Dünya devi 3 bankadan TCMB için faiz indirim tahmini

Eylül enflasyon verilerinin ardından İsviçre Bankası UBS, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın Kasım'da faiz indirimine başlama ihtimalinin sürdüğünü, ancak gevşemeye daha geç başlama riskinin arttığını belirtti. İspanyol bankası BBVA, ilk indirim beklentisini Aralık ayına ertelediğini açıkladı. İngiliz bankası Barclays ise indirim tarihinin sonraki aylara kayabileceğine dikkat çekti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Dünya devi 3 bankadan TCMB için faiz indirim tahmini

Enflasyon verilerinin ardından Türkiye tahmini yayınlayan bankaların arasına UBS, Barclays ve BBVA da katıldı.

UBS: Türkiye'de dezenflasyonun devam edeceğini düşünüyoruz

Blomberg HT'nin haberine göre UBS TCMB’nin gevşemeye daha geç başlama riskinin arttığını belirtti. UBS ekonomisti Gyorgy Kovacs'ın kaleme aldığı raporda, "Türkiye'de dezenflasyonun devam edeceğini düşünüyoruz, ancak orta vadeli dezenflasyon hızı daha belirsiz" ifadeleri yer aldı.

TÜİK verilerine göre, Eylül'de tüketici fiyatları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 49,38 arttı. Eylül ayında aylık enflasyon yüzde 2,97 oldu. TCMB Başkanı Fatih Karahan da TBMM'de yaptığı konuşmada fiyat istikrarı sağlanana kadar politikayı sıkı tutma sözü verdi.

Banka bugünkü enflasyon gelişmelerinin ardından, 2024 yıl sonu TÜFE tahminini yıllık yüzde 45'ten yüzde 45,6'ya yükseltti. Banka ayrıca 2025 sonu TÜFE'nin yıllık yüzde 23 olacağını öngördü.

Ana senaryo Kasım'da indirim

Kovacs'ın raporda ayrıca, "TCMB'nin gevşeme döngüsünün 250 baz puan indirimle Kasım ayında başlayacağını düşünmeye devam etsek de bugünkü açıklamanın ardından TCMB'nin gevşemeye daha geç başlama riski arttı. Faiz indirimi Aralık 2024 veya 2025 yılının başına sarkabilir" ifadelerine yer verildi.

"Eylül ayında reel politika faizinin pozitife dönmesiyle faiz indiriminin de yaklaştığını düşünüyoruz"

"Açıklanan enflasyon verilerinin TCMB için bir ikilem yaratabileceğini düşünüyoruz" analizinin yer aldığı raporda, "Eylül ayındaki TCMB açıklamasında daha az şahin bir dil kullanılması, net Döviz rezervlerinin Eylül sonu itibariyle 33 milyar dolara yükselmesi ve Eylül ayında reel politika faizinin pozitife dönmesiyle faiz indiriminin de yaklaştığını düşünüyoruz" denildi.

Raporda, "Buna ek olarak, mevduatların dolarizasyonunun devam ettiğini ve kur korumalı mevduat (KKM) stokunun gerilediğini not ediyoruz" ifadeleri yer aldı.

BBVA tahminlerini öteledi

BBVA ilk indirim beklentisini Kasım’dan Aralık ayına öteledi. Kurum, aylık enflasyonun yüzde 2,97 ile yüzde 2,5 olan tahminlerinin üzerinde gerçekleştiğini belirterek “Tüketici enflasyonu trendi, hizmet enflasyonu öncülüğünde çekirdek enflasyondaki bozulmayla beraber kötüleşmeye devam etti. İç talepte devam eden ılımlılaşmaya rağmen yüksek enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışlarındaki kötüleşme, asgari ücret artışı belirsizliği ve yıl başında gerçekleşecek vergi düzenlemeleri enflasyon görünümünde yukarı yönlü risk oluşturuyor. Yıl sonunda enflasyonun yüzde 43’e düşmesini bekliyoruz. Bu da TCMB’ye temkinli indirim için sınırlı bir alan oluşturabilir. İlk faiz indiriminin Aralık ayında olmasını bekliyoruz. 250 baz puanlık indirimin ardından gelecek yılın ilk yarısında kademeli indirim olabilir” değerlendirmesine yer verdi.

Barclays Kasım beklentisini korudu

Barclays’ten Ercan Ergüzel “Ekim ayı enflasyon verisi kritik olacak” başlığıyla paylaştığı notta aylık enflasyonun negatif sürpriz olduğunu belirterek “Kasım ayında 250 baz puanlık faiz indirimi beklentimiz devam ediyor. Ancak Ekim ayında aylık enflasyon yüzde 2’nin üzerinde gerçekleşirse Merkez Bankası ilk indirimi Aralık veya Ocak ayına öteleyebilir” değerlendirmesini yaptı.

Bankaların son tahminleri

ABD'li yatırım bankası Morgan Stanley, Eylül ayı enflasyon verisinin ardından Kasım ayında Türkiye'de faiz indirimi ihtimalinin zayıf olduğunu belirterek yıl sonu enflasyon tahminini yükseltmişti.

Enflasyon verilerinin ardından tahminlerini güncelleyen bir diğer ABD'li yatırım bankası JPMorgan da TCMB'nin ilk faiz indirimine ilişkin beklentisini değiştirdi. Daha önce ilk indirimin Kasım'da yapılacağını öngören banka bu beklentisini Ocak ayına çekti.

 

 

Ekonomi