Elvan'dan 128 milyar dolar açıklaması: Döviz satışları yasal, yolsuzluk söz konusu değil

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, '128 milyar dolar' tartışmalarına ilişkin; "Yöntem eleştirilebilir, tartışılabilir ama 'yolsuzluk var' ithamları doğru bir yaklaşım değil" dedi. Veriyi açıklama kararının Merkez Bankası'nın uhdesinde olduğunu kaydeden Elvan, "Ben bu verilerin yayımlanmasında fayda görüyorum, tabii ki takdir Merkez Bankası'nın" açıklamasını yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Elvan'dan 128 milyar dolar açıklaması: Döviz satışları yasal, yolsuzluk söz konusu değil

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Merkez Bankası rezervindeki 128 milyar dolarlık erimeyle ilgili olarak, işlemlerin 2017 yılında Hazine ile Merkez Bankası arasında imzalanan protokol çerçevesinde,  Hazine hesapları üzerinden Merkez Bankası tarafından gerçekleştirildiğini söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, NTV’de yayınlanan programa katılarak gündemdeki soruları cevaplandırdı. Elvan, Merkez Bankası’nın Hazine hesapları üzerinden döviz alım satım işlemlerini muhabir banka aracılığıyla elektronik işlem platformlarında gerçekleştirdiğini bildirdi.

Merkez Bankası’nın temel görevinin fiyat istikrarını sağlamak olduğunu dile getiren Lütfi Elvan, “MB olağanüstü bir durumda doğrudan işlem yapabiliyor. Hazine ile TCMB arasında 2017’de protokol imzalandı. Hazine Müsteşarlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 2’nci maddesinde şöyle bir ifade yer alıyor: Türk parasının dolaşımı ve istikrarını sağlamaya yönelik politikaları Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasıyla birlikte oluşturmak ve uygulamak. Yani Hazine Müsteşarlığına bu yönde Türk parasının dolaşımı ve istikrarını sağlamaya yönelik politikaların oluşturulması konusunda bir yetki verilmiş yasal olarak. Hazine hesapları üzerinden döviz alım ve satım işlemi Merkez Bankası tarafından gerçekleştirilmiştir, burada MB'nin muhabir bir banka aracılığıyla bu alım ve satım işlemlerinin elektronik işlem platformlarında gerçekleştiğini görüyoruz” diye konuştu.

Bu platformda piyasa yapıcı yerli ve yabancı bankaların yer aldığını, herhangi bir şahsın bulunmadığını dile getiren Elvan, “Platformda bulunan bankalar gerekli ödemeleri MB'ye yaptıktan sonra bir TL likidite oluyor, bu TL'yi de doğal olarak bilançosunda görebiliyorsunuz. MB günlük bilançosunda da bu hareketleri rahat bir şekilde görebiliyorsunuz. Bunun örnekleri başka ülkelerde de var, biz de Kasım'dan bu yana böyle bir döviz alım satım işlemini gerçekleştirmedik” ifadelerini kullandı.

“Verilerin yayınlanmasında fayda görüyorum”

Veriyi açıklama kararı tamamen Merkez Bankası'nın uhdesinde olduğunun altını çizen Elvan, “Ancak ben bu verilerin yayımlanmasında fayda görüyorum, tabii ki takdir Merkez Bankası'nın. Bu işin gerçek sahibi Merkez Bankasıdır, teknik düzeyde bir açıklama yapmadan Benim bir açıklama yapmamın MB'nin bağımsızlığı üzerinde bir gölge oluşturabileceğini düşünerek açıklama yapmadım, MB'den teknik açıklama geldiği için ben de açıklama yaptım” dedi.

Burada kesinlikle yasal olmayan bir durum olmadığını ifade eden Elvan, “Kesinlikle bir yolsuzluk söz konusu değil. Döviz satışı ile oluşan TL, APİ ve swap üzerinden bankalara kullandırıldı” diye konuştu.

"İlk çeyrekte yüzde 5 civarı büyüme bekliyoruz"

2021 yılı ilk çeyreğinde yüzde 5 civarında büyüme beklediklerini kaydeden Elvan, ikinci çeyrekte ise baz etkisiyle çift haneli büyüme beklendiğini bildirdi.

İç tasarrufların yatırımlar için yeterli olmadığının altını çizen Elvan, fiyat istikrarının olmadığı bir ortamda sağlıklı büyüme, yatırım, üretim ve istihdamdan bahsedilemeyeceğini anlattı.

Enflasyona bütüncül bir bakış açısıyla bakılması gerektiğini ve sadece para politikasıyla çözülemeyeceğini belirten Elvan, “Güven ortamını tesis etmek bizim en temel ilkelerimizden biri, kısa vadeli kazanımlar uğruna asla orta ve uzun vadeli kazanımlarımızdan vazgeçmeyeceğiz, asla popülist yaklaşım içinde olmayacağız” dedi.

Bütçede yer almayan ancak COVID-19 nedeniyle harcama yapma zorunluluğu olan alanlar ortaya çıktığını bildiren Lütfi Elvan, 2021 yılı için 46,5 milyar TL ekstra bir harcama yapılmasını beklediklerini anlattı.

Bankaların takipteki alacak oranının yüzde 4 civarında olduğunu ve bankaların burnun yüzde 75-76’sına karşılık ayırdığını söyleyen Lütfi Elvan, bu anlamda bankacılık sektörü açısından bir risk ve sıkıntı görmediklerini bildirdi.

Ekonomi