Lübnan bankacılık sektörü yeniden yapılandırılıyor
Lübnan hükümeti, bankacılık sektörünü yeniden yapılandırmaya ilişkin yasa tasarısını onayladı.
Lübnan hükümeti, bankacılık sektörünün yeniden yapılandırılmasına ilişkin yasa tasarısını onayladı.
Enformasyon Bakanı Paul Markus, başkent Beyrut'taki Hükümet Sarayı'nda düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısının ardından basın açıklaması yaptı.
Birkaç hafta içinde Lübnan'ın, ekonomisinin, bankacılık sektörünün, özellikle de küçük mevduat sahiplerinin ihtiyaç duyduğu reform paketini hayata geçireceklerini aktaran Markus, hükümetin halihazırda mali açığı kapatacak ve mali istikrarın yeniden sağlanmasına olanak sağlayacak bir yasa tasarısı hazırlamaya çalıştığını belirtti.
Markus, söz konusu yasa tasarısının aynı zamanda Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) beklentileriyle de uyuştuğunu ifade etti.
Hükümetin daha önce hesapverebilirlik için şart olan "banka gizlilik yasası" tasarısını onayladığını hatırlatan Markus, bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısında da Lübnan'daki bankaların statüsünü yeniden düzenlemeye ilişkin yasa tasarısının onaylandığını söyledi.
İlk defa hükümet tarafından bankaların statüsünü düzenleme ve yeniden yapılandırmaya dair bir yasa tasarısının onaylandığına dikkati çeken Markus, "Bu adım, 1967'de Intra Bank'ın iflasından bu yana yasal hükümlerin parçalanmış olduğu uzun süredir var olan yasal boşluğu dolduruyor." dedi.
Lübnan'da döviz rezervlerinin erimesini önlemek amacıyla 2019'da ülkedeki tüm döviz mevduat hesapları dondurulmuştu.
Ardından Lübnan Merkez Bankası, Kasım 2021'de kısıtlı ve hükümetin belirlediği kur üzerinden vatandaşların parasını çekebileceğini duyurmuştu.
Ancak Lübnan lirasının dolar karşısında yüzde 95'e varan değer kaybı nedeniyle mudiler paralarının hesaplarda eridiğini belirterek hesaplarındaki parayı hükümetin belirlediği kur üzerinden Lübnan lirası olarak değil dolar olarak çekmek istiyor.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.