19 Mart'ın kritik bilançosu: Para piyasası fonlarından 214 bin yatırımcı ayrıldı
Son zamanlarda piyasalardaki dalgalanmalar, para piyasası fonlarında büyük çıkışlara yol açtı. Yalnızca 10 gün içinde 214 bin yatırımcı, fonlarını kapatarak toplamda 650 milyar liralık bir çıkışa neden oldu.
Son dönemdeki siyasi gelişmeler, para piyasalarında yatırımcı tercihlerini önemli ölçüde etkiledi. Özellikle para piyasası fonları, 19 Mart'tan bu yana en fazla etkilenen yatırım araçları arasında yer aldı. Bu süreçte, fon piyasasından toplamda 440 milyar lira net çıkış yaşandı.
BloombergHT'nin verilerine göre, para piyasası fonları 650 milyar liralık çıkışla en büyük kaybı yaşadı. 18 Mart itibarıyla 1,44 trilyon lira olan fon büyüklüğü, 10 gün içinde yüzde 40 oranında azaldı. Borçlanma araçları fonlarından da 49 milyar liralık çıkış gerçekleşirken, serbest fonlar 236 milyar lira artış gösterdi. Döviz fonlarına ise 58 milyar lira net giriş oldu. Uzmanlara göre, bu durum, yatırımcıların kısa vadeli araçlara yöneldiğini gösteriyor.
Yatırımcı sayısında azalma oldu
Para piyasası fonları genellikle anapara riski taşımayan ürünler olarak bilinse de, 2024 sonunda yapılan düzenlemelerle yüzde 10 borçlanma aracı bulundurma zorunluluğu getirilmişti. Bu durum, kısa vadede sermaye düşüşlerine açık hale gelmelerine neden oldu. Geçtiğimiz hafta yaşanan siyasi gerilim, borçlanma araçlarında ciddi fiyat düşüşlerine ve faiz artışlarına yol açtı. Bu da birçok yatırımcının alışık olduğu getirilerin düşmesine neden oldu.
TEFAS verilerine göre, son 10 gün içinde 214 bin 485 kişi para piyasası fonlarını kapatarak, yatırımcı sayısını 3,6 milyona düşürdü. Türk Lirası'ndaki değer kaybı da yatırımcıların döviz cinsi ürünlere yönelmesine sebep oldu.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.