Ekonomistlerin şubat ayı enflasyon beklentisi belli oldu
Ekonomistlerin şubat ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) beklentisi, aylık yüzde 2,97 artış yönünde şekillendi. Yıllık enflasyon tahminleri ise geçen ayki beklentilere göre düşüş göstererek yüzde 40'a ineceği yönünde oldu.
Ekonomistlerin şubat ayı Tüketici Fiyat Endeksi'nde (TÜFE) aylık medyan ve ortalama tahmin yüzde 2,97 artış yönünde gerçekleşti.
AA Finans'ın şubat ayı Enflasyon Beklenti Anketi sonuçlandı
AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, şubat ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 2,97 arttığını tahmin ediyor.
AA Finans'ın Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 3 Mart Pazartesi günü açıklanacak şubat ayı enflasyon verilerine ilişkin beklenti anketi, 20 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı.
Ankete katılan ekonomistlerin şubat ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 2,97 oldu. Ekonomistlerin şubat ayı için enflasyon beklentileri yüzde 2,30 ile yüzde 3,40 aralığında yer aldı. Ekonomistlerin şubat ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına göre (yüzde 2,97), bir önceki ay yüzde 42,12 olan yıllık enflasyonun yüzde 40'a ineceği öngörülüyor.
Öte yandan, ekonomistlerin 2025 sonu enflasyon beklentisi şubat ayı itibarıyla yüzde 28,67 oldu.
Tüketici Fiyat Endeksi, ocakta yüzde 5,03 artış kaydetmişti.
2025 yılı aylar itibarıyla ekonomistlerin enflasyon beklentileri ve gerçekleşmeler şöyle:
ForInvest Haber enflasyon beklenti anketi
ForInvest Haber'in 19 ekonomist ile düzenlediği ankete göre, Şubat ayı yıllık TÜFE verisi için medyan tahmin yüzde 40,04, ortalama tahmin ise yüzde 40,03 artışa işaret etti. TÜFE'de aylık en yüksek ve en düşük artış beklentileri sırasıyla yüzde 4,10 ve yüzde 2,30 şeklinde oluşurken, yıllık tahminler ise yüzde 41,20 ila yüzde 39,10 bandında oluştu.
Mart ayı verileri enflasyonun eğiliminde net işaretler verecek
Ekonomistler, elektrik tüketiminde kademeli fiyat tarifesine geçilmesi, SGK katkı paylarında kısmi düşüş ve gıda fiyatlarındaki oynaklık sebebiyle bu ay belirsizliğin yüksek göründüğüne işaret ediyorlar. Sene başındaki geçici etkilerin ortadan kalkmasıyla, Mart ayındaki enflasyon verilerinin ana eğilim açısından daha net bir işaret vereceği düşünülüyor.
Ocak ayı TÜFE verisi, aylık yüzde 4,33 artış beklenirken, yüzde 5,03 olarak açıklanmış ve yıllık enflasyon yüzde 42,12 seviyesinde gerçekleşmişti.
Yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 28,25 seviyesinde
2025 sonunda Tüketici Fiyat Endeksi'nin yüzde 28,25 seviyesinde gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Geçen ayki ankette beklenti yüzde 27,75 seviyesinde oluşmuştu.
2026 yıl sonuna ilişkin TÜFE beklentileri ise yüzde 20,00 artışa işaret ederken, beklenti aralığı yüzde 25,00 ve yüzde 19,00 oldu. Bir önceki anket döneminde beklentiler yüzde 18,28 seviyesindeydi.
Enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve altın hariç TÜFE C Endeksinde aylık yüzde 2,66, yıllık beklenti ise yüzde 41,17 olarak gerçekleşti. 2025 sonu beklentisi ise yüzde 31,00 olarak gerçekleşti.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.