Bastak’ın test metotları ABD, Kanada ve Avrupa’da kullanılmaya başladı

Değirmen makinelerini yanı sıra sektörel test cihazları üretiminde Avrupa çapında önemli bir konuma gelen Bastak’ın Ar- Ge biriminde geliştirdiği 4 yeni metot, Uluslararası Tahıl Bilimi ve Teknolojisi Birliği (ICC) kataloğuna girdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Bastak’ın test metotları ABD, Kanada ve Avrupa’da kullanılmaya başladı

Hüseyin GÖKÇE / ANKARA

Bastak’ın belirlediği 4 yeni metot, ICC kitapçığında yer alarak başta ICC olmak üzere Avrupa, Kanada, ABD ve tüm dünyada üniversiteler, araştırma merkezleri, kalite kontrol laboratuvarlarının kullanımına sunuldu.

Geliştirdikleri sistemler sayesinde hem Türkiye ekonomisine katkı sağladıklarını hem de dünya değirmencilik sektörüne hizmet verdiklerini ifade eden Bastak CEO’su Zeki Demirtaşoğlu, bu alandaki konumlarını güçlendirmek için önümüzdeki 3 yılda en az 5 milyon dolarlık daha yatırım öngördüklerini söyledi.

“Robotik numune alma sisteminin patentine sahibiz” Demirtaşoğlu, temel olarak değirmen makineleri ve gıda sektörüne yönelik kalite kontrol cihazı üretimi gerçekleştiren Bastak Teknoloji’nin Türkiye’nin ilk ve tek gıda kalite kontrol cihazları Ar-Ge merkezine sahip olduğunu kaydetti. Bugün itibarıyla 72 adet gıda ve kalite tahıl kontrol cihazları bulunduğunu kaydeden Zeki Demirtaşoğlu, geliştirdikleri robotik numune alma sisteminin ise dünyada bu alanda ilk ve tek patenli sistem olduğu bilgisini verdi.

Gerek yurt içi tüketimde gerekse uluslararası ticarette gıda kalite kontrolünün çok önemli olduğunun altını çizen Zeki Demirtaşoğlu, kendisinin de komite üyesi olduğu Uluslararası Tahıl Bilimi ve Teknolojisi Birliği’nin tahıl bilimcileri ve teknolojileri uzmanlarından oluşan uluslararası bir ağ olduğunu kaydetti.

ICC standart metotlarının uluslararası ticarete, mevzuata ve standartlara kılavuzluk ettiğini belirten Demirtaşoğlu, Bastak olarak ICC kataloğuna giren 4 metotla Türkiye’de ve dünyada bir ilke imza attıklarını söyledi.

“Milimetrenin binde biri hassasiyetinde ölçüm yapıyor”

Ankara Kahramankazan’da 7 bin metrekaresi kapalı 10 bin metrekare alanda üretim yaptıklarını dile getiren Zeki Demirtaşoğlu, 195’i mühendis olmak üzere 265 kişiye istihdam sağladıklarını aktardı. 1 mikronun (milimetrenin binde biri) altında hassasiyetle ölçüm yapan cihazlarının bugün 80 ülkede kullanıldığını dile getiren Demirtaşoğlu, yıllık gerçekleştirdikleri test sayısının 350 bini bulduğunu belirtti.

Ekonomi