İspanya'da konut krizine karşı 40 şehirde protestolar yapıldı!
İspanya’da binlerce kişi eş zamanlı protestolarla sokaklara döküldü. 40 şehirde düzenlenen gösterilerde, kira krizine karşı ‘insana yakışır konut hakkı’ talep edildi.
İspanya’da 40 şehirde aynı anda düzenlenen gösterilerde “insana yakışır konut hakkı” için tarihi bir seferberlik yapıldı.
Binlerce protestocu, ülkede oluşan konut krizine çözüm için 40 şehirde eş zamanlı gösteriler düzenledi.
Gösterileri organize edenler; kiracı hakları, mahalle hareketleri ve diğer sosyal gruplarından oluşan gruplar olurken, hükümeti konut piyasasını “iş modeline” dönüştürmekle suçladılar.
Protestocu gruplardan biri, "Korku taraf değiştirdi: Daha fazla değişiklik talep etmeyeceğiz; örgütlüyüz ve rantçılığa karşı bir planımız var” açıklaması yaptı.
Tarihi nitelikte
Protestolar, 10 yıl sonra ilk olması nedeniyle bir dönüm noktası niteliğinde oldu.
Euronews’in haberine göre, başkent Madrid de dahil olmak üzere İspanya'nın dört bir yanındaki ana caddeler, cumartesi günü hareketin ayırt edici renkleri olan turuncu ve yeşile döndü.
Bir protestocu, "Bu gösteri aylarca süren görüşmelerin ardından geldi. Merkezsiz olmasını, herkesin aynı anda dışarı çıkıp devleti felç etmesini istedik. Fikir, bunun yeni bir protesto dalgasının ilk günü olması," dedi.
Gösterilerde ne talep edildi?
Protestocuların ana talepleri şu şekilde:
- Kira bedellerinin derhal düşürülmesi ve yüzde 50'ye varan oranda indirilmesi,
- Tahliye şirketlerinin yasa dışılaştırılması,
- Korunmasız ailelerin tahliyesinin yasaklanması,
- Turistik konutların kontrolsüzce yaygınlaşmasının durdurulması.
Protestoların ana çıkış noktası ne?
İspanya'nın konut krizine karşı kitlesel seferberlik ilk olarak geçen yıl Kanarya Adaları'nda başladı. Yerel halk 'sürdürülebilir' bir turizm modeli talep etmek ve konut çözümlerinin eksikliğini kınamak için sokaklara çıktı.
O zamanlar Tenerife Kiracılar Birliği, "Konut, çok az ailenin erişebileceği bir lüks haline geldi” demişti.
Daha sonra girişim, "Malaga yaşamak için, hayatta kalmak için değil" sloganıyla desteklendi. Ardından Madrid, Barselona, Valensiya ve Bilbao gibi diğer şehirler de bunu izledi.
İspanya'nın kiracı sendikalarına göre, konut durumu kritik seviyelere ulaştı ve kiraların son iki yılda yüzde 18'den fazla arttığı bildirildi. Bu arada, ücretler durgun kalmaya devam ediyor.
Ibiza gibi bazı turistik bölgelerde, kira fiyatları çoğu durumda normal maaşın yüzde 100'ünü aşarken, Cáceres gibi diğer bölgelerde 'kiralar geçen yıl şehirde yüzde 17 ve il düzeyinde yüzde 27 arttı.'
Protestoların nedeni turizm ve emlak spekülasyonu
Bazı sosyal hareketlerin öncülük ettiği gösteriler, krizin doğrudan nedenini kontrolsüz turizme ve emlak spekülasyonuna bağlıyor.
'València no està en Venda' (Valencia satılık değil) adlı platform, "Şehir modeli metalaştırılıyor, mahalleyi dışlıyor, çünkü turizm endüstrisi mahallelerimizi sömürüyor" diyor.
Kanarya Adaları ve Balear Adaları gibi bölgelerde, coğrafi kısıtlamalar ve turist baskısı nedeniyle durum özellikle ciddiyet barındırıyor.
Kanarya Adaları'ndaki bazı gruplar, "Eşi benzeri görülmemiş acil bir konut kriziyle karşı karşıyayız. Tahliyeler, karşılanamayan kiralar ve nüfus bu temel hakka erişemezken konut spekülasyonu" diye yakınıyor.
Protestoların organizatörleri, ülke çapındaki gösterilerin İspanya'da insan onuruna yakışır, uygun fiyatlı ve sürdürülebilir konut hakkı mücadelesinde önemli bir etki yaratacağından emin olduklarını söylüyorlar.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.