Ekonomi ve piyasaların gündemi (06 Ekim 2020)

Güne dair piyasalar ve ekonomi gündeminde öne çıkan başlıklar...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Ekonomi ve piyasaların gündemi (06 Ekim 2020)

..:: PİYASALARDA SON DURUM ::..

Yurt dışı:  Küresel piyasalar, ABD Başkanı Donald Trump'ın koronavirüs tedavisinin ardından hastaneden taburcu olması ve ABD'de koronavirüs yardım paketinin netleşmeye başlamasıyla yükselmeye devam ediyor. Asya borsaları iki haftanın zirvesine tırmanırken petrol kazanımlarını artırdı. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0,71 yükselerek son iki haftanın zirvesini gördü. 

Yurt içi:  Dünkü piyasa kapanışının ardından gece boyunca 7,75-7,76 aralığında dengelenen dolar/TL, bu seviyeleri sabah saatlerinde de koruyor. Euro/TL de benzer bir hareketle 9,14'ün hemen üzerinde el değiştiriyor. Türkiye'de bugün fiyatlanacak önemli bir veri bulunmuyor.  

Altın ve petrol: Piyasalarda oluşan iyimser hava ve Meksika Körfezi'ne yaklaşan tropikal fırtına petrol fiyatlarını yükseltti. Brent petrol 41,55 dolar düzeyine çıkarken ABD ham petrolü de  39,5 dolardan işlem görüyor. Spot altının ons fiyatında ise 1910 doların hemen üzerinde yatay seyir dikkat çekiyor.

GÜNÜN AJANDASI

10.00 Türkiye, Merkez Bankası fiyat gelişmeleri raporu
14.30 Türkiye, eylül ayı reel efektif döviz kuru
15.30 ABD, ağustos ayı dış ticaret dengesi
17.00 ABD, ağustos ayı JOLTS açık iş sayısı verileri 

..:: TÜRKİYE'DEN SON HABERLER ::..

Dışişleri'nden Kanada'ya ihracat izni iptali tepkisi

Dışişleri Bakanlığı, "Kanada'nın bazı askeri ürünlerin ülkemize ihraç iznini askıya alması çifte standarttır" dedi. Kanada, Türkiye'ye verdiği bazı teknolojilerin Karabağ bölgesinde kullanıldığı gerekçesiyle ihracat iznini geçici olarak durdurduğunu açıklamıştı.

Yüz yüze eğitimin kapsamı genişledi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yüz yüze eğitimin kapsamını genişletme kararı aldıklarını açıkladı. Erdoğan, "2, 3, 4, 8 ve 12. sınıflarda yüz yüze eğitimi belirlenen kurallar çerçevesinde başlatıyoruz" ifadelerini kullandı.

Arsaya talep ikiye katlandı fiyat %35 arttı

COVID-19 nedeniyle mart, nisan ve mayıs aylarında evlere kapanan vatandaşlar, normalleşme sürecinin başladığı 1 Haziran’dan itibaren ekonominin açılmasıyla, yatırım planlarını hayata geçirmeye başladı, arsa yatırımları hız kazandı. Türkiye çapında geçen yılın haziran, temmuz ve ağustos aylarında 46 milyar TL‘lik arsa satışı yapılırken, bu yıl aynı dönemde satışlar 89 milyar TL’ye ulaştı. Bu satışların en yükseği 15.3 milyar TL ile İstanbul’da oldu. İstanbul’u 7.5 milyar TL ile Ankara, 5.6 milyar TL ile İzmir izledi. Bazı illerde talep 2 ila 3 kata çıkarken, arsa fiyatları da yüzde 35 oranında attı.

Arsaya talep ikiye katlandı fiyat 5 arttıArsaya talep ikiye katlandı fiyat 5 arttı

Emeklilik fonları 7 ayda %15,9 kazandırdı

Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek, BES fonlarının 156 milyar lirayı aştığını dile getirerek emeklilik fonlarının son yedi aylık getiri oranı yüzde 15,9 ile alternatif tasarruf araçlarını geçtiğini belirtti.

Emeklilik fonları 7 ayda ,9 kazandırdıEmeklilik fonları 7 ayda ,9 kazandırdı

 ..:: DÜNYADAN GELİŞMELER ::..

Trump, seçim kampanyasına kısa süre içinde geri dönecek

Koronavirüs testinin pozitif çıkması sonrası yatırıldığı askeri hastaneden dün taburcu edilen ABD Başkanı Donald Trump, seçim kampanyasına kısa süre içinde geri döneceğini söyledi.

Twitter üzerinden açıklama yapan Trump, "Kampanya çalışmalarına yakında döneceğim. Yalan haberler sadece yalan anketleri gösteriyorlar" dedi.

Trump'ın kampanya sözcüsü de Başkan'ın Biden ile 15 Ekim'de yapılacak televizyon tartışmasında yer alacağını ifade etti.

AB'nin bütçe açığı kuralları 2021 yılında da uygulanmayacak

AB Komisyonu üyesi Paolo Gentiloni, COVID-19 salgınının yol açtığı resesyondan toparlanmanın desteklenmesi çabaları çerçevesinde Avrupa Birliği'nin kamu borçlanmalarını sınırlayan kurallarının 2021 yılında da uygulanmayacağını söyledi. Avrupa Birliği'nin bütçe kurallarının uygulanmasından sorumlu kurum olan AB Komisyonu, bütçe açığının GSYH'nın yüzde 3'ü seviyesinin altında olması ve kamu borcunun her yıl azaltılmasına yönelik kuralları  AB ekonomisinin COVID-19 salgınının etkisi ile resesyona girmesinin ardından askıya almıştı.

Avustralya Merkez Bankası faizi değiştirmedi ve gevşeme sinyali verdi

Avustralya Merkez Bankası (RBA) politika faizini rekor düşük seviyede tuttu ancak koronavirüs nedeniyle Büyük Buhran'dan bu yana en kötü daralmasını kaydeden ekonomiyi desteklemek için daha fazla parasal gevşemeye işaret etti. RBA Reuters anketindeki beklentilere paralel olarak politika faizini %0.25'te tuttu. Politika faizi Mart ortasındaki acil durum indiriminden bu yana bu seviyede bulunuyor.

IMF, COVID-19 sonrası büyümenin artırılması için altyapıya yatırım önerdi

IMF, üye ülkelerin düşük faiz ortamını koronavirüs salgını sonrasında toparlanmayı yönlendirmek üzere altyapıya yatırım için kullanmaları gerektiğini savundu. IMF ve Dünya Bankası güz dönemi toplantısına sunulacak "Fiscal Monitor" raporunda yer alan değerlendirmede, kamu yatırımlarını GSYH'nın yüzde 1'i oranında artırmanın hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ekonomilerde GSYH'yı yüzde 2,7 artıracağını ve 7 milyon doğrudan istihdam yaratacağını savundu. IMF, dolaylı makroekonomik etkiler dikkate alındığında yapılacak bu yatırımın 20-33 milyon arasında istihdam sağlayacağını da öne sürdü.

Cisco, 1,9 milyar dolar tazminat ödeyecek

ABD'nin Virginya eyaletinde Bölge Mahkemesi Yargıçı Henry Morgan, Amerikan teknoloji devlerinden Cisco Systems'ın Centripetal Network'e ait patentleri ihlal ettiğine karar verdi ve Cisco'nun 1,9 milyar dolara varan ödeme yapması gerektiğini açıkladı. Centripetal Networks'e ait 4 patentin Cisco tarafından kullanıldığına karar veren Yargıç Morgan, Cisco'nun Centripetal'e bu patentlerin kullanımı için 755,8 milyon dolar ödemesi gerektiğini bildirdi. Karar göre Cisco, bu patentlerin kullanıldığı ürünlerin satışından gelecek 3 yılda Centripetal'a yüzde 10 pay verecek. Sonraki 3 yılda ise bu oran yüzde 5'e inecek.

Güney Kore'de enflasyon 6 ayın en yükseğine çıktı

Güney Kore'de beklentilerin üzerinde artan enflasyon son 6 ayın en yüksek sevişesini gördü. Güney Kore İstatistik Bürosu tarafından yapılan açıklamaya göre, tüketici fiyatları yıllık %1,0 arttı. Piyasa beklentisi bir önceki ay %0,7 olan enflasyonun yine aynı seviyede artacağı yönündeydi. Böylece Hükümetin %2,0 olan enflasyon beklentisine bir adım daha yaklaşılmış oldu. Aylık bazda tüketici fiyatları %0,7 arttı. Piyasaların tahmini fiyatlarda %0,4 artış olacağı yönündeydi.

Ekonomi