Anadolu Vakfı’ndan 40 yılda 204 milyon dolarlık yatırım
Ağırlıklı eğitim ve sağlık alanında faaliyet yürüten Anadolu Vakfı, kuruluşunun üzerinden geçen 40 yılda 204 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirdi. Vakıf, bugüne kadar 50 kalıcı eser meydana getirirken, 29 bin öğrenciye burs, 80 bin öğretmene de proje eğitimi verdi.
Mustafa KEMAL ÇOLAK
Anadolu Grubu’nun kurucuları Kamil Yazıcı ve İzzet Özilhan tarafından temelleri atılan Anadolu Vakfı, 40’ıncı yılını kutluyor. Bugüne kadar 50 kalıcı eserin yanı sıra 29 binden fazla öğrenciye burs, 80 bin öğretmene de proje hazırlama eğitimi veren Vakıf, 40 yılda 204 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirdi. Anadolu Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, “40 yılda yüz binlerce insana dokunduk. Ülkemizin önü açık, potansiyeli çok büyük. Bu potansiyeli hayata geçirmemizde sağlık ve eğitim büyük önem taşıyor. Bizler de gücümüz yettiğince ülkenin kalkınmasına destek olmak istiyoruz. Bu bir ideal. İmkanımız oldukça topluma katkı için çalışacağız” dedi.
Vakfın gelirleri nereden?
Anadolu Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan ve Genel Müdürü Selim Güven, Vakfı’n kuruluş yıldönümü dolayısıyla bir grup gazeteci ile biraraya gelerek, kuruluşlarının hizmetlerini ve gelecek planlarını anlattı. Özilhan, 2012 yılından bu yana vakfın yönetim kurulu başkanlığını yürütürken, Nilgün Yazıcı başkanvekili olarak görev yapıyor. Vakfın gelirleri Anadolu Holding’in büyük şirketlerinin kar paylarından oluşuyor. Anadolu Efes Grubu, Coca Cola İçecek , Anadolu Isuzu ve Adel’in yıllık gelirlerinin 3 ile 5 arasındaki payı, Anadolu Vakfı’na gelir olarak aktarılıyor.
'Değerli öğretmenim'
Vakfın yıllık ortalama 35 milyon TL’ye ulaşan bütçesinin ağırlıklı olarak sağlık alanında harcandığını kaydeden Özilhan, “Özellikle sağlık alanında nadir görülen hastalıkların tedavisini bedelsiz olarak üstleniyoruz. Bu kapsamda 600 binin üzerinde bedelsiz sağlık hizmeti verdi. Eğitim alanında da adımız gibi Anadolu’dan gelen gençlerimize burs veriyoruz. Bir kısmına mentorluk desteği vererek kariyerlerine katkı sağlıyoruz. Ayrıca öğretmenlerimize yönelik Değerli Öğretmenim Projesi'yle öğretmenlerimize proje yazma konusunda eğitim veriyoruz. Bu konuda çok güzel sonuçlar elde ettik” diye konuştu.
İl sayısı 50'ye çıkarılacak
5 yıl önce başlatılan ve bugüne kadar 48 ilde 80 binin üzerinde öğretmene ulaşılan Değerli Öğretmenim Projesi ile bin seminer ve 9 yarışma ile 3 bin 500’e yakın başvuru alındı. Gelecek ay, Bingöl ve Bitlisli öğretmenlere de ulaşılacak. Yeni yılda da ilk hizmet verilecek il Erzurum olarak seçildi.
Değerli Öğretmenim Projesi'yle 48 ilde 80 bin öğretmene ulaştıklarını belirten Selim Güven ise şu bilgileri verdi: “Biz bu projede öğretmenlere 2 günlük bir program çerçevesinde proje yazma ve uygulama eğitimleri veriyoruz. Programımıza çok yoğun bir ilgi var. Projemizin sonuçlarını da ölçtük. Çok iyi sonuçlar alıyoruz” dedi. Projede il sayısının 50’ye çıkarılacağını kaydeden Güven şu bilgileri verdi:
“Örneğin Şırnak’ta Kalkınma Ajansı ya da AB’nin çeşitli kurumlarına hiç proje başvurusu yapılmamışken, bizim verdiği miz eğitimin ardından öğretmenlerimiz tarafından 3 proje başvurusu yapıldı ve 1.4 milyon TL hibe alındı. Osmaniye’de ise bizim eğitimimizden sonra 34 olan proje başvurusu 79’a yükseldi ve sağlanan kaynak da 260 bin TL’den 2.5 milyon TL’ye çıktı. Nevşehir’de ise 121 olan proje başvuru sayısı bizim eğitimimizden sonra 192’ye çıktı alınan hibe de 518 bin TL’den 3.2 milyon TL’ye yükseldi. Bizim rolümüz aslında öğretmenlerimize proje yazmayı öğretmek, ilham vermek ve heyecan yaratmak.”
ASM hastalarının % 40’ı yabancı
Vakıf, sağlık alanında önemli hizmet alanları oluşturuyor. 2005 yılından bu yana Sağlıkta Sosyal Sorumluluk Projesi kapsamında 50 binin üzerinde ihtiyaç sahibine karşılıksız olarak 155 bin muayene, 12 bine yakın ameliyat olmak üzere 600 binden fazla sağlık hizmeti verildi. Gebze’de faaliyet yürüten Anadolu Sağlık Merkezi (ASM), Vakfı’n en büyük sağlık yatırımlarının başında yer alıyor. Hastanenin yüzde 40 hizmeti, 65 ülkeden gelen yabancı hastalara yönelik gerçekleşiyor.
Sosyal yönü güç öğrencilere öncelik
Vakfın burs programı kapsamında bugüne kadar 81 ilde 29 binden fazla öğrenciye burs verdiklerini aktaran Selim Güven, başvuru yapanlar arasında sosyal yönü güçlü, akademik başarısı olanların önceliklendirildiğini dile getirdi. Mentorluk hizmetinin de artırılarak devam ettiğini kaydeden Güven şöyle konuştu:
Genel müdürler mentor oldu
“Anadolu Grubu şirketlerinin başta genel müdürler olmak üzere üst yönetimi mentorluk desteğinde bulunuyor. 2013 yılında uygulamaya alınan ve ‘ Modern Çağın Bilgeliği’ olarak adlandırılabilecek, bursiyerlere yönelik Mentorluk Programı etkisini artırarak ve gelişerek devam ediyor. 2018 yılında grup dışından mentorların katılımıyla dışarı açılan programa özellikle
TAYSAD (Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği) ciddi katkı sağladı. Bu yılın sonuna kadar 7 dönemde 139 etkinlik düzenlendi, 777 mentor ve menteenin katılımı ile 54 bin saate yakın mentorluk desteği verildi. Ortak öğrenme sürecinde sadece menteeler mentorlarından değil, ‘tersine mentorluk’ kavramı çerçevesinde mentorlar da menteelerden beslenip gençlerin dünyaya bakışları, çevrelerini algılama biçimleri hakkında bilgi sahibi olma fırsatı bulabiliyor. Mayıs 2019 itibarıyla 7. dönem mentorluk çalışmaları Anadolu Grubu profesyonellerinin yanında TAYSAD’ın güçlü desteği ile 86 ayrı kuruluştan 111 mentor ve Vakfın bursiyeri olan 112 mentee ile devam ediyor.”
Anadolu'nun kadınları
Vakfın, yeni dönemde öne çıkaracağı hizmet alanlarının başında ‘Girişimci Kadın’ projesi yer alıyor. Bugüne kadar 310 kadına verilen girişimcilik eğitimleri, 2020’de artırılacak ve yeni kadın girişimcilerin yetişmesi sağlanacak.