Aktif istihdamda ağırlık 'işbaşı'nda
Türkiye’nin 2010’lu yıllarda işgücü yetiştirmede ana araçlardan biri olarak kullandığı aktif istihdam programlarında ağırlık işbaşı eğitim programında yoğunlaşıyor.
MEHMET KAYA/ANKARA
Toplum yararına çalışma yanında yeni uygulamaya alınan İşgücü Uyum Programı’na katılım ocak-mart döneminde 57,7 bin kişi oldu. Genç ve kadınların işbaşında meslek öğrenmesi amacıyla geliştirilen ve gerçekte istihdamı desteklemek amacını taşıyan işbaşı eğitim programlarına katılan kişi sayısı Ocak-Mart döneminde 15 bin 487 kişi oldu. Mesleki eğitim ağırlıklı programlara ise 3 bin 227 kişi katıldı. Kamunun istihdam desteği nitelikli toplum yararına çalışmadan ise Ocak-Mart döneminde 11 bin 50 kişi yararlandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından başlatılan yine çalışma ağırlıklı İşgücü Uyum Programı ise hızlı başladı. 2024 sonunda devreye alınan yeni programda, ilk çeyrekte yararlanıcı sayısı 57 bin 727 kişi oldu. Program kadın ağırlıklı olarak yürütüldü ve kadın yararlanıcı sayısı bu dönemde 43 bin 330 kişi olarak belirlendi. Aktif işgücü programından yararlanmalar geçmiş yıllarda 300 binli sayılara kadar çıkmıştı. Son yıllarda ise özellikle eğitim ve istihdam garantili eğitim programlarının sayısı azaltıldı. İşsizlik Sigortası Fonu kaynaklı olarak yürütülen programlarda ağırlık işbaşı eğitim programlarına ve toplum yararına çalışma programlarına kaydı. Her ikisi de fiili çalışmayı içeren tasarımla yürütülüyor. İşbaşı eğitim programında, katılımcı işyerinde fiilen çalışarak mesleki deneyim ve eğitim sağlıyor, bu eğitim süresi boyunca ücretleri fondan ödeniyor. Toplum yararına çalışmada ise başta eğitim kurum ve kuruluşları olmak üzere kamu işyerlerinde belirli süreli olarak çalışma imkanı sağlanıyor.
Son yıllarda aktif işgücü programlarında eğitim yönlü olanların sayısı azaldı. Toplam yararlanıcılarda da azalma dikkat çekiyor. 2025 Ocak-Mart döneminde programlara katılan sayısı bir önceki yıla göre 6 bin 237 kişi artsa da genel sayı geçmiş yıllardaki yüksek sayıların çok altında bulunuyor.
İşsizlik sigortası fonu
İşsizlik Sigortası Fonu’nda mart ayı sonu itibariyle biriken tutar 402 milyar 19 milyon TL oldu. 2024 sonunda fon varlığı 358 milyar 971 milyon TL düzeyindeydi. Fon varlığının yüzde 74,71’i devlet iç borçlanma senetlerinde (tahvil) yüzde 24,75’i mevduatta tutuluyor. Yüzde 0,54’ü ise Takasbank’ta borç verme işlemlerinde tutuluyor. Fonun Takasbank’ta verdiği borç 2 milyar 181 milyon TL düzeyinde. İşsizlik sigortasından ödeme almaya devam eden kişi sayısı ise Mart ayı itibariyle 473 bin 626 kişi olarak belirlendi. Bir önceki ayda kişi sayısı 487 bin 619 kişi düzeyindeydi.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.