Enflasyon yüzde 85.5 ile yeni zirvesinde

TÜİK, ekim ayı enflasyonunu açıkladı. Veri piyasa beklentileri çerçevesinde, ancak yeni tarihi zirvesinde. Ekimde; TÜFE aylık bazda yüzde 3.54 artarken, yıllık enflasyon yüzde 83.45'ten yüzde 85.51'e yükseldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Enflasyon, ekim ayında piyasa beklentileri paralelinde gelirken,  24 yılın zirvesi yenilenmiş oldu.

Tüketici fiyatları, ekim ayında aylık bazda yüzde 3.54 arttı; yıllık TÜFE yüzde 83.45'ten yüzde 85.51'e yükseldi.

Enflasyonun aylık yüzde 3.6 artması, yıllık bazda ise 24 yılın yeni zirvesi olan yüzde 85.6'ya yükselmesi bekleniyordu.

Çekirdek enflasyon ekimde yüzde 3.22 artış gösterirken, yıllık artış ekimde 68.09'dan yüzde 70.45 seviyesine çıktı.

Aylık olarak en yüksek artış yüzde 8.34 ile giyim kaleminde gerçekleşirken ev eşyasında yüzde 4.4 gıdada yüzde 5.1 artış oldu.

Yıllık olarak en yüksek artış gösteren kalem ise yüzde 117.15 ile ulaştırma oldu. Ev eşyası yüzde 93.6 ve gıda yüzde 99.1 ile yıllık TÜFE'nin de üzerinde artış göstermeye devam eden kalemler olarak dikkat çekti.

Yurt içi üretici fiyatları aylık yüzde 7.83 artarken, yıllık yüzde 151,50'den yüzde 157.69'a yükseldi.

ENAG: Aylık artış yüzde 7.18

Öte yandan ENAG; ekimde aylık artışı 7.18 ve yıllık 185.34 olarak hesapladığını duyurdu.

İTO'nun verilerine göre, İstanbul'da perakende fiyatlar ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 3,96 artış gösterdi. Yıllık artış yüzde 108.77 olarak açıklandı.

TCMB geçen hafta açıkladığı, yılın son enflasyon raporunda, kasım ayından sonra enflasyonun mevcut seviyesinden hızlıca düşeceğini belirtti. TCMB'nin güncel yılsonu tahminini yüzde 65.2 seviyesinde.

Enflasyonda tepe görüldü mü?

Ekonomistler, TÜFE'nin yüzde 90 altına yakın bir zirveyi Kasım'da görmesini ancak Aralık itibarıyla baz etkisiyle düşüş olmasını bekliyorlar. Ekonomi yönetiminin ve piyasanın enflasyon tahminleri bu yıl için oldukça yakın seviyelere de geldi. 

Tera Yatırım Başekonomisti Enver Erkan: Merkez Bankası’nın orta vadeli hedefi olan yüzde 5’in 17 katından daha yüksek olan bu oranın bu yıl ve 24 yıllık tarihsel seriler içindeki olası zirve olarak değerlendiriyoruz. Baz etkileriyle beraber, beklenmedik ters rüzgar etkisi görülmezse, enflasyon önümüzdeki aylarda yıllık oranlar itibariyle düşmeye başlayacaktır Bu kapsamda da yılsonunda enflasyon oranını son gerçekleşmelerin getirdiği hesaplamalarla yüzde 75,7 olarak görüyoruz.

Enflasyonda muhtemel zirve görülmüş olsa da, çekirdek enflasyon rakamları hala çok yüksek, bu da altta yatan eğilimlerin iyileşmesinin uzun zaman alabileceğini gösteriyor. ÜFE'nin yüzde 157,7 düzeyinde olması, üretici maliyetlerinin tamamının henüz fiyatlara yansımadığını ortaya koymaktadır. Mevcut resim, önümüzdeki dönemlerde baz etkisine bağlı olarak enflasyondaki kısmi değişimi gösteriyor ancak TL'de herhangi bir değer kaybı yaşanması durumunda beklenti bandını yükselteceğini de hatırlatalım. Bunun enflasyon üzerinde önemli bir etkisi olabilir ve çekirdek enflasyon eğilimleri nedeniyle enflasyondaki gerileme çok yavaş olabilir. TÜFE'nin resmi beklentilere göre daha kademeli yavaşlayacağını ve en önemli şeyin çekirdek enflasyon ve buradaki katılık olduğunu düşünüyoruz.

 

 

 

 

 

Ekonomi