Ekonomide kadın gücüne inanan şirket oranı sadece %10.4

"Türkiye’de Yönetim Kurullarında Kadın 2019” raporuna göre 402 BIST şirketi içinde 152 şirket; BIST-100 içinde ise 35 şirket, hala tamamı erkeklerden oluşan kurullar tarafından yönetiliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Ekonomide kadın gücüne inanan şirket oranı sadece %10.4

Didem ERYAR ÜNLÜ

Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu tarafından bu yıl 7.'si düzenlenen “Türkiye Kadın Direktörler Konferansı” Garanti BBVA, IFC, Zorlu Holding ve Limak Holding sponsorluğunda Zorlu PSM’de gerçekleşti. Yönetim Kurullarında Aday Gösterilme Süreçleri ve Çeşitlilik temasıyla düzenlenen konferansta “Türkiye’de Yönetim Kurullarında Kadın 2019” raporunun sonuçları da açıklandı.

Raporda kadınlar adına kaydedilen ilerleme “can acıtacak derecede yavaş” olarak değerlendirildi. Rapora göre; en az 3 kadın üyesi bulunan 42 şirket tüm şirketlerin sadece yüzde 10.4’ünü oluşturdu. Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu tarafından bu yıl 7.si düzenlenen “Türkiye Kadın Direktörler Konferansı”

Garanti BBVA, IFC, Zorlu Holding ve Limak Holding sponsorluğunda Zorlu PSM’de gerçekleşti. Yönetim Kurullarında Aday Gösterilme Süreçleri ve Çeşitlilik temasıyla düzenlenen konferansta “Türkiye’de Yönetim Kurullarında Kadın 2019” raporunun sonuçları da açıklandı.

Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu Direktörü Melsa Ararat’ın dediği gibi, kadınlar adına kaydedilen ilerleme “can acıtacak derecede yavaş.” Rakamlara bakacak olursak;

● 2019’da BIST Yönetim Kurulları’nda yer alan kadınların oranı yüzde 15.2’den yüzde 15.9’a çıkarak yüzde 3.3 oranında arttı.

● BIST-100 şirketlerinde ise 2018’de yüzde 14.2 olan kadın YK üyesi oranı yüzde 13.8’e düştü.

● SPK’nın önerdiği oran olan yüzde 25’i yakalayan 108 şirket, tüm şirketlerin sadece yüzde 26’sını oluşturdu.

● Yüzde 30 Kulübü Türkiye kampanyası, BIST-100 şirketlerine odaklanmış ve bağımsız üyelerin seçiminde kadınlara ağırlık verilmesini önermişti. Bu odaklanmanın sonucunda BIST-100’de bağımsız kadın üye oranı yüzde 16.6’dan, yüzde 17.7’ye çıktı.

● En az 3 kadın üyesi olan 42 şirket tüm şirketlerin sadece yüzde 10.4’ünü oluşturdu. 360 şirket henüz karar mekanizmalarında etkin toplumsal cinsiyet çeşitliliğini sağlayabilmiş değil.

* Tüm BIST şirketlerinin sadece 36’sının yönetim kurulu başkanı kadın ve sadece 14’ünde kadın CEO’lar yönetim kurullarında yer alıyor.

● 402 BIST şirketi içinde 152 şirket, BIST-100 içinde ise 35 şirket, hala tamanı erkeklerden oluşan kurullar tarafından yönetiliyor.

● 2012 ve 2019 arasında kadın üye oranındaki artış oranı değişmediği sürece, anlamlı çeşitliliğe ulaşmak için beklenmesi gereken süre yüzde 25 oranında ulaşmak için 11 yıl; yüzde 30 oranına erişmek içinse 15 yıl.

● 2019’da BIST şirketlerinde görevli 340 kadının paylaştığı 435 kadın yönetim kurulu üyeliğinin yüzde 43’ü hâkim ortak olan ailelerin üyeleri tarafından dolduruldu. Cam tavanı kırarak yönetim kurullarına seçilen kadınlar ise yönetim kurulu üyeliklerinin sadece yüzde 8,9’unu oluşturdu.

Kadınların YK’da güçlü olduğu şirketlerin finansal kırılganlıkları daha düşük

Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu Direktörü Melsa Ararat, ülkelerin Kurumsal Yönetim kalitesiyle ekonomik kalkınma seviyesi arasında kuvvetli bir ilişki olduğunun çoktan kanıtladığına dikkat çekerken, şu bilgileri veriyor: “Bilimsel araştırmalar kadınların Yönetim Kurullarının etkinliğini artırma ve yetkinlik havuzuna özgün katkılar yapma potansiyeli taşıdığını kanıtladı. Türkiye üzerine yaptığımız araştırmalar özellikle Yönetim Kurulu Komitelerinde kadın oranı ile şirketlerin piyasa değeri arasında olumlu bir sebep sonuç ilişkisi olduğuna dair ikna edici kanıtlar sunuyor. Kadınların yönetim kurullarında nicelik olarak daha güçlü olduğu şirketlerin, finansal kırılganlıkları daha düşük. Ancak Türkiye'de tüm çabalara rağmen şirket karar mekanizmalarında kadın oranı çok yavaş ilerliyor. Hala yönetim kurullarında kadın olmayan çok sayıda şirketimiz var. 2020'de tüm şirketlerin genel kurullarında daha fazla kadın adayın yönetim kurullarına aday gösterilmesini bekliyoruz.”

Cinsiyet eşitliği global GSMH’nın 12 trilyon dolar artması demek

Yüzde 30 Kulübü Global Yönlendirme Komitesi Üyesi Sarah Morris, yönetim kurullarında daha fazla kadının yer almasının dünyanın çehresini değiştireceğini ve sonuçta insan hayatında olumlu bir değişime yol açacağını anlatıyor. Morris, “McKinsey’in araştırması her ülkenin cinsiyet eşitliği konusunda en hızlı yol kat eden komşusuna eş bir ilerleme kaydetmesi durumunda 2025 yılına gelindiğinde global Gayrisafi Milli Hasıla’nın 12 trilyon dolar artacağını ortaya koyuyor. Dünya Bankası’nın Oliver Wyman’la birlikte gerçekleştirdiği bir araştırma da, yönetim kurulunda yüzde 30’un üzerinde kadın üyenin bulunduğu şirketlerin iflasla karşılaşma olasılığının beş kat daha az olduğunu ve risk kararları almada dört kat daha başarılı olacaklarını göstermiştir” bilgilerini veriyor.

IFC Türkiye Ülke Müdürü Arnaud Dupoizat da, “Türkiye’de finansman sağladığımız şirketlerin yönetim kurullarına önerdiğimiz direktör adaylarının üçte biri kadındır. Gerek Türkiye’de, gerekse global ölçekte tam bir eşitliğin sağlanması için çalışmaya devam edecek ve bunu sağlayacağız; çünkü bu şirketlerin yararınadır” diyor.

Eşitlik için 2034’ü erkene çekebiliriz

Yüzde 30 Kulübü Türkiye Kampanyası Ülke Başkanı Ahmet Cemal Dördüncü ise, “Toplumsal cinsiyet dengesinin iyileştirilmesi hedefine ulaşmak için şirketlerin önünde uzun bir yol olduğunun farkındayız derken, “Araştırmalar, kadın üye oranındaki artış rakamları değişmediği sürece yönetim kurullarında yüzde 30 oranına ulaşmak için 15 yıla daha ihtiyacımız olduğunu gösteriyor. Yani 2034 yılı. Ancak, bir aradaysak ve çaba gösteriyorsak bunu çok daha erkene çekebileceğimize inanıyorum.

Yönetim kurullarını kadınlarla güçlendirenler ödüllendirildi

Konferansta White&Case Turkiye Kurucu Ortağı Aslı Başgöz moderatörlüğünde gerçekleşen “Kim, Neden ve Nasıl Aday Gösteriliyor? Temel İlkeler, En İyi Uygulamalar ve Türkiye” başlıklı panele; ICGN CEO’su Kerrie Stevenson, GOVERN Genel Müdürü Alissa Amico, THY Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi Fatmanur Altun ve Türk Tuborg CEO’su ve Yönetim Kurulu Üyesi Damla Birol panelist olarak katıldı. Konferansta “Kadınlarla Güçlendirilmiş Yönetim Kurulu” ödülleri de sahiplerini buldu. Kadınlarla Güçlendirilmiş Yönetim Kurulları Endeksi’ne göre Ege Profil; Kadınlarla Güçlendirilmiş Yönetim Kurulları özel ödüllerine göre ise Marshall Boya, Tekfen, İş Yatırım Menkul Değerler, Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları, Doğuş Otomotiv, Ege Seramik, Kent Gıda ve Bosch Fren Sistemleri bu sene ödül alan şirketler arasında yer aldılar.

Ekonomi