CHP'nin 2 Nisan boykotu etkili oldu mu? Toplum Çalışmaları Enstitüsü sonuçları paylaştı
CHP'nin 2 Nisan’da çağrısını yaptığı genel boykotun etkileri, Toplum Çalışmaları Enstitüsü’nün hazırladığı veriye dayalı raporla netlik kazandı. İstanbul ve Ankara’daki AVM yoğunlukları, esnaflarla yapılan anket sonuçları ve TCMB'nin ekonomik verileri, boykotun özellikle muhalefet seçmeni arasında geniş bir yankı uyandırdığını ortaya koydu.
CHP’nin 2 Nisan 2025’te yaptığı genel boykot çağrısının toplumsal etkilerine ilişkin ilk kapsamlı ve veri odaklı analiz kamuoyuyla paylaşıldı. Toplum Çalışmaları Enstitüsü tarafından hazırlanan “Boykot Etki Analizi” adlı rapor, boykotun sosyal, ekonomik ve mekânsal etkilerini detaylı şekilde ele aldı.
Raporda, boykotun etkisi İstanbul ve Ankara’daki alışveriş merkezleri baz alınarak değerlendirildi. Google Maps'in “yoğunluk saatleri” verileri üzerinden yapılan çalışmada, muhalefet seçmeninin ağırlıklı olduğu ilçelerde yer alan AVM’lerde 2 Nisan günü ziyaretçi sayısında belirgin bir düşüş yaşandığı, ertesi gün ise bu bölgelerdeki hareketliliğin hızla normale döndüğü tespit edildi.
AK Parti seçmeninin ağırlıklı olduğu ilçelerdeki değişim sınırlı kaldı
Mesela İstanbul'da Şişli'deki City's Nişantaşı AVM'de yoğunluk 29 puan artarken, Sarıyer’deki İstinye Park’ta 14.5 puan, Beşiktaş’taki Akmerkez’de ise 13.7 puan artış yaşandı. Buna karşılık AK Parti seçmeninin ağırlıklı olduğu ilçelerdeki AVM’lerdeki değişim çok daha sınırlı kaldı.
Ankara’da da benzer bir tablo ortaya çıktı. Karar'ın haberine göre CHP'nin güçlü olduğu Çankaya ilçesindeki AVM'lerde boykot sonrası yoğunluk ortalama 19 puan artarken, AK Parti’nin güçlü olduğu Keçiören ve Yenimahalle gibi ilçelerde artış 4 puanı geçmedi.
Raporun ikinci bölümünde, Ankara’daki 384 esnaf ve işletme çalışanı ile yapılan yüz yüze anketler yer aldı. Katılımcıların %48’i boykotun işlerini olumsuz etkilediğini belirtirken, %56,7’lik bir kesim boykotu ya haklı bulduğunu ya da siyasi çaresizlikten kaynaklı anlaşılabilir gördüğünü ifade etti. Özellikle büyük ölçekli işletmelerde boykotun etkisi daha belirgin hissedildi.
Ramazan Bayramı sonrasında tüketimde %26’lık bir düşüş
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın ödeme sistemleri verileri de boykotun etkisini dolaylı olarak ortaya koydu. Maaş ödemeleri ve Ramazan Bayramı döneminin alışveriş üzerindeki doğal etkileri filtrelenerek yapılan analizde, 2025 yılı Ramazan Bayramı sonrasında tüketimde %26’lık bir düşüş tespit edildi. Bu düşüş, boykotun ekonomik etkisinin dönemsel faktörler göz önüne alınsa dahi kayda değer olduğunu gösterdi.
Muhalefet seçmeninin baskın olduğu yerlerde boykot net şekilde hissedildi
Analiz, boykotun toplumsal etkisinin homojen olmadığını, siyasi aidiyetin bu tür eylemlere katılımı büyük ölçüde belirlediğini ortaya koydu. Raporda, “Cumhur İttifakı seçmeninin yoğun olduğu bölgelerde iktidarın boykotu etkisizleştirmek için yürüttüğü karşı mobilizasyon çabası kısmen başarılı olsa da, muhalefet seçmeninin baskın olduğu yerlerde boykot net şekilde hissedildi” değerlendirmesi yer aldı.
Toplum Çalışmaları Enstitüsü’nün Yağmur Uzunırmak, Yusuf Tuna Alemdar ve Anıl İsmet Aşcı imzalı çalışması, kamuoyundaki boykot tartışmalarına objektif bir zemin sunarak, siyasi eylemlerin sosyoekonomik izdüşümlerine dair önemli bir örnek sundu.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.