BKM ve KKTC ile fark açılıyor: TÜİK’in giyim enflasyonu ekonomistlerin dikkatini çekti!
Mart ayı enflasyonunda giyim kalemindeki düşüş ekonomistlerin dikkatini çekti. TÜİK’in giyim enflasyonu, İTO, KKTC ve BKM verileriyle ayrışırken, Prof. Dr. Hakan Kara ve diğer ekonomistler bu farkın nedenini sorguladı. Banka kartı harcamaları incelendiğinde TÜİK’in hesaplamalarının geride kaldığı görülüyor.
ÖZDER ŞEYDA UYANIK
TÜİK’in açıkladığı mart ayı enflasyonu beklentilerin üzerinde düşerken, ekonomistlerin ilgisini “giyim” çekti. Giyim fiyatları TÜFE kalemleri içinde aylık bazda tek düşüş gösteren tek kalem olurken, TÜİK’in hesaplamalarındaki giyim kalemi KKTC, İTO ve BKM verileri de ayrışıyordu.
Prof. Dr. Hakan Kara, TÜİK verilerinde son yıllarda dikkat çektiği şekilde “Kendi kendine konuşan grafikler serisinde bugün..” diyerek giyim fiyatlarını İTO ve TÜİK verilerini paylaştı. Verilerdeki ayrışma dikkat çekiyordu.
Kendi kendine konuşan grafikler serisinde bugün.. pic.twitter.com/R5tsIYXRa2
— Hakan Kara (@ali_hakan_kara) April 3, 2025
Kara, paylaşımının devamındaysa şu verileri paylaştı:
“Son 1 yılda giyim enflasyonu TÜİK (TÜFE): %14,8
İTO (geçinme endeksi): %63,8
İTO (yeni fiyat endeksi) %61,1”
“İki ayrı ülkenin fiyat endeksleri mi?”
Kara ile TÜİK ve web üzerinden ölçüm yaptığı verilerini paylaşan data analisti “mborathe” hesabının paylaşımına da Prof. Dr. Fatih Özatay şu yorumu yapıyordu:
“Elinize sağlık. Ama bir dakika... Bir yanlışlık olmasın? TÜİK'in ve sizin (Web-TÜFE) Türkiye için ölçtüğünüz giyim ve ayakkabı endeksleri mi? Yoksa çok farklı iki ayrı ülkenin fiyat endeksleri mi? :)”
Elinize sağlık.
— Fatih Özatay (@OzatayFatih) April 3, 2025
Ama bir dakika...
Bir yanlışlık olmasın?
TÜİK'in ve sizin (Web-TÜFE) Türkiye için ölçtüğünüz giyim ve ayakkabı endeksleri mi
Yoksa çok farklı iki ayrı ülkenin fiyat endeksleri mi?
:) https://t.co/lPt9GJrSy4
“Giyimdeki anomali çok dikkat çekici”
Spinn Danışmanlık Kurucusu, ekonomist Özlem Derici Şengül ise TÜİK verilerine giyim üzerinden şu yorumu yaptı:
“Giyimdeki anomali çok dikkat çekici. Hem anektodal verilerle teyit edilemiyor hem de genel talep koşulları canlı seyrederken sadece giyimde yılın ilk 3 ayında %12.2'lik bir düşüş görülmesi çok gerçekçi değil.”
Giyimdeki anomali çok dikkat çekici. Hem anektodal verilerle teyit edilemiyor hem de genel talep koşulları canlı seyrederken sadece giyimde yılın ilk 3 ayında %12.2'lik bir düşüş görülmesi çok gerçekçi değil. pic.twitter.com/JAJxFaiNSu
— Özlem Derici Şengül (@ozlemderici) April 3, 2025
“Farkın açıldığını görüyoruz”
Ekonomist Serdar Pazı da enflasyon açıklandıktan sonra ilk yorumunda şunları yazmıştı:
“enflasyona dair, tüik hesaplamalarına göre giyim ve ayakkabı sürekli geriliyor, İTO ile bu ay da farkın açıldığını görüyoruz.”
enflasyona dair,
— Serdar Pazı (@SerdarPazi) April 3, 2025
tüik hesaplamalarına göre giyim ve ayakkabı sürekli geriliyor,
İTO ile bu ay da farkın açıldığını görüyoruz
Gedik Yatırım Başekonomisti Serkan Gönençler de enflasyona yönelik değerlendirmesinde, “TÜFE Enflasyonu Giyim ve Hizmet Enflasyonu Yardımıyla Beklentilerin Altında Kaldı” başlığını kullanırken, tahmindeki sapmanın giyim ve hizmet kalemlerinden kaynaklığını belirtti. Manşet enflasyonu beklentilerin altına çeken unsurun mevsimsel ortalamalara göre yüzde 2,5 artış beklenen giyim kaleminde yüzde 2,6 düşüş olduğuna dikkat çeliyor.
KKTC ve TÜİK verileri ayrışırken, BKM verileri hangisine yakın?
2017’den bu yana giyim endekslerine hem TÜİK hem de KKTC verilerinde bakıldığında; 2022 Ekim sonrasında ayrışma başlıyor.
TÜİK ve KKTC verilerindeki değişimlere; BKM verilerinden “giyim ve aksesuar” alanındaki banka ve kredi kartı harcamalarının işlem başına tutarlarındaki değişim de eklendiğinde; tabloda TÜİK çokça geride kalıyor.
KKTC’de yılbaşından bu yana giyim fiyatlarında yüzde 1,02 artış görülürken, TÜİK verilerinde giyimde fiyatlar 3 ayda yüzde 12 geriliyor.
BKM’de yapılan harcamalarda işlem başına tutarın yılın ilk iki ayında ise yüzde 3 artış gösterdiği görülüyor.
1 yılda ise giyimdeki değişimler KKTC, TÜİK ve BKM işlem başına tutarlarda sırasıyla yüzde 43, 15 ve 50 oranında artış yönünde oluyor.
3 yıldaki değişimlere bakıldığında ise farklar açılmaya başlıyor. KKTC ve TÜİK giyim kalemiyle BKM işlem başına tutarlarda sırasıyla yüzde 493, yüzde 102 ve yüzde 396 oranında artış yönünde oluyor.
Türkiye’deki banka ve kredi kartlarıyla yapılan giyim ve aksesuar harcamalarında işlem başına düşen ortalama harcama tutarlarındaki artışın TÜİK verilerinden çok KKTC verilerine yakın olduğu görülüyor.
TÜİK verilerinin alt kalemlerindeki dönemsel değişiklikler tabloda şu şekilde görülüyor:
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.