffaf öngörülebilir politikaları hayata geçirdik” dedi. Yeni hedefleri takip edeceklerini kaydeden Erdoğan, “Temelini atığımız, adeta kaba inşaatını tamamladığımız yeni ekonomik ortamda ülkemizin şahlanış dönemine giriyoruz. Üretimde, istihdamda, ihracatta ülkemizin olumlu ayrıştığını göreceğiz” diye konuştu. Erdoğan, yapısal reformlar, mikro politikalar düzeyinde, büyüme ve istihdam odaklı yaklaşımlar içeren yeni düzenlemeler yapılacağını açıkladı.

Erdoğan “piyasa kurallarına” uygun adımlar tasarladıklarının altını çizdi.

TOBB Başkanı, yeni program istedi AB ile uyuma işaret etti

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise konuşmasında salgın sonrası dönemde tedarik zincirleri, üretim üslerinin yapılanması yönünden Türkiye’nin potansiyel merkezlerden biri görüldüğünü belirterek “Çünkü talih hazır olana güler. Fırsatların kazası olmaz. Evet, kritik virajları aştık ama önümüzde, inişli-çıkışlı uzun ve zor bir yolculuk var. Ayrıca dünyada da yeni dengeler kuruluyor. Asya-Pasifik bölgesinin 15 ülkesi, küresel ekonominin yüzde 30’unu kapsayan, dünyanın en büyük serbest ticaret anlaşmasına imza attılar. Öte yandan aşının bulunmasına rağmen, onaylanması ve yaygın hale gelmesi de zaman alacak. Dolayısıyla hem salgın sonrası döneme hazır olmamızı sağlayacak, hem de yatırımcılara güven verecek bir program tasarlamalıyız. Sizin son grup toplantınızdan başlayarak yaptığınız açıklamaları, bu açıdan çok değerli görüyorum.Verdiğiniz demeçlerle pozitif bir ortam oluştu” dedi.

TOBB Başkanı AB ile ilişkilerin iyileştirilmesinin de olumlu katkı yapacağına işaret ederek, “Bu kapsamda, bazı vizyonsuz AB liderlerine rağmen AB ile ilişkilerin güçlü tutulmasında, gümrük birliğinin güncellenmesinde ve vize diyaloğu dahil, ilişkilerde tekrar pozitif bir gündeme dönülmesinde fayda görüyoruz” dedi.

İş dünyası temsilcileri görüşlerini aktardı: Matrah artırımı, kasa affı ortak talepler

DÜNYA’nın edindiği bilgilere göre toplantının kapalı bölümünde TOBB konsey başkanları sektörel, 7 coğrafi bölgenin sözcüleri ise yerel sorunları aktardılar.

Ticaret Odaları Konsey Başkanı Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, salgındaki ekonomik destekler nedeniyle teşekkür ederken, aynı işkolunda çok sayıda şirketin kurulmasının önlenmesi için kentsel ve ticari planlamanın birlikte yapılmasını önerdi. Baran, kamunun özel sektörün de faaliyet gösterdiği alanlardaki yatırımlarına dikkat çekti. Baran ayrıca salgın dönemindeki ertelenen ödemeler konusunda yeni imkanlar sağlanmasını istedi. Gürsel Baran kafe, özel öğrenci yurdu ve restoranlara kira desteği talep etti.

TSO Konsey Başkanı Necdet Takva ise tıbbi cihaz sektörünün kamudan alacaklarının iskonto edilmeden ödenmesi ve şimdiye kadar imzalatılan iskontoların iaede edilmesini istedi. Vergi ve prim borçları nedeniyle ticaret ve sanayi erbabının banka hesaplarının tamamına bloke konulmamasını talep etti.

Yerli yem üretimi desteklenmeli

Ticaret Odaları Konsey Başkanı Konya TO Başkanı Hüseyin Çevik ise yem maliyetinin yüksekliğinden şikayet etti. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı’nın yemde ithalata bağımlı olmanın olumsuzluğuna işaret ederek yerli üretimin artırılmasının gerekliliğini vurguladığı öğrenildi.

Deniz Ticaret Odaları Konseyi Başkanı Cengiz Kaptanoğlu ise bütün ülke gemi taşımacılarının “kolay bayrak” tercihi olduğunu Türkiye’nin başka bir alanda rekabet edebileceğini belirterek yapılacak düzenlemelerle gemi taşımcılığının bölgesel merkezlerini Türkiye’ye taşımalarının sağlanabileceğini vurguladı.

Sanayi Odaları Konsey Başkanı İstanbul SO Başkanı Erdal Bahçıvan ise yatırım ve üretim için finansal istikrar ve fiyat istikrarının kritik önemde olduğunu, bu yöndeki mesajlardan memnun olduklarını kaydettiği bildirildi. Bahçıvan, KGF’nin daha da güçlendirilmesini, KDV sisteminin yeniden yapılandırılmasını ayrıca üretim ve yatırım ile tedarik zinciri süreçlerinde sürdürülebilirliği baz alan reformlar yapılmasını talep ettiği bildirildi.

Ekonomi