Enflasyon, yeniden çift hane

TÜFE, kasımda piyasa beklentilerinin altında, yüzde 0,38 artış gösterdi. Eylül ve ekimde tek hanede seyreden yıllık enflasyon, kasımda baz etkisinin terse dönmesiyle tekrar çift haneye yükseldi: 10,56

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Enflasyon, yeniden çift hane

DÜNYA ONLINE

Tüketici fiyatları (TÜFE), sepette ağırlığı en fazla olan gıda ve ulaştırmadaki fiyat artışlarının nispeten sınırlı kalmasıyla, kasımda piyasa beklentilerinin altında artış gösterdi. Aylık bazda yüzde 0,7 artması beklenen TÜFE, yüzde 0,38 arttı. Yüzde 11’e çıkması beklenen yıllık enflasyon ise yüzde 10,56’ya yükseldi. Böylece ekim ayında yüzde 8,55 ile Aralık 2016’dan beri en düşük seviyeye gerileyen yıllık enflasyon tekrar çift haneye çıkmış oldu. Ekonomistler, yıllık tüketici enflasyonunun düşük baz etkisine bağlı olarak aralıkta da yükselişini sürdüreceğini ve yılı yüzde 11,5-12 aralığında tamamlayacağını öngörüyor.

Çekirdek enflasyon yüzde 9’un üzerinde

Merkez Bankası ve piyasalar tarafından yakından takip edilen çekirdek enflasyon, üç ay üst üste düşüş göstermesinin ardından yeniden yükselişe geçti. Özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden işlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç tutan ‘B’ kasımda yıllık olarak yüzde 9,90 artış gösterdi. Ekim ayında B endeksi yıllık olarak yüzde 7,64 artmıştı. Ekimde yüzde 6,67 artan enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve altın hariç tutan ‘C’ endeksi ise kasımda yüzde 9.25 arttı. B ve C endekslerindeki aylık artışlar sırasıyla yüzde 0,59 ve yüzde 0,51 oldu.

Giyim ve ayakkabı artışta belirleyici oldu

Mevsimselliğin etkisiyle fiyatların aylık bazda yüzde 2,7 yükseldiği giyim ve ayakkabı grubu, kasım ayı enflasyonuna 18 baz puan ile en yüksek katkıyı yapan ana harcama grubu oldu. Son dört aydır hızlı yükseliş gösteren gıda ve alkolsüz içecekler grubunda ise artış yavaşladı ve aylık artış yüzde 0.22 oldu. Böylece grubun enflasyona katkısı 0.05 puan oldu. Diğer gruplarda ise artışın yüzde 1’in altında kaldığı dikkat çekti. Ev eşyasında yüzde 0,59, haberleşmede yüzde 0,39, konutta yüzde 0,36 ve ulaştırmada yüzde 0,33 artış yaşandı.

Öte yandan lokanta ve oteller ile çeşitli mal ve hizmetler gruplarındaki fiyat gelişmeleri aylık enflasyonu sınırlı oranda düşürücü yönde etkiledi. Aylık en fazla düşüş gösteren grup yüzde 0,44 ile çeşitli mal ve hizmetler olurken, lokanta ve oteller grubunda yüzde 0,15 düşüş gözlendi.

Yıllık artışta baş rolü; gıda ile alkollü içecek grubu paylaştı

Yıllık bazda katkılara bakıldığında ise gıda grubunun 205 baz puan ile tüketici enflasyonuna en yüksek katkıyı yapan grup olmaya devam ettiği görülürken, fiyatların yıllık bazda yüzde 43,4 ile hızlı yükseldiği alkollü içecekler ve tütün grubu da 182 baz puan ile yıllık tüketici enflasyonuna yukarı yönlü katkıda bulunan bir diğer önemli grup oldu.

Ana metal grubu, Yİ-ÜFE’yi aşağı çekti

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), aylık bazda yüzde 0,08 düşüş gösterirken, yıllık artış yüzde 4,26 olarak gerçekleşti. Kasım ayında Yİ-ÜFE’deki düşüşte ana metaller alt sektörünün etkisi öne çıktı. Söz konusu grup aylık Yİ-ÜFE enflasyonunu 13 baz puan aşağı çekti. Bu dönemde ham petrol ve doğal gaz ürünleri alt sektöründe fiyatların yüzde 4,85 gerilemesi dikkat çekti. Öte yandan, fiyatların aylık bazda yüzde 1,5 oranında yükseldiği gıda ürünleri 22 baz puan ile aylık Yİ-ÜFE enflasyonuna en yüksek katkıyı veren alt sektör oldu.

YILI YÜZDE 12’NİN ALTINDA TAMAMLAYABİLİR

Ekonomistler, kasım ayında enflasyonun beklentilerden düşük gelmesi ve TCMB’nin de belirttiği gibi enflasyon ana eğiliminin beklenenden düşük seyretmesi nedeniyle TÜFE’nin yılı YEP ve TCMB beklentisi olan yüzde 12’nin altında sonlandırma ihtimalini daha güçlü görüyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da enflasyonda olumlu görünümün sürdüğünü belirterek, enflasyonun yılı yüzde 12 hedefinin altında kapatabileceğini söyledi. Twitter üzerinde yaptığı açıklamada Albayrak “Dengelenme sürecinde kurda yakalanan istikrar, gıda arzındaki artış, ithalattaki düşüş, enflasyondaki olumlu görünümü sürdürüyor. Ayrıca tüketici fiyatlarında, ÜFE kaynaklı baskı da oldukça azalmıştır. Bu tablo, yılı yüzde 12 hedefinin altında kapatabileceğimizi göstermektedir” dedi.

Ekonomi