Polonya'nın bütçe açığı Rusya etkisiyle büyüyor
Polonya'nın kamu bütçe açığı, artan savunma harcamaları ve düşük KDV gelirleri nedeniyle 2024'te GSYH'nın yüzde 6,6'sına yükseldi.
Polonya İstatistik Dairesinin (GUS) öncü verilerine göre, 2023'te yüzde 5,3 olan bütçe açığının Gayri Safi Yurt İçi Hasılaya (GSYH) oranı 2024'te yüzde 6,6'ya yükseldi.
Rusya-Ukrayna Savaşı sürerken, kapı komşusu Polonya'da endişeler savunmaya daha fazla yatırım yapılmasına sebep oluyor.
Polonya, halihazırda GSYH'sinin yüzde 4,7'si ile NATO'nun en büyük savunma harcaması yapan ülkesi olurken Varşova'nın jetler, roketler ve tanklar için milyarlarca avro harcaması dikkati çekiyor.
Ülkenin bütçe açığı 2021'de GSYH'sinin yüzde 1,7'sine denk gelirken, 2022'de yüzde 3,4’üne yükselmişti.
Ülkenin kamu borcu 2023'te GSYH'sinin yüzde 49,5'ine denk gelirken, geçen yıl GSYH'sinin yüzde 55,3'üne yükseldi.
Polonya Maliye Bakanı Andrzej Domanski, X hesabından yaptığı açıklamada, "savunmanın güçlendirilmesi için yapılan harcamaların artırılmasını, düşük KDV gelirlerine yansıdığı için beklenenden daha zayıf tüketimi ve sel felaketi nedeniyle daha fazla harcama yapılmasını" geçen yılki daha fazla bütçe açığının ana nedenleri olarak gösterdi.
Polonya hükümeti bütçe açığının bu yıl GSYH'nin yüzde 5,5'ine denk gelmesini hedefliyor. Polonya'da geçen yılki ve bu yıl hedeflenen bütçe açığının Avrupa Birliği'nin (AB) yüzde 3'lük hedefinin çok üzerinde olması da dikkati çekiyor.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.