Bitcoin’de çılgın ralli beklentisi: 2025’te 200 bin dolar gündeme gelebilir
2023’ü nominal yüzde 157; reel yüzde 56 getiri ile tamamlayan Bitcoin, 2024 yılına hızlı bir giriş yaparken; kripto para birimine yönelik gelecek tahminleri de dudak uçuklatıyor. Şimdi gözler, nisanda gerçekleşecek Bitcoin yarılanma sürecine çevrilirken; yükselişin devam edip etmeyeceği merak konusu. Diğer tartışma konusu da ‘Bitcoin altının yerini alacak mı?’ Uzmanlar EKONOMİ’ye değerlendirdi.
Şenay ZEREN
Kripto para piyasalarında hareketlilik soluksuz devam ederken; aralıksız yükselişini 7’inci aya taşıyan Bitcoin, geçtiğimiz hafta tarihi zirvesini 73 bin doların üzerine çıkardı. Bu seviyelerde kâr satışlarıyla karşılaşan lider kripto para birimi, bugünlerde 70 bin doların altında hareket ediyor. Öte yandan, küresel bazda 3 trilyona yaklaşan kripto paraların piyasa değeri ise, erimeye başladı.
Bitcoin fiyatındaki yükselişte, spot Bitcoin borsa yatırım fonlarının (ETF) onaylamasıyla beraber spot Bitcoin ETF’lerine artan yatırımcı ilgisi öne çıkıyor. Diğer taraftan, teknoloji hisselerinde pozitif seyir de kripto paraları destekliyor.
Nisan ayı kritik olacak
Nisanda gerçekleşecek Bitcoin yarılanma (halving) sürecinin, kripto paranın fiyatındaki yükselişi hızlandırması beklenirken; yukarı yönlü ivmenin 4 aydır devam etmesiyle bazı uzmanlar yarılanma sonrası bir duraklama dönemine girilebileceğini tahmin ediyor. Her 4 yılda bir gerçekleşen yarılanmayla, Bitcoin madencilik ödülü yarıya indiriliyor ve böylelikle piyasaya giren Bitcoin arzı azalıyor. Talebin sabit kalması ya da artması durumunda da fiyatlar yükseliyor.
Öte yandan, majör merkez bankalarının (ABD Merkez Bankası, Avrupa Merkez Bankası, İngiltere Merkez Bankası), bu yıl faiz indirimlerine başlayacağına yönelik sinyaller de Bitcoin’deki artışı destekliyor.
Bitcoin altının yerini alır mı?
Bitcoin ve altının, arzlarının sınırlı olması ve enflasyondan korunma aracı olarak görülmesi gibi benzer özellikleri bulunuyor. Peki, ‘digital altın’ olarak da görülen Bitcoin, gelecekte altının yerini alabilecek mi? Kimi uzmanlar Bitcoin’i, altına rakip, alternatif bir enstrüman olarak görmezken; kimisi de Bitcoin’in geleceğin yatırım aracına dönüşeceği görüşünde. Kurumsal yatırımcıların popüler kripto para birimine artan ilgisi bu görüşü desteklerken; yatırımcı davranışları, henüz yaygın enstrüman olmaması, kültürel alışkanlıklar ve toplumsal açıdan kabul görmemesi birkaç nesil sonra bu öngörünün gerçekleşebileceğini ortaya gösteriyor.
"YARILANMA SONRASI DÜZELTMELER GÖREBİLİRİZ"
Bitcoin yarılanmasında bu yıl farklılıklar var
-
İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Direktörü Şant Manukyan, “Bitcon’in yıl sonu değerini hesaplamak spekülatif bir varlık olduğu için çok zor. Ancak, şu anki rekor seviyelerinin çok daha üzerine gitme ihtimalinin yüksek olduğunu düşünüyorum. Çünkü daha kolay bir şekilde hem bireysel hem de kurumsal yatırımcıların ulaşımına açılmış durumda. Bitcoin yarılanması ise, benim açımdan çok önemli değil. Çünkü hangi yıl hangi dönemde yarılanacağını biliyoruz. Bu bilginin bir avantaj sağlamıyor olması lazım ama bu yıl şöyle bir farklılık var; şu anda Bitcoin ETF’leri ağırlıklı olarak tezgahüstü piyasada alım yapıyor. Bu talep devam ederse, bir süre sonra tezgah üstünde Bitcoin satmak isteyenler ortadan çekilecektir. Normal zamanda bunu önemsemiyorum ama talebin bir anda arttığı ve arzın yavaşladığı bir ortamda Bitcoin rallisini destekleyici bir dinamik olabilir” olarak kaydetti.
Bitcoin, altının yerini alabilir mi? Manukyan şöyle açıkladı: Altında Merkez Bankaları gibi çok önemli oyuncular var. Merkez Bankalarının bu tip alımlarda bulunduğunu görmüyoruz. Her ne kadar ABD de dahil olmak üzere, bazı ülkelerde kamu otoritesinin el koyduğu Bitcoin'ler olsa da, doğrudan rezerve alınmış Bitcoin söz konusu değil. Bu olmadığı sürece, altın daha yaygın bir enstrüman olmaya devam edecektir. Ancak 2-3 nesil sonra, servetler Bitcoin'de tutmaya daha yatkın olduğunda altın avantajını kaybedebilir.
2025’in sonuna kadar 200 bin doları konuşabiliriz
-
Bitci Borsa CEO’su Ahmet Onur Yeygün, “Bitcoin’in yılı hangi seviyede tamamlayacağına dair bir tahminde bulunmak oldukça zor, çünkü bu dönemde diğer dönemlere kıyasla çok farklı etkenler mevcut. Ancak 2025’in sonuna kadar 200 bin doları konuşmak oldukça mümkün. Bitcoin yarılanmasından sonra, bir Bitcoin’i kazmanın maliyeti oldukça yükselecek. Arzın zorlaşmasının fiyata pozitif etki etmesini beklemek çok doğal bir durum” dedi.
Yeygün, Bitcoin, altınının yerini alabilir mi? Sorusuna ise şöyle yanıt verdi: “Bitcoin'in ilerleyen dönemlerde ‘altın’ gibi bir varlığın yerini alması için bence en az bir nesil daha Bitcoin’in başarılı bir şekilde varlık göstermesi ve kabul görmesi gerekiyor. Bitcoin ETF’leri finans sektöründe olumlu bir kabul görme örneği oluşturdu. Ancak toplumun en tabanına kadar yayılmasıyla birlikte binlerce yıldır madeni olarak yer eden ‘altın'ı geçebilmenin mümkün olacağını düşünüyorum.”
Halving sonrası düzeltme görebiliriz
-
The Steve Group CEO’su Derya Türker, “Şu an sadece Bitcoin özelinde bir boğ a sezonu yaşandığını söyleyebiliriz. Buradaki yükselişin altcoin piyasasına etkisi kısıtlı kalsa da, önümüzdeki dönem için takibe devam etmekte fayda var. Bitcoin tarafında yükseliş in devamı iç in, 55 bin dolar seviyelerinin ü zerinde kalıcılık sağlamak orta vadede yeterli olacaktır. Nisan ayına dair; halving dönemleri genellikle yeni dipler görülmesiyle ö ne çıkar; fakat bununla beraber her geç en gün konjonktür değişmeye devam ediyor. Beklentilerin alınıp gerçeklerin satıldığı piyasalarda, halving sonrası düzeltmeler görebiliriz. Ancak, bu düzeltmenin de iç inde olduğumuz yükseliş trendinin bir parçası olarak kalacağını düşünüyorum. Altın konusuna değinecek olursak; her ürün kendi alanında değer kazanıyor. Bitcoin de çoğu zaman arz standartları ve talep bakımından altına benzetiliyor. Ancak, bu durum herkes tarafından aynı şekilde ele alınmaz. Bitcoin’in, kendi finansal alanını yaratan, belirsizlik, karışıklık ve enflasyon gibi durumlarda tercih edilen bir ürün olacağını düşünüyorum” diye konuştu.
Kurumsal ilgiyle yükseliş potansiyeli bulunuyor
-
CoinTR CEO’su Ali Eşelioğlu, “Piyasadaki talep patlaması, büyük yatırımcıların devreye girmesi ve olumlu atmosfer göz önüne alındığında, Bitcoin’in değerindeki artışın devam etme olasılığı yüksek görünüyor. Nisan ayından sonra beklenen büyük yükselişlere dair kesin bir tahmin yapmak zor olsa da önceki yarılanma olayları Bitcoin’in değerinde artışlarla bağlantılıdır. Bu nedenle, yarılanma sonrası olası düzeltmelerin yanı sıra, artan kurumsal ilgiyle büyük bir yükseliş potansiyeli bulunuyor” dedi.
-
Bitcoin, altının yerini alır mı? Sorusunu Eşelioğlu şöyle değerlendirdi: Altın, uzun bir tarihe dayanan geleneksel bir değer deposu olarak kabul edilir ve dünya ticaretinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca, endüstriyel uygulamalarda da önemli bir rol oynamaktadır. Uzay endüstrisinin gelişimi gibi faktörlerin altının değerini artırabileceği göz önüne alındığında, arzı sınırlı olan Bitcoin'in altını geçmesi için daha fazla zamana ihtiyaç duyabileceği söylenebilir. Ancak, blockchain teknolojisinin ve dijital varlıklara olan ilginin artmasıyla birlikte Bitcoin'in altının yerini alabileceği bir gelecek mümkün olabilir.