Dijital ticaret yatırımları %100 artacak
Türkiye’de pandemi döneminde 3 ayda 8 milyon kredi kartı ilk kez e-ticarette kullanıldı. E-ticaretle yeni tanışan kullanıcıların kalıcı olacağını düşünen perakendeciler, önümüzdeki dönemde yatırımlarını yüzde 100 artırmak istiyor.
Selenay YAĞCI
COVID-19 pandemisi nedeniyle evlere kapandığımız karantina döneminde e-ticaret sektörü hızlı bir büyümeye sahne oldu. E-ticaretin nerdeyse 3 yılda yapması gereken atılım, pandemi nedeniyle 3 ayda gerçekleşti. Mağazaların açıldığı, normalleşmenin başladığı dönemde bile e-ticaret ciroları daralmadı. Hatta mağazaların cirolarında düşüş yaşanırken, e-ticarete kayış sürüyor. Bu da perakendecilerin dijital ticaret yatırımlarını yüzde 100 artırmasına sebep oldu. KOBİ’lerin de dijital ticarete ilgisi arttı.
Future Commerce 360 Loading etkinliğinde 800’den fazla üst düzey yönetici ‘önümüzdeki dönemde dijital ticaret yatırımlarınızı ne kadar artırmayı planlıyorsunuz?’ sorusuna ‘yüzde 100’ün üzerinde artırmayı hedefliyoruz’ cevabını verdi. Koronavirüsle birlikte yepyeni bir tüketici kitlesi online alışveriş kolaylığını keşfetti. McKinsey’e göre Avrupa’da ilk kez online alışveriş yapan kişilerin oranı yüzde 13. Türkiye’de ise e-ticaret hacminin en az yüzde 25’ini yeni kullanıcıların oluşturduğu görülüyor. Gıda ve market, giyim ve ayakkabı, sağlık ve kişisel bakım gibi bir- çok kategoride şirketlerin online müşteri kitlesinin dünya genelinde yüzde 10’dan fazla arttığına tanık olduk. Tüketicilerin online alışverişin kolaylığını keşfettikten sonra eski alışkanlıklarına geri dönmesi de beklenmiyor. Nitekim büyük çoğunluğu salgın sonrası dönemde de online alışverişe devam edeceğini söylüyor. Birleşik Krallık, ABD gibi doymuş e-ticaret pazarına sahip ülkelerin bile e-ticaret hacminde ciddi bir artış yaşandı.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.