Putin: Minsk anlaşmalarının artık geçerliliği yok

Rusya Parlamentosunun üst kanadı Federal Meclis, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Rus ordusunun yurtdışında konuşlandırılmasına yönelik talebine onay verdi. Rusya, Ukrayna'daki diplomatik personelini çekeceğini açıkladı.

İHA
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Putin: Minsk anlaşmalarının artık geçerliliği yok

Putin, "Donetsk ve Luhansk'daki anlaşmazlıkların müzakere yoluyla çözülmesini bekliyoruz. Şimdilik mümkün görünmese de gelecekte başarılı olacağız" dedi. Putin, "Minsk anlaşmalarının artık geçerliliği yok. Donetsk ve Luhansk'ı tanıdık" diye konuştu.

Vladimir Putin, "Kiev yönetimi Kırım halkının iradesini kabul etmeli" ifadesini kullandı.

Federasyon Konseyi Putin'e onay verdi

Rusya Parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi, Putin'in ordunun Rusya toprakları dışında görev yapmasına ilişkin başvurusunu onayladı.

Yapılan oylamada başvuru, 153 senatörün oyu ile kabul edildi. Kararda, "Federasyon Konseyi, Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetlerinin Rusya Federasyonu toprakları dışında kullanılması için uluslararası hukukun genel kabul görmüş ilke ve kuralları temelinde, Rusya Devlet Başkanı'na onay vermeye karar verir." ifadelerine yer verildi.

Ayrıca kararda, Rusya Silahlı Kuvvetlerinin oluşumları, toplam asker sayısı, faaliyet alanları, görevleri, Rusya Federasyonu toprakları dışında kalma sürelerinin anayasaya göre Devlet Başkanı tarafından belirleneceği kaydedildi.

Rusya Ukrayna’daki diplomatik personelini tahliye edecek

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanlığı, çok yakın zamanda Ukrayna’daki diplomatik personelinin tahliye edileceğini duyurdu.

Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Rusya’nın Kiev’deki büyükelçiliğinin yanı sıra Odessa, Lviv ve Harkiv’deki konsolosluklarının 2014’ten bu yana saldırılara uğradıkları iddia edildi.

Söz konusu saldırılar nedeniyle Rus diplomatların, elçilik ve konsolosluk personelinin güvenliğini sağlamak için tahliye kararı alındığına işaret edilen açıklamada, "Rusya yönetimi, çok yakın bir zamanda Ukrayna’daki diplomatik personelinin tahliye edilmesi kararı almıştır." ifadesine yer verildi.

 

Dünya
Bu konularda ilginizi çekebilir