BOTAŞ ile TotalEnergies LNG tedarik anlaşması imzaladı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) ve TotalEnergies arasındaki uzun vadeli sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) anlaşması kapsamında 10 yılda toplam 16 milyar metreküp LNG tedarik edileceğini bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
BOTAŞ ile TotalEnergies LNG tedarik anlaşması imzaladı

ANKARA – Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Bakan Alparslan Bayraktar’ın işaretini verdiği BOTAŞ’ın yeni LNG tedarik anlaşmasının TotalEnergies ile imzalandığını duyurdu.

ABD’nin Houston şehrindeki Gastech-2024 Fuar ve Kongresinde iki şirketin imzaladığı anlaşma öncesi Bakan Bayraktar yoğun temaslarda bulunmuştu. Anlaşmanın ardından bir değerlendirme yapan Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin farklı kaynaklardan doğalgaz sağlama yönündeki çalışmalarının başarıyla sürdüğüne işaret ederek, diğer ülke ve alıcılar için kaynak çeşitliliğiyle “Türk Harmanı” oluşturarak güvenilir bir tedarikçi olunduğunu kaydetti.

Türk Harmanı Avrupa’ya sunulabilecek durumda

Türkiye’nin uluslararası doğalgaz üreticisi büyük şirketlerle imzaladığı tedarik anlaşmalarına bir yenisi eklendi. BOTAŞileTotalEnergies 10 yıllık LNG (Sıvılaştırılmış Doğalgaz) anlaşması imzaladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın ABD’de temasları devam ediyor. Bu kapsamda katıldığı ABD’deki Gastech zirvesi kapsamında BOTAŞ ve TotalEngergies anlaşması da imzalandı.

BOTAŞ Genel Müdürü Abdulvahit Fidan ile TotalEnergies LNG Kıdemli Başkan Yardımcısı Gregory Joffroy tarafından imzalanan anlaşmaya göre, Total, 2027 yılından itibaren her yıl yaklaşık 1,6 milyar metreküplük toplam 16 adet LNG kargosu temin edecek. BOTAŞ, LNG’nin bir kısmını ABD’deki dolum limanlarından, bir kısmını da Türkiye ve Avrupa terminallerinden teslim alabilecek.

Türkiye Avrupa’daki ülkelere gaz sağlayacak kapasiteye erişti

Kendisinin de katıldığı bir törenle imzalanan anlaşmaya yönelik bir değerlendirme yapan Bakan Bayraktar, Türkiye’nin 50-55 milyar metreküplük tüketimi ile Avrupa’nın 4’üncü en büyük doğal gaz piyasası olduğu belirterek “Türkiye’de farklı kaynaklardan gelen gazların karışması suretiyle bir Türk Harmanı oluşturuyoruz. Bu karışımı da Avrupa’daki müşterilere özellikle Güney Doğu Avrupa’daki gaz ihtiyacı olan ülkelere sunabilecek hale gelmiş durumdayız. Şu anda Bulgaristan’a, Romanya’ya, Macaristan’a bu gazı ihraç ediyoruz. Bunu inşallah daha büyük miktarlarda da Türkiye olarak BOTAŞ olarak yapacağız.” dedi.

Türkiye’nin mevcut altyapısıyla ihtiyacının üzerindeki gazı alabilecek hale geldiğini belirten Bayraktar, Sakarya Gaz Sahası’ndaki üretim, uluslararası boru hattı projeleri ve LNG altyapısıyla Türkiye’nin giriş kapasitesinin yaklaşık 80 milyar metreküpü rahatlıkla karşılayabilecek durumda olduğunun altını çizdi.

Bayraktar, tedarik ve satış avantajları, spot piyasa, arz güvenliği özelliğiyle öne çıkan LNG’nin önemine işaret ederek, “Yaptığımız yatırımlarla bugün Türkiye, yıllık olarak kullandığı gaz ihtiyacının rahatlıkla yarısını sıvılaştırılmış şekilde alabilecek hale geldi. Bugüne kadar sadece spot bazlı olarak yaptığımız LNG kargo alımlarımızı artık bugün burada yaptığımız anlaşmalarla uzun döneme yayar hale geldik.” değerlendirmesini yaptı.

Türkiye doğalgaz merkezi olma yönünde ilerliyor

Bakan Bayraktar, Türkiye’nin kaynak çeşitlendirmeyle güvenilir bir tedarikçi olarak doğalgaz merkezi olma yönünde stratejik hamleler yaptığını kaydetmişti. Anlaşmaya göre; TotalEnergies, 2027 yılından itibaren 10 yıllık sürede her yıl yaklaşık 1,6 milyar metreküplük 16 adet LNG kargosu temin edecek. BOTAŞ, LNG’nin bir kısmını ABD’deki dolum limanlarından, bir kısmını da Türkiye ve Avrupa terminallerinden teslim alabilecek. Anlaşma ile Türkiye’nin doğal gaz tedarik portföyü çeşitlenecek. BOTAŞ bu ve benzeri anlaşmalarla ilave operasyonel ve ticari kabiliyetleriyle küresel piyasada rol oynamak istiyor.

4 ayda 4 anlaşma yapıldı, Türkiye yeni anlaşmalara açık

Bakan Bayraktar, üreticilerin uygun şartlarda, daha rekabetçi, daha ucuz ve daha esnek tekliflerine açık olduklarını belirterek, uygun bir portföyün hali hazırda hazırlandığını vurgulayarak, “Yeni olabilecek bu tarz anlaşmalar da elbette olabilir. Ülkemize en ucuz kaynaktan, en rekabetçi şartlarda gazı tedarik etmek için bundan sonra da çalışmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.

Türkiye BOTAŞ eliyle 4 ayda 4 yeni LNG tedarik anlaşması imzaladı. Geçen Mayıs ayında BOTAŞ, 2 ayrı şirket ile 10 yıl süreyle LNG alımı ile ilgili anlaşmaya varmıştı. Eylül ayında da BOTAŞ ile Shell, 2027 yılından itibaren 10 yılı kapsayan dönem için yıllık yaklaşık 4 milyar metreküplük toplam 40 adet LNG kargosu teslimatı konusunda mutabık kalmıştı.

 

Ekonomi