Çatı üstü güneş santralinde hedef 1000 megavat
Güneşte maliyetlerin tarihi dip seviyelere indiğini belirten GENSED Yönetim Kurulu Başkanı Demirdağ, "Çağrı mektuplarının hızlı değerlendirilmesi ve finans baharının ülkemizde devam etmesine bağlı olarak bu yıl 1000 megavat çatı üstü güneş paneli kurulumu olabilir." dedi.
Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Yönetim Kurulu Başkanı Halil Demirdağ, güneş enerjisi kurulumunda maliyetlerin en düşük seviyelere gerilediğini belirterek, "Çağrı mektuplarının hızlı değerlendirilmesi ve finans baharının ülkemizde devam etmesine bağlı olarak bu yıl 1000 megavat çatı üstü güneş paneli kurulumu olabilir." dedi.
Demirdağ, yaptığı açıklamada, tüketicilerin öz sermayeyle kurulumunu gerçekleştirdiği çatı tipi güneş santrallerinin mevcut durumda 5 yılda kendini amorti edebileceğini söyledi.
Güneş enerjisinde bir yatırımcının geçmişte 5 milyon dolar yatırım yaparken bugün bu seviyenin 500-600 milyon dolara kadar çıktığını ifade eden Demirdağ, "Güneşte maliyetler tarihi dip seviyelere indi. Çin'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkisi eğer devam etmezse ve Çin'de büyük bir sıkıntı oluşmazsa, çatı maliyetleri daha da düşecek. Bu da Türkiye'de bankaların uzun vadeli kredi vermesini gündeme getirecek. Kredi desteğiyle güneş projelerinin yapılabilirliği kabul gördü. Çağrı mektuplarının hızlı değerlendirilmesi ve finans baharının ülkemizde devam etmesine bağlı olarak bu yıl 1000 megavat çatı üstü güneş paneli kurulumu olabilir." ifadelerini kullandı.
Güneş, elektrikli araçlarla ortaya çıkacak enerji ihtiyacına katkı sağlayacak
Demirdağ, Türkiye'de elektrikli araç sayısının artmasıyla yenilenebilir enerjiden elektrik üretiminde de artış olacağını belirtti.
Elektrikli araçların, "geleceğin dengeleme santralleri" ya da bir başka ifadeyle "emre amade santralleri" olabileceğini vurgulayan Demirdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İnsanlar, araçlarını çoğunlukla işe gelip gitmek için kullanıyor. Dolayısıyla çalışma alanlarına, fabrikalara, ev tipine ya da dağınık elektrik ağının olduğu yerleşim yerlerinde şarj istasyonu kurmak, enerjisini güneşten almak inanılmaz avantajlı. Elektrik araçların hepsi, zamanla birer elektrik santrali haline gelecek. Bir taraftan üretecek, diğer taraftan da tüketici haline gelecek. Elektrikli araç sahiplerinden, bataryalarının yönetim hakkı istenecek, karşılığında para ödenebilecek. Çünkü, elektrik fiyatları düşük olduğu zamanlarda o bataryalar elektriği depolayacak, elektriğin olmadığı saatlerde de o elektriği satacak. Bununla ilgili çok farklı düzenlemelerin geleceğini çok farklı bir dünyanın kapısının aralandığını söyleyebiliriz."
Demirdağ, Türkiye'de elektrikli araçlarda mevcut durumda 60 kilovat olan kapasitesinin gelecekte 100 kilovata kadar çıkabileceğini söyledi.
Bu kapsamda Türkiye'de 1 milyon elektrikli araç düşünüldüğünde, 100 bin megavat kapasiteye ihtiyaç duyulacağını ifade eden Demirdağ, "100 bin megavat bugün Türkiye’nin anlık üretemediği bir elektrik kapasitesi. Bu araçların hepsi aynı anda şarj edilse, sistem çöker. Bu durumda, elektrik altyapısında, akıllı bir yönetim sistemi olacak. Güneş enerjisi, akıllı enerji sistemleri, bunları en iyi destekleyebilecek enerji kaynakları." diye konuştu.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.