EPDK Başkanı Yılmaz elektriğe zam tartışmasına son noktayı koydu!
Elektrikte maliyet bazlı tarifeye geçilmesiyle birlikte aylık tüketimi 1047 TL’nin üzerindeki faturası olanlar devlet desteği alamayacak. Bu da faturaları neredeyse ikiye katlayacak. Elektrik faturalarında yeni döneme ilişkin tartışmalar sürerken EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz artış ile ilgili son noktayı koydu. Yılmaz, uygulama ile ilgili “Zam değil, maliyetin karşılanması” dedi.
Yılbaşından bu yana gündemde olan elektrikte fatura düzenlemesi ile ilgili tartışmalar sürüyor. Elektrikte maliyet bazlı tarifeye geçilmesiyle birlikte aylık tüketimi 1047 TL’nin üzerindeki faturası olanlar devlet desteği alamayacak. Bu da faturaları neredeyse ikiye katlayacak. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz son kaynak tedarik tarifesine yönelik tartışmalara ve zam iddialarına son noktayı koydu.
“Zam değil, maliyetin karşılanması”
Yılmaz, elektrik tüketimi aylık 417 kilovatsaate ulaşan abonelerin 1 Şubat itibarıyla sübvansiyon dışında bırakıldığı Son Kaynak Tedarik Tarifesi'ne ilişkin de şunları kaydetti:
"Bu düzenleme, abonelerin yüzde 3'ünü etkiliyor. Elektrikli araçlar yaygınlaşıyor ve her şey dijitalleşiyor. Örneğin, bir evde üç televizyon, üç buzdolabı olabiliyor. Öte yandan, asgari ücretle geçinen, enerji yoksulu diyebileceğimiz insanlar var. Devlet, bu kesimi sübvanse ediyor. Ancak maddi durumu iyi olan birinin elektrik faturasını devletin karşılaması ne kadar doğru? Bu, zam değil, maliyetini karşılamak. 'Bu kadar elektrik senin acil ve zaruri ihtiyacın değil, ekonomik gücün de bunu karşılamaya yetiyorsa, dar gelirlinin hakkını alma. Elektriği piyasadan al, maliyetini de kendin karşıla” diyoruz. Çok yerinde bir düzenleme ve sonuna kadar da savunuyoruz."
Enerji yatırımlarında "süper izin" süreci başlıyor
EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, enerji yatırımlarına hız kazandıracak "süper izin" sürecinin yatırımcıların önünü açarak, sektör için devrim niteliğinde bir adım olacağını belirtti.
Yılmaz, enerji yatırımlarının hızlı şekilde hizmete alınmasını öngören "süper izin" sürecinin yatırımcının yanı sıra ülke sanayisi ve vatandaşlar açısından da önem arz ettiğini söyledi.
Yatırımcı nefes alacak
Yatırımcıların, izin sürecinde birçok yerden ayrı ayrı izin almak zorunda kaldığını aktaran Yılmaz, "Tüm izinlerin tek bir kurumun yetkisinde olması durumunda yatırımcı rahat nefes alabilir. Öngörülebilirlik önemli. Yatırımcılar buna değer veriyor. Doğrusu da bu" dedi.
Yılmaz, uzun izin süreçlerinin yatırımcıya zaman, maliyet ve emek kaybı yaşattığını anlatarak, "Birçok ülkede çeşitli teşvikler bulunuyor. En büyük teşviklerden biri bu tür izinlerin kolaylaştırılması ve tek bir yerde uyum içinde olması. Böylece bütünlük sağlanmış oluyor. Bunları önleme açısından 'süper izin' meselesi çok önemli. Enerji Bakanlığımız bunu gerçekleştirdiği takdirde, yatırım açısından devrim niteliğinde bir karar olacak" diye konuştu.
"Süper izin" için öngörülen takvime ilişkin soruyu da yanıtlayan Yılmaz, "İlgili yasal düzenlemeler hazırlandı. Meclise sunulacak. Sonrasında bu sürecin hızlı bir şekilde tamamlanacağını düşünüyorum" dedi.
Milli ve akıllı sayaçlarla dijital dönüşüm
Milli Akıllı Sayaç Sistemleri'ne (MASS) de değinen Yılmaz, “Teknoloji gelişiyor ve sistemler akıllandıkça müdahaleye daha açık hale geliyor. Biz de sistemlerimizin güvenliğini sağlamak istiyoruz. Kendi milli sistemlerimizi kullanmak istiyoruz. Yazılımının Türkiye'de kendi insanlarımız tarafından, EPDK ile ilgili dağıtım ve üretim şirketlerinin kontrolünde olmasını istiyoruz. Dolayısıyla MASS, çığır açacak" diye konuştu.
Yılmaz, dijital çağın yol açtığı artan elektrik tüketimine dikkati çekerek, "Buna hazırlıklı olmamız gerekiyor. MASS üzerinde uzun zamandır çalışıyorduk. Sona doğru geldik. Belirli bölgelerde uygulamalarımız çok yakında başlıyor" dedi.
MASS'ın kayıp kaçakla mücadelede ve yatırımlardaki rolünün de altını çizen Yılmaz, "Örneğin, nerede, ne zaman, ne kadar fazla enerji tüketilmiş? Neden? Bunları görebileceğiz. Bu, aynı zamanda gelecekte yatırımları yönlendirmek açısından da çok önemli. Çünkü tüketimin hangi bölgelerde, hangi saatlerde ve ne kadar olduğunu tespit ettiğinizde, yatırımları buna göre yönlendirebilirsiniz" ifadelerini kullandı.
Yılmaz, MASS ile abonelerin elektrik tüketimlerini ve maliyetlerini de takip edebileceğini kaydederek, "Büyük avantajlar elde edilecek. Yalnızca tek bir tarafı düşünmüyoruz; üreticiye, tüketiciye ve sisteme fayda sağlayan her değer bizim için çok kıymetli." değerlendirmesinde bulundu.
Söz konusu sistemin elektrik sayaçlarıyla sınırlı kalmayacağını vurgulayan Yılmaz, doğal gaz ve su sayaçlarının da buna dahil edileceğini söyledi.
Yenilenebilir enerjide yeni adımlar
Yılmaz, yapım aşamasındaki 63 bin megavatlık lisanslı ve lisanssız yenilenebilir enerji kaynaklarına ilişkin de şöyle konuştu:
"63 bin megavatın tamamı yenilenebilir enerji. Senede 6 bin megavat devreye girse on senede 60 bin megavat eklenmiş olur. 10 bin megavat devreye girse, bu süre 6 seneye düşer. Devasa bir rakam. Bu yalnızca enerji açısından önemli değil. Ekonomi öyle bir çark ki birbirini etkiliyor. Enerjide yatırım devam ettiği sürece işçisinden bakkalına kadar herkes bundan istifade ediyor."
Söz konusu 63 bin megavatın önemli bir kısmının lisanssız üreticiler olduğunu anımsatan Yılmaz, "tükettiğini üret, ürettiğini tüket" anlayışıyla hareket ettiklerini dile getirdi.
Yılmaz, bu kapsamda yeni düzenlemelerin de yapıldığına dikkati çekerek, belirli saatlerde gönüllü olarak enerji üretip sisteme verilecek ve karşılığında gelir elde edilecek bir model üzerinde çalıştıklarını aktardı.
Enerjinin verimli kullanımına yönelik kapsamlı düzenlemelerin devam edeceğinin altını çizen Yılmaz, "Bu düzenlemeler için detaylı etki analizleri yapıyor, sektör, tüketici, yatırımcı ve sanayici için en faydalı çözümleri üretmeye odaklanıyoruz" dedi.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.