Ekonomistler yorumladı: Dövizle menkul satışı kararının etkileri neler?
Hazine’nin döviz ile menkul alım satımlarına yönelik kararını ekonomistler yorumladı. Kararın, fiyatlamalar tarafında rahatlatıcı etkisinin olacağına dikkat çeken ekonomistler, uzun dönemdeki sakıncalarını da tek tek sıraladı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren "Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar'a İlişkin" tebliğlerine göre, artık araç alım satımı hariç menkul satış sözleşmelerinde ödemeler döviz cinsinden ya da dövize endeksli yerine getirilebilecek.
Karar, ekonomistlerin dikkatini çekerken, uzmanlar fiyatlamalara ve dolarizasyona işaret etti.
Mahfi Eğilmez: Dolarizasyonu besleyecek bu adım
Mahfi Eğilmez, karar için yaptığı paylaşımda, “Taşıt hariç menkul satış sözleşmelerinin döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak yapılması serbest bırakıldı” ifadelerini kullanırken, sonrasında kendisine yöneltilen kararın ne anlama geldiğine yönelik soruya ise şu yanıtı verdi:
“Sanırım bu yolla enflasyon baskısını azaltmaya çalışıyorlar ama bu kez dolarizasyonu besleyecek bu adım.”
Sanırım bu yolla enflasyon baskısını azaltmaya çalışıyorlar ama bu kez dolarizasyonu besleyecek bu adım.
— Mahfi Eğilmez (@mahfiegilmez) March 6, 2025
Kara: Şirketleri rahatlatacaktır
Prof. Dr. Hakan Kara, “Şirketler kendi aralarındaki birçok satış sözleşmesini dövizle veya endeksli yapamıyordu bu da kur riskini fazla fazla fiyatlamalarına veya kur alım satım farkını iki kere ödemelerine yol açıyordu. Aşağıdaki düzenleme bu verimsizliği gidermek açısından şirketleri rahatlatacaktır” değerlendirmesini yaptı.
Şirketler kendi aralarındaki birçok satış sözleşmesini dövizle veya endeksli yapamıyordu bu da kur riskini fazla fazla fiyatlamalarına veya kur alım satım farkını iki kere ödemelerine yol açıyordu.
— Hakan Kara (@ali_hakan_kara) March 6, 2025
Aşağıdaki düzenleme bu verimsizliği gidermek açısından şirketleri rahatlatacaktır. pic.twitter.com/K1e4aUeaO8
Yılmaz: KKM kalkerken bunu yapmak da tezat
Prof. Dr. Ensar Yılmaz, kararın kısa ve uzun dönem etkilerini şu şekilde sıraladı:
“Bu karara dair:
(i) kısa dönemli fiyat istikrar sağlayıcı gözükebilir
(ii) fakat ikili para sistemini derinleştireceği için orta-uzun etkileri yıkıcı olur
(iii) ikili yapıda, yerli-yabancı para değeri (kur) kontrol altında olmalıdır, bu karar bunu fazlasıyla piyasaya bırakıyor
(iv)KKM kalkerken bunu yapmak da tezat
(v)geçici gibi düşünülüyorsa da, biliyoruz ki bu bir eğilim yaratır
(vi)dolarizasyonunun her türlüsü (mevduat + kredi) tehlikelidir (farklı refah etkileri yaratır, para politikasının etki alanını daraltır, ithalat bağımlı ülkeyi kırılgan yapar+
(vii) dahası ulusal parana saygısızlık”
(iv)KKM kalkerken bunu yapmak da tezat
— Ensar Yılmaz (@ensar_yilmazz) March 6, 2025
(v)geçici gibi düşünülüryorsa da,biliyoruz ki bu bir eğilim yaratır
(vi)dolarizayonunun her türlüsü (mevduat+kredi) tehlikelidir (farklı refah etkileri yaratır,para politikasının etki alanını daraltır, ithalat bağımlı ülkeyi kırılgan yapar+
Akçay: Kritik bir gelişme olarak not edilecek
Doç. Dr. Ümit Akçay, karar yönelik şu değerlendirmeyi yaptı:
“32 Sayılı Karar'daki değişiklik çok önemli, ileride bu dönemin tarihi yazılırken kritik bir gelişme olarak not edilecek. Dövizle sözleşme yapmanın yasallaştırılması, 'monetary sovereignty' denilen parasal egemenliğin devri anlamına geliyor. 'Sermaye girişleri sonsuza kadar sürecek' varsayımıyla bu işi yapanlar, yeni bir kur şokunda ne yapmayı umuyor, çok merak ediyorum.”
'Sermaye girişleri sonsuza kadar sürecek' varsayımıyla bu işi yapanlar, yeni bir kur şokunda ne yapmayı umuyor, çok merak ediyorum.
— Umit Akcay (@umitak) March 6, 2025
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.