Borç yapılandırmada taksit ve başvuru süresi uzadı

Bazı alacakların yeniden yapılandırılması için başvuru ve ilk taksit ödeme süreleri bir ay uzatıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Borç yapılandırmada taksit ve başvuru süresi uzadı

Kamuya olan  vergi, prim ve para cezası gibi borçların yeniden yapılandırılmasını öngören düzenlemeye  başvuru ve ilk taksit ödeme süresi 1 ay uzatıldı. Süre uzatımından önce başvurular için son tarih 31 Aralık 2020 olarak belirlenmişti.

Yaklaşık 500 milyar liralık kamu alacağı için bugüne kadar 76 milyar liralık yapılandırma yapıldı. Bu kapsamda 1 milyar 350 milyon liralık da ödeme gerçekleştirildi.

Yapılandırmaya ilişkin Kanun, 17 Kasım’da Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmişti. Ancak o günden itibaren çok sayıda mükellef internetten veya doğrudan vergi dairesine giderek başvuru yapmalarına rağmen, ilgili yazılım bilgisayara yüklenemediği için başvurular 14 gün sonra başlayabilmişti.

Kanun kapsamında 289 milyar lirası vergi, 165 milyar lirası SGK ve 45 milyar lirası da yerel yönetimlere olmak üzere toplam 500 milyar liralık  borç yapılandırma kapsamında bulunuyor.

Bugüne kadar yapılandırmadan faydalanmak için 5.5 milyon kişi, 6.7 milyon başvuru yaptı.  Bu kapsamda 7 milyon 350 bin yapılandırma dosyası oluşturuldu. Yapılandırma için başvuruda bulunulan borç tutarı 76 milyar lira  düzeyinde ve bunun 6 milyar lirasını faiz oluşturuyor. Yapılandırmaya başvuranlar, bugüne kadar 1 milyar 350 milyon liralık ödeme yaptılar.

 

 

Ekonomi