Ekonomisi yüzde 22 daralan Antalya özel ilgi bekliyor

Pandemiden en çok etkilenen illerden Antalya’da sanayiciler, hükümetin özel ilgisini bekliyor. Antalya TSO Başkanı Davut Çetin, bu süreçte 113 bin istihdam kaybı yaşayan kentin özel olarak ele alınmasını, il ve sektör bazında teşvik sistemine geçilmesini istedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Ekonomisi yüzde 22 daralan Antalya özel ilgi bekliyor

FİKRİ CİNOKUR-ANTALYA

Ekonomisi ağırlıklı olarak turizm sektörüne dayanan Antalya, pandemiden en çok etkilenen illerin başında geliyor . Turizm sektöründeki daralma nedeniyle pandemi sürecinde 113 bin istihdam kaybı yaşanan kentin sanayicileri, hükümetten özel ilgi bekliyor. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Antalya’nın hükümet tarafından özel ele alınması gerektiğini, il ve sektör bazında teşvik sistemine geçilmesini istedi.           

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) nisan ayı verilerini değerlendiren Çetin, Antalya ekonomisinin yüzde 22 daralma riski ile karşı karşıya bulunduğunu vurguladı. Çetin, şunları kaydetti: “Olumlu ve olumsuz senaryolara göre pandeminin Antalya ekonomisine olası etkilerini tespit etmek için nisan ayında bir çalışma başlatmıştık. Maalesef son açıklanan veriler mayıs ayında dile getirdiğimiz olumsuz ekonomik senaryo yönünde gelişiyor. Hazırladığımız raporla pandeminin ekonomik olarak en fazla Antalya’yı etkileyeceğini açıklamıştık. Antalya ekonomisinin olumlu senaryoya göre yüzde 15, olumsuz senaryoya göre yüzde 22 daralma riskiyle karşı karşıya olduğunu ve il-sektör bazında seçici teşvik sistemine geçilmesi gerektiğini söylemiştik. Hazırlanan bilimsel çalışma, turizmde ve yiyecek-içecek hizmetleri sektöründe 1 TL gelir kaybının çarpan etkisi ile ekonomimizin genelinde 1,7 TL toplam kayba yol açacağını öngörmektedir.”          

Antalya’da istihdam kaybı İstanbul’un 2,2 katı         

Antalya’da 4-a sigortalı istihdam kaybının İstanbul’un 2,2 katı olduğunu ifade eden Çetin, “‘SGK verileri maalesef biraz geç açıklanabiliyor. Elimizdeki en güncel veri nisan ayına, yani normalde turizm sezonunun öncesi veya başlangıç dönemine ait. Açıklanan son veriye göre, Antalya’da SGK’ya kayıtlı 4-a sigortalı çalışan sayısı 2019 yılı Nisan ayına göre yüzde 19 azalarak 478 bin kişiye düşmüş. Antalya, 113 bin istihdam kaybıyla çalışan sayısının en fazla azaldığı il olmuştur. İstanbul gibi bir metropolde bile istihdam kaybı 51 bin düzeyindeyken Antalya’da 2 katından daha fazla azalış yaşanması durumun vahametini ortaya koymaktadır” diye konuştu.           

İstihdam kaybında Antalya’nın yüzde 7 düşüşle ilk sırada olduğunu ve bu kaybın artarak devam ettiğini anlatan Davut Çetin, şunları söyledi: “Hükümetin istihdam desteklerine rağmen Türkiye genelinde SGK’lı 4-a sigortalı sayısında nisan ayında yıllık ve aylık düşüş yüzde 3’te kalmış, buna rağmen 378 bin SGK’lı çalışan işini kaybetmiş. İstihdam kaybı özellikle konaklama, yiyecek-içecek hizmetleri sektörü, konaklama sektörüne bağlı hizmet sektörleri ve inşaat sektörü kaynaklı. Konaklama sektörü istihdamı nisan ayı itibariyle bir önceki yıla göre yüzde 33 azalmış. Türkiye’nin toplam istihdam kaybının yüzde 30’u Antalya’da. Mevcut koşullar altında kısa çalışma ödeneği, kredi ödemelerinin ötelenmesi gibi desteklerin gelecek sezona kadar uzatılması, borç yapılandırmalarında kolaylık sağlanması gibi tedbirlerin il-sektör özelinde değerlendirilmesi, işletmelerin ve istihdamın korunması için hayati önem taşıyor. Bu nedenle turizmde ve istihdamda gelinen nokta da dikkate alınarak Antalya’nın durumunu Hükümetimiz tarafından özel ele alınmasını bekliyoruz.”

Türkiye’ye 4 milyon Rus turist gelebilir

Rus Kommersant gazetesi yaptığı haberde, kısa zaman içinde uçuşların başlaması durumunda yıl sonuna kadar Rusya’dan Türkiye’ye 4 milyon ziyaretçi gelebileceğini yazdı. Önde gelen tur satış sitelerinden OnlineTur. ru’da yapılan aramaların yüzde 42,2’sinin Türkiye turlarıyla ilgili olduğunu yazarak, buna karşın ülke içi tur arayanların sayısının yarı yarıya azaldığını kaydetti. Level.Travel sitesi ise uçuşların yeniden başlatılabileceğine dair haberlerin ardından Türkiye turu aramalarının altı kat daha arttığını, ülkenin en çok aranan ikinci güzergah olduğunu bildirdi. Delfin Tur şirketinin Genel Müdürü Sergey Romaşkin de, Türkiye ile ilgili haberlerin ardından Rusya turlarına yönelik taleplerin yüzde 10 azaldığını ifade etti. Gazeteye konuşan bir başka kaynak da bu durumun nedeninin Rusya’da tatil fiyatlarının yüksek olması olduğunu belirtti.     

Antalya’da 281 işletme belge aldı

Öte yandan, koronavirüs sürecinde ağır darbe alan Antalya’da 281 turizm işletmesi, ‘Güvenli Turizm Sertifikası’ aldı. Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) Başkanı Erkan Yağcı, Antalya ve konaklama sektörünün misafir ağırlarken Güvenli Turizm Sertifikası’na uyum sağladığını belirtti. Yağcı, “COVID-19 krizi milyonlarca insanın yaşamını ve geçim kaynaklarını, seyahat, turizm ve konaklama sektörünü de derinden etkiledi. Sektör olarak başarılı bir süreç yönetimi ile kurallara tavizsiz uyulmalı ve düzenlemeleri aynen devam ettirmeliyiz” dedi.

Ekonomi