Doğalgazda “kademeli” fatura dönemi başlıyor
Türkiye’de, 2026 kışından itibaren doğalgazda da kademeli faturalandırma dönemine geçilecek.
MEHMET KAYA / ANKARA
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Kasım 2024’te ve sonrasında medyada ve çeşitli kanallarda, elektrikte olduğu gibi doğalgazda da tüketim miktarına göre farklı tarife uygulaması planladıklarını ancak doğalgazda bu şekilde bir tarifenin uygulanmasının daha karmaşık bir düzenleme gerektirdiğini vurgulamıştı. Karmaşıklık, hanelerin doğalgaz tüketiminin iklim koşullarıyla çok yakından ilgili olmasından kaynaklanıyor.
“Desteklerin gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşması önemli”
Bir grup gazeteciye değerlendirmelerde bulunan Atık Yönetimi ve Atıktan Enerji Üreticileri Derneği (TAYED) Başkanı Ali Rıza Öner, GAZBİR verilerine göre yaptığı değerlendirmede, hane başına ortalama doğalgaz tüketiminin en fazla Hakkari ve Erzurum’da yapıldığını vurguladı. En az tüketim ise yine aynı yaklaşımla Adana ve Osmaniye’de yapılıyor. Öner, Bakanlığın arayışının doğalgaz tüketiminde hanelere yönelik fiyat sübvansiyonu olduğunu hatırlatarak, bu desteğin gerçek ihtiyaç sahibine verilmesi amacını taşıdığını vurguladı.
İklim koşulları soğuk olan iller ile görece sıcak olan illerin ayrıştırılarak, buna göre bir yaklaşım belirlenme arayışının gözlendiğini belirten Öner, “Bakanlık her il için ayrı bir kademe belirleyerek vatandaşları mağdur etmemeyi ve soğuk-sıcak iklime sahip illerin ayrımını yapmayı hedefliyor” dedi.
Ali Rıza Öner, kamuya açık 2023 verilerine göre hane başına ortalamada en yüksek tüketimin, 1401 metreküp ile Hakkari’de olduğunu, bu ili sırasıyla 1348 metreküp ile Erzurum, 1317 ile Ardahan, 1311 ile Muş ve 1224 metreküp ile Ağrı’nın izlediğini belirtti. En düşük tüketim ise sırasıyla 521 metreküp ile Adana, 527 ile Osmaniye, 531 ile Mersin ve 566 metreküp ile Antalya’da gerçekleşti. İstanbul’da ise haneler bir yılda ortalama 869, Ankara’da 1067, İzmir’de 736 metreküp gaz tüketti.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.