Değerli konut vergisinde ayrıntılar belli oldu: Son tarih 20 Şubat

Türkiye sınırları içinde bulunan ve bina vergi değeri 5 milyon lirayı aşan mesken nitelikli taşınmazlar, değerli konut vergisine tabi olacak. Değerli konut vergisi beyannamesinde son tarih 20 Şubat.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Değerli konut vergisinde ayrıntılar belli oldu: Son tarih 20 Şubat

Kamuoyunda rant vergisi olarak bilinen Değerli Konut Vergisi’nin uygulama esasları tebliğle belirlendi. Buna göre 2021 yılı değeri 5 milyon liranın üzerinde olan konutlara, tutara göre artan oranda vergi uygulanacak. Buna göre 7.5 milyon liraya kadar olan  konutların, 5 milyon lirayı aşan kısmı için binde 3 oranında vergi alınacak.  Örneğin değeri 10 milyon lira olan bir konut için toplam 9 bin lira değerli konut vergisi ödenecek.

Yasa uyarınca Türkiye genelinde konut amaçlı kullanılan tek meskeni bulunanlar değerli konut vergisinden muaf tutuluyor. Değerli konut vergisine tabi birden fazla taşınmazı bulunanlar ise bunlardan en düşük değerlisi için vergi ödemiyor.

Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğe göre değerli konut vergisi matrahı ve ödenecek vergi oranları şöyle:

Değerli konut vergisine ilişkin düzenlemenin geçen yıl yürürlüğe giriş tarihi 2021 yılına ertelenmişti. Vergilendirme 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu’nda yer alan 5 milyon liralık sınır üzerinden yapılıyor ve bu tutar değiştirilmedi. Ancak vergiye tabi konutların değerleri her yıl, o yıl için belirlenen yeniden değerleme oranı kadar artırılacak. Örneğin önümüzdeki yıl için yeniden değerleme oranının yüzde 10 olarak belirlenmesi halinde, bu yıl 5 milyon lira olan konutun değeri, bunun yarısı kadar (yüzde 5) artırılarak 5 milyon 250 lira olacak. Mükellef de bu tutar üzerinden vergi hesaplayarak beyan edecek.

Ekonomi