İngiltere, İsrail’e silah satışını kısıtlıyor

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, İsrail'e yönelik bazı silah satışlarının askıya alınacağını duyurdu. İsrail'e sağlanan 350 silah ihracat lisansının yaklaşık 30'unun askıya alınacağı belirtildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İngiltere, İsrail’e silah satışını kısıtlıyor

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, ülkesinin İsrail'e bazı silahların satışını askıya alacağını bildirdi.

Bakan Lammy, İngiltere Parlamentosunda yaptığı konuşmada, İngiltere'nin silah ihracat lisanslarının "uluslararası insancıl hukukun ciddi şekilde ihlal edilmesi veya ihlal edilmesinin kolaylaştırılması için kullanılabileceğine dair açık risk" bulunduğunu tespit eden incelemenin ardından bu kararın alındığını söyledi.

350 lisanstan 30'u askıya alınacak

Bakan Lammy, 350 lisansın yaklaşık 30'unun askıya alınacağını belirterek, "Bunun gibi bir çatışma karşısında İngiltere'nin ihracat lisanslarını gözden geçirmek bu hükümetin yasal görevidir. Bu genel bir yasak ya da silah ambargosu değil." dedi.

İsrail'in uluslararası insancıl hukuku ihlal edip etmediği konusunda hakemlik yapmadıklarını ve yapamayacaklarını vurgulayan Lammy, "Bu ileriye dönük bir değerlendirmedir, masumiyet ya da suçluluk tespiti değildir. Yetkili mahkemeler tarafından gelecekte yapılacak herhangi bir tespite halel getirmez." diye konuştu.

İsrail’den karar tepki

İsrail yönetimi, İngiltere'nin ülkeye bazı silahların satışını askıya alma kararından "hayal kırıklığı" duyduğunu bildirerek tepki gösterdi. İsrail Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Londra yönetiminin İsrail'e sağlanan 350 silah ihracat lisansının yaklaşık 30'unu askıya alma kararına ilişkin değerlendirmeler yer aldı.

Açıklamaya göre, Bakan Yisrael Katz, İsrail'in karardan dolayı "hayal kırıklığına uğradığını", İngiltere'nin bu adımının "Hamas'a ve İran'daki destekçilerine çok sorunlu bir mesaj gönderdiğini" savundu.

Katz, aralarında İsrail’e bazı silahların satışını askıya alma kararı da dahil İngiltere’nin son dönemde aldığı bir dizi kararın İsrail’i "hayal kırıklığına uğrattığını" belirtti.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ise X hesabından yaptığı paylaşımda, İngiltere hükümetinin İsrail’e yönelik silah ihracat lisanslarına getirdiği kısıtlamalardan "büyük üzüntü" duyduğunu belirterek, kararın İsrail’in "7 farklı cephede savaştığı" döneme denk geldiğini öne sürdü.

 

Dünya