Bakan Şimşek 2025 yol haritasını anlattı: Maliye politikası daha sıkı olacak

Bakan Şimşek, maliye politikasının daha sıkı olacağını, buna karşılık politikalarda arz yönlü bir yol izleyeceklerini açıkladı. Şimşek, kamu ihale reformunda da teknik çalışmaların tamamlandığını vurguladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Bakan Şimşek 2025 yol haritasını anlattı: Maliye politikası daha sıkı olacak

ANKARA (EKONOMİ)

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ekonomi Muhabirleri Derneği’nin yayın organı EKONOM’a yaptığı değerlendirmede, tarım, konut başta olmak üzere enflasyon etkisi olan diğer alanlarda arzı desteklemeye yönelik politikalara ağırlık verileceğini söyledi. Mehmet Şimşek ayrıca başta kamu ihale sistemi olmak üzere yapısal reformların ağırlık kazanacağının altını çizdi.

Kırılganlıklar azaldı

Mehmet Şimşek, 2023 Mayıs ayından başlayan uygulanan programlarla kırılganlığın azaldığını, gecikmeli etkilerin görülmesiyle enflasyondaki düşüşün programın işlediğini gösterdiğini vurguladı. Bu kapsamda, program çerçevesinde, ekonominin dayanıklılığın arttığı, makrofinansal istikrarın güçlendiğini, özellikle enflasyonun kontrolden çıkma riski ile ödemeler dengesi risklerinin azaldığını anlattı.

Kamu ihale reformu ve tekelleşmeye karşı atılacak adımlar

Mehmet Şimşek, 2025’te diğer makro politikalar yanında yapısal önlemlerin de hızlanacağını vurgulayarak, “2025 yılında ise kalıcı fiyat istikrarını sağlamayı ve ekonomide yapısal dönüşümü hızlandırmayı hedefliyoruz. Enflasyonun düşmeye devam edeceği bu dönemde, para politikasını desteklemek için mali disiplini güçlendirecek ve arz yönlü politikaları devreye alacağız. Sürdürülebilir yüksek büyüme ve daha adil bir gelir dağılımı için, verimliliği ve rekabet gücümüzü artıracak yapısal reformları hayata geçirerek ülkemizi yüksek gelirli ülkeler arasında konumlandıracağız” görüşünü vurguladı.

Şimşek, “Arz tarafında ayrıca ürün ya da sektör bazında tekelleşme eğilimlerine de engel olacağız. Bu kapsamda mal ve hizmetlerde, piyasaya girişin-çıkışın kolaylaştırılması ile küresel entegrasyonun sağlanması kritik önem taşıyor. Çünkü rekabetin olduğu ortamda verimlilik artar, yenilikçi çözümler ortaya çıkar ve bu da doğal olarak dezenflasyonist bir etki yaratır” bilgisini verdi.

Yapısal reformlar içinde, potansiyel büyümenin artırılması, rekabetçiliğin güçlendirilmesine yönelik adımlara işaret eden Mehmet Şimşek, bu bağlamda AR-GE ve yenilikçiliği geliştirmek, ikiz dönüşüm, dönüşümün gerektirdiği insan sermayesinin güçlendirilmesi, işgücü piyasaları, yatırım ortamının iyileştirilmesi, kayıt dışılıkla mücadele alanlarında düzenlemelerin yapılacağını belirtti.
Bunlar arasında, tartışmalı kamu ihale sistemine değinen Mehmet Şimşek, reform çalışmasının teknik hazırlıklarının bittiğini duyurarak, “Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği’nin güncellenmesini; tarım, hizmetler ve kamu alımlarının kapsam dahiline alınmasını son derece değerli buluyoruz. Dolayısıyla küresel entegrasyonu yalnızca ekonomik bir gereklilik değil, aynı zamanda dezenflasyon sürecinin önemli bir unsuru olarak da görüyoruz. Kamu alımları tarafında Kamu İhale Reformuna ilişkin teknik çalışmalarımızı tamamladık ve Partimizin yetkili organlarına değerlendirmek üzere ilettik.

2025'te maliye politikası daha sıkı olacak

2025 yılında bütçe açığının GSYH’ye oranının yüzde 3,1, sonrasında ise yüzde 3’ün altına ineceğini, maliye politikasında sıkılığın artacağını belirten Mehmet Şimşek, “2025 yılı, yeni vergi düzenlemelerinden daha çok kayıtdışılıkla mücadele ve harcama disiplini dönemi olacak. Deprem dışındaki alanlarda harcama disiplinine devam edeceğiz. Yeni ihdas edilen asgari kurumlar vergisi başta olmak üzere alınan gelir tedbirleri, vergilemede gönüllü uyumu güçlendirecek çalışmalar, etkin tahsilat ve denetim performansıyla bütçe açığını düşürmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

2025 yol haritası: CDS gerilemeye devam edecek

Mehmet Şimşek, 2025’te temel konulara yönelik mesajlarında ise bu yıl içinde kur korumalı mevduattan çıkışın tamamlanacağını, bunun makro finansal istikrarı pekiştirme ve dezenflasyona katkı vereceğini; alınan önlemlerle başlayan CDS düşüşünün devam edeceğini söyledi. Şimşek, “2025 yılı CDS’imizin düşmeye devam ettiği bir yıl olacak. Program sayesinde dış finansman maliyetimiz de oldukça azaldı. ABD Hazinesi benzer vadeli tahvil getirisi üzerine ilave prim farkı, yani spread, gelişmekte olan ülkelerde 2023 yılı Mayıs ayına göre 69 baz puan, ülkemizde ise 432 puan geriledi” yorumunu yaptı.

Dış kırılganlıkların azaldığını, rezervlerin endişe kaynağı olmaktan çıktığını, rezerv iyileşmesinin yüzde 75’inin yurt içi portföy değişikliklerinden olduğunu belirten Şimşek, uluslararası finans alanında 40 Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tavsiyesinin 39’unda uyumlu konuma gelindiğini, 5. Tur değerlendirmeye hazırlandıklarını anlatan Şimşek bunların olumlu katkısına vurgu yaptı.

“Vatandaşın geçim sıkıntısını çözmek en büyük önceliğimiz”

Mehmet Şimşek, 2022’deki gini katsayısındaki bozulmanın zirve noktasından sonra gelir dağılımında iyileşmenin başladığını belirterek, vatandaşların geçim sıkıntısını çözme konusundaki farkındalığını da işaret ederek şunları söyledi:

“Vatandaşımızın geçim sıkıntısını çözmek en büyük önceliğimiz. Bu doğrultuda gerekli politika çerçevesini oluşturduk ve dezenflasyon programını kararlılıkla uygulamaya devam ediyoruz. Uyguladığımız programın temel amacı olan fiyat istikrarını sağlamak, uzun soluklu bir çaba gerektiriyor. Bu nedenle programın ilk yılını dezenflasyona geçiş dönemi olarak planlamıştık. Yıllık enflasyon öngördüğümüz gibi mayısta zirveye ulaştı. Haziranda başlayan dezenflasyon süreci devam ediyor. Aralık ayında yıllık enflasyon 2023 sonuna göre 20 puan, 2024 mayıs ayındaki zirve seviyesine göre ise 31 puandan fazla geriledi. Para politikasına hassasiyeti yüksek olan temel mallarda enflasyon düşüşü daha belirginken, dünyada olduğu gibi bizde de hizmetlerde atalet yüksek seyrediyor.”

2025’te ekonomik aktivitede toparlanma bekleniyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, büyümedeki yavaşlamanın geçici olduğunu vurgulayarak, büyüme kompozisyonundaki iyileşmeye dikkati çekti. Ayrıca negatif etki olarak Almanya başta olmak üzere pazarlardaki daralmaya işaret etti. İstihdamdaki yükselişe işaret eden Şimşek, 2025’te ekonomik aktivitede iyileşme beklediğini vurgulayarak, “Enflasyondaki düşüş ve destekleyici küresel koşullarla birlikte, 2025’in ikinci yarısından itibaren ekonomik aktivitede göreli bir toparlanma öngörüyoruz. 2025 yılında küresel büyümenin, ticaretin, finansal koşulların ve emtia fiyatlarının ekonomimiz açısından daha destekleyici olmasını öngörüyoruz. İhracatımızın yüzde 72’sini oluşturan Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da büyümenin 2025 yılında hızlanması beklenmektedir. 2025 yılı sonuna kadar piyasalar, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 50 baz puan, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) ise 100 baz puan daha faiz indirimi yapmasını öngörmektedir. Gevşeyen küresel finansal koşullar ülkemiz ve gelişmekte olan diğer ülkeler açısından olumlu olacaktır” dedi.

Dezenflasyonda belirleyici olacak 4 unsur

Hazine Bakanı Şimşek, 2025’te dezenflasyonda dört temel hususu şöyle sıraladı:

"Birincisi, para politikasının enflasyona gecikmeli etkisi zamanla daha net görülecek. İkincisi, 2025 yılında bütçe açığının milli gelire oranının azalması negatif mali etki yaratacak. Üçüncüsü, bütçe imkânlarının elverdiği ölçüde, yönetilen ve yönlendirilen fiyatları enflasyon hedefiyle uyumlu olarak belirleyeceğiz. Örneğin, enflasyonu etkileyen kalemlerde yeniden değerleme oranını uygulamadık. 2025’te akaryakıt ürünlerinde yapılacak ÖTV artış oranını yüzde 6 ile sınırlandırdık ve 12 milyar liralık vergi gelirinden vazgeçtik. Dördüncüsü, dezenflasyonu sadece talep yönlü politikalarla değil, gıda, konut ve enerji gibi birçok alanda arz yönlü tedbirlerle de destekleyecek; bu alandaki reformlara hız kazandıracağız. Gıda arzını artırmak amacıyla sulama projeleri, arazi toplulaştırması, gıda lojistiği ve gıda ihtisas bölgelerinin kurulmasına yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz. Sosyal konut arzının artırılması da arz yönlü politikaların temel unsurlarından biri olacak. Enerji dönüşümünü ise hem yerli hem de yenilenebilir kaynakları önceliklendirerek gerçekleştireceğiz"

Ekonomi