Enflasyon suç oranlarını tetikliyor mu?
2011-2023 yılları arasında TÜİK ve Adalet Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de suç oranları nasıl değişti? Hangi suçlar en çok arttı? Enflasyon ile suçlardaki değişim nasıl oldu?
ÖZDER ŞEYDA UYANIK
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2011-2020 yılları arasında Ceza İnfaz Kurumu İstatistikleri verileri ile Adalet Bakanlığı’nın Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü’nün 2021 ve sonrasında yayımladığı Ceza İnfaz Kurumu İstatistikleri bültenlerinden derlenen verilere göre, Türkiye’de suç oranları değişti.
Ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlü suçlu dağılımı toplamda 2011 yılında 80 bin 96 kişi olurken, 2023 yılında 1 milyon 43 bin 138 kişiye çıktı.
12 yılda yüzde 1202 oranında artış gösteren hükümlü sayısında, en büyük artış yüzde 4.810 oranında “Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanma, satın alma” suçundan olurken, yüzde 4.801 artış ile “Dolandırıcılık” onu izledi. Üçüncü en büyük artış gösteren suç ise yüzde 4.126 oranında hırsızlık oldu.
Enflasyon ve suç oranları
TÜİK TÜFE endeksi verilerine göre, 2011’den 2023 sonuna dek enflasyon endeksindeki artış yüzde 918 olurken, yıllar içinde suç kapsamları da değişerek karşılaştırıldığında ortaya çıkan tablo şu şekilde oldu:
Finansal suçlar kapsamında ise çek kanunlarına muhalefet, sahtecilik, zimmet, rüşvet, kaçakçılık, İcra İflas Kanunu'na muhalefet, banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması ile Vergi Usul Kanunu suçları toplamı ile yine ekonomiyle yakın ilişkisi olan dolandırıcılık, hırsızlık, yağma (gasp) suçları incelendiğinde tablo benzer oldu.
Finansal suçlar olarak nitelendirilebilecek olan suçların detaylarına bakıldığında, çek kanunlarına muhalefet suçuna yönelik 2013-2021 döneminde veri bulunmazken, sahtecilik, zimmet, rüşvet, kaçakçılık ve İcra İflas Kanunu'na muhalefet verileri de 2021 sonrası verilerde yer almıyor. Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçunun verileri de 2021 sonrasında görülürken, Vergi Usul Kanunu suçuna yönelik veri de sadece 2021 yılında yer alıyor. Bu suçların toplamında değişim 12 yılda yüzde 1 azalış şeklinde oldu.
Dolandırıcılık ve hırsızlık en yüksek artışı gösteren ilk üç suç içine girerken, “Yağma (Gasp)” da 12 yılda yüzde 764 oranında artış gösteriyor. 2021 sonrasında suçlarda kapsam değişikliğine gidildiği anlaşılırken, değişimler de dikkat çekiyor.
Bu suçların enflasyonla birlikte seyrine bakıldığında ise tablo şu şekilde görülüyor.
Hakan Kara: Enflasyon ahlakı bozar
Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Merkez Bankası eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara da geçtiğimiz aylarda yaptığı bir paylaşımda, toplam hüküm giyilen suçlar içinde dolandırıcılığın payındaki yükseliş ile enflasyonu karşılaştırmış ve “Enflasyon ahlakı bozar” diyerek, dolandırıcılığın tüm suçlar içindeki oranı ile enflasyonu karşılaştırmıştı.
Enflasyon ahlakı bozar. pic.twitter.com/GZLNKz7HRu
— Hakan Kara (@ali_hakan_kara) January 7, 2025
Aynı şekilde hırsızlığın toplam suçlar içindeki oranına bakıldığında 2011’de yüzde 8’den 2023’te yüzde 62’ye çıktığı görülüyor. Enflasyonla birlikte seyrine bakıldığında tablo şu şekilde görülüyor.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.