Ermenistan Başbakanı Paşinyan, Putin'e mektup gönderip destek istedi
Ermenistan Başbakanı Paşinyan, Rusya Devlet Başkanı Putin’e Dağlık Karabağ’daki durumun anlatıldığı bir mektup gönderdi. Paşinyan, Ermenistan’ın güvenliğinin sağlanmasına yönelik verilebilecek desteği ele almak amacıyla istişarelere başlanmasını istedi.
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e bugün Dağlık Karabağ’daki durumu ayrıntılı bir şekilde anlattığı bir mektup gönderdi ve Ermenistan’ın güvenliğinin sağlanmasına yönelik nasıl bir destek verilebileceğini ele almak amacıyla istişarelere başlanmasını istedi.
Ermenistan Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre, Paşinyan, Putin’e gönderdiği bir mektupla Dağlık Karabağ’daki durumu detaylı biçimde anlattı.
Sputnik'in aktardığı açıklamaya göre, Ermenistan sınırına yaklaşan çatışmaları ve Ermenistan Cumhuriyeti topraklarına ulaşan tecavüzleri göz önünde bulundurarak, Paşinyan, Putin’e Rusya’nın ülkesinin güvenliğini sağlamak için nasıl ve ne düzeyde bir yardım gösterebileceğini ele almak için derhal istişarelere başlama talebini iletti.
Mektupta, talep için dayanak olarak iki ülke arasındaki müttefiklik ilişkileri ve 29 Ağustos 1997 tarihli Dostluk, İşbirliği ve Karşılıklı Yardım Anlaşması’nın 2. maddesi gösterildi.
Paşinyan, mektubunda Dağlık Karabağ’daki çatışmalarda Orta Doğu’dan getirilen yabancı teröristlerin yer aldığını da iddia etti.
Uzun yıllardır çözüm bekleyen Dağlık Karabağ'daki çatışmalar, 27 Eylül'de yeniden alevlenmişti. Resmi olarak Azerbaycan'ın bir parçası olan Dağlık Karabağ, fiilen Ermeni güçlerin denetiminde.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ermenistan Dışişleri Bakanı Zograb Mnatsakanyan ve Ceyhun Bayramov 9 Ekim’de Moskova’da görüşmeler gerçekleştirmişti. Daha sonra 10 Ekim’de ateşkes ilan edilmesi üzerinde anlaşılmıştı. Ateşkes ihlallerinin ardından 18 Ekim’de de yeni bir ateşkes ilan edilmişti, ancak ihlaller bundan sonra da durmadı.
Son olarak da Dağlık Karabağ’da insani amaçlı geçici üçüncü bir ateşkes 26 Ekim’de yerel saatle 08:00’da yürürlüğe girmişti.