Bakan Elvan: Enflasyonun seyri temkinli olmayı gerektiriyor
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, "Küresel konjonktür ve yurt içi enflasyonun seyri temkinli olmayı gerektiriyor” ifadelerini kullandı.
Canan SAKARYA
ANKARA - Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, hükümetin ihracatı desteklemek amacıyla yüksek döviz kuru hedeflediğine ilişkin yorumların doğru olmadığını belirterek, “Türkiye dalgalı kur rejimi uygulanıyor, kurun değeri de piyasada belirlenir. Bir ülkedeki rekabet artışı; üretkenlik artışından, inovatif kabiliyetlerden ve teknolojiyi kullanma becerisinden gelir. Verimlilik artışıyla desteklenmeyen bir büyüme modeli, sürdürülebilir bir model değildir” dedi.
Hazine ve Maliye Bakanlığının 2022 Yılı Bütçesi Meclis Plan Bütçe Komisyonunda görüşüldü. Hazine ve Maliye Bakanı Elvan, komisyona yaptığı sunumda yüksek enflasyonun sadece Türkiye’de değil dünya genelinde bir sorun olmaya başladığını belirterek, Türkiye’deki dinamiklere bakıldığında, küresel gelişmeler, birikimli döviz kuru etkileri, artan gıda fiyatları ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın etkili olduğunu ifade etti. Enflasyonla mücadelede, 2020’nin son çeyreğinden itibaren para ve maliye politikalarında kritik adımlar attıklarını belirten Elvan, “Son 2 aydır, küresel gelişmelerin de etkisiyle, finansal piyasalarda dalgalanmalar yaşandı. Piyasa faizlerinde, varlık fiyatlarında, döviz kurunda ve beklentilerde yaşanan hareketliliğin farkındayız. Tüm bu unsurlar, entegre bir şekilde enflasyon görünümünü şekillendiriyor, dolayısıyla, burada, hiçbir ilgili dinamiğin göz ardı edilemeyeceği kanaatindeyim. Küresel konjonktür ve yurt içi enflasyonun seyri temkinli olmayı gerektiriyor” dedi.
Yapılan indirim ve fiyat ayarlamalarını etkisi 5.3 puan
Enflasyonla mücadele konusunda bütüncül bir yaklaşıma sahip olduklarını ifade eden Elvan, bu amaçla; maliye politikalarını, arz yönlü politikaları ve makro ihtiyati düzenlemeleri kararlılıkla devreye aldıklarını söyledi. Elvan, yapılan indirim ve fiyat ayarlamalarının TÜFE’yi düşürücü etkisinin yaklaşık 5,3 puan olurken, bu uygulamalar sonucunda 125 milyar liralık kamu gelirinden vazgeçtikleri bilgisini verdi.Elvan, “Böylece enflasyonla mücadelede maliye politikası kararlılığını çok net biçimde gösterdik. Bu tutara doğalgaz ve elektrik alanında verdiğimiz destekler dâhil değildir” dedi.
Yüzde 9’un üzerinde büyüme
Öncü göstergelerin yılın ikinci yarısında ılımlı bir iç talebe ve güçlü bir ihracata işaret ettiğini, 2021 yılında büyümenin dengeli bir görünüm ile yüzde 9’un üzerinde gerçekleşmesini beklediklerini ifade eden Elvan, “ Bu büyümenin en az yüzde 65’inin yatırımlar ve net dış taleple desteklenmesini öngörüyoruz. Yüksek büyüme oranları gerçekleştiğinde, görevimizi tamamladığımızı düşünmüyoruz. Uyguladığımız politikalarda büyümenin; dengeli, sürdürülebilir, istihdam-dostu ve gelir dağılımı adaletini tesis edici nitelikte olması, bizim için büyümenin seviyesinden çok daha önemli” diye konuştu.
2021’u düşük cari açıkla kapatacağız
2021 yılının, geçmiş dönem eğilimlerinin aksine yüksek büyüme ve düşük cari açık ile kapanacağını belirten Elvan, “Cari dengede yaşanan iyileşme, ülkemizin dış finansman ihtiyacındaki azalmaya katkı sunmanın yanında, yapısal cari açığı kapatmada katettiğimiz mesafeyi de ortaya koyuyor. Cari işlemler dengesini orta ve uzun vadede kalıcı olarak iyileştirme çabası içindeyiz. Bu amaçla detaylı bir politika setimiz bulunuyor” dedi.
Döviz cinsi dış borçlanma planlamıyoruz
Küresel piyasalarda yaşanan dalgalanmaları dikkate alarak 2021 yılında ihtiyatlı bir borçlanma programı uyguladıklarını, borç stokunun yapısını iyileştirmek için yurt içi borçlanmada döviz cinsi senetlerin payını azalttıklarını ifade den Bakan Elvan, “ 2021 yılında yurt içinde gerçekleştirilen döviz cinsi ödemelerin yaklaşık yarısı kadar döviz cinsi borçlanma gerçekleştirdik. Piyasa koşullarına bağlı olmakla birlikte, önümüzdeki yıl yurt içinde döviz cinsi borçlanma yapmayı planlamıyoruz” dedi. Elvan, bütçe açığındaki düşüşe bağlı olarak borçlanma miktarının yıllık finansman programına göre önemli ölçüde azaldığını belirterek, “Nakit rezervimizi güçlü tutmayı başardık. Bu kapsamda, 2021 yılı için 619 milyar TL olarak öngördüğümüz borçlanmamızı bu tutarın 155 milyar TL daha altında, 464 milyar TL ile kapatmayı öngörüyoruz. 2022 yılında ise toplam 498 milyar TL borçlanma yapmayı planlıyoruz” dedi.
Nakit yönetiminde etkinliği artırmak amacıyla Tek Hazine Kurumlar Hesabı uygulamasının kapsamını genişlettiklerini ifade den Elvan, bu uygulama ile nakit rezervinin güçlendirildiğini ve bütçeye 6 milyar lira olumlu katkı sağlandığını söyledi. 5.9 milyon mükellefin 155 milyar lira alacağının yapılandırıldığını ifade eden Bakan Elvan, 1 Kasım itibariyle 46.2 milyar lira tahsilat gerçekleştirildiğini söyledi.
FAFT ile işbirliği sürecek
Mali suçların azaltılmasına yönelik faaliyetlerimizi ilgili tüm kurumlarla işbirliği içerisinde yürüttüklerini, pandemi koşullarına rağmen, FATF standartlarına uyum noktasında mevzuatta tüm yükümlülüklerin yerine getirildiğini, atılan tüm adımlara rağmen Türkiye’nin FATF tarafından gri listeye alındığını ifade eden Elvan, “Elbette bu durumu hak ettiğimizi düşünmüyoruz. Ancak bu listeden çıkmak için de, FATF ve ilgili kurumlarla işbirliği içinde çalışmaya devam edeceğiz” dedi.