Atina'da çalışanlar hayat pahalılığına karşı greve gitti! Ulaşım felç oldu
Yunanistan binlerce çalışan artan hayat pahalılığına karşı iş bıraktı. Atina’da yapılan protestolarda, kara ve hava ulaşımı aksadı. Genel İşçi Konfederasyonu, enflasyon nedeniyle işçilerin satın alma gücünün azaldığını dikkat çekerek maaş artışları ve toplu iş sözleşmeleri talep etti.
Yunanistan'da binlerce kişi, artan hayat pahalılığına karşı ücret artışı talebiyle başkent Atina'da greve giderken, grev nedeniyle gemi, uçak ve tren seferleri aksadı.
Çalışanlar iş bıraktı
Hava trafik kontrolörleri, denizciler ve tren çalışanlarının yanı sıra Atina'daki belediye çalışanları, otobüs ve metro personeli ile bazı öğretmenler de iş bıraktılar.
Yunanistan maaş ve emekli aylıklarında kesinti yapmıştı
Yunanistan 2009 ile 2018 yılları arasındaki borç krizinden çıktıktan sonra yaklaşık 290 milyar euroluk kurtarma paketleri karşılığında maaş ve emekli aylıklarında art arda kesintiler yapmıştı.
Pek çok hane geçim sıkıntısı yaşıyor
Muhafazakâr eğilimli hükümet, 2019'dan bu yana aylık asgari ücreti toplamda %35 artırarak 880 euroya çıkardı. Fakat Yunanistan'ın en büyük işçi sendikaları hızla artan gıda, enerji ve barınma maliyetleri nedeniyle birçok hanenin geçinmekte zorlandığını ile getirdi.
Özel sektör çalışanlarını temsil eden 52 yaşındaki Dina Gkogkaki, "Çalışanların maaşı ancak ayın 10'u ya da 15'ine kadar yetiyor; barınma, gıda, sağlık ve eğitim gibi temel ihtiyaçları karşılamaya yetmiyor" dedi.
Maaş artışları ve toplu iş sözleşmeleri talep ediliyor
Yunanistan'daki 2 milyondan fazla özel sektör çalışanını temsil eden Genel İşçi Konfederasyonu, enflasyon nedeniyle işçilerin satın alma gücünün 2019'a kıyasla %10 azaldığını belirtti. Konfederasyon, maaş artışları ve toplu iş sözleşmeleri talep etti.
Satın alma gücü en düşük olan ülkeler arasında
Eurostat verilerine göre, Yunanistan asgari satın alma gücü açısından Ocak ayında Avrupa Birliği'nde en düşük sırada yer alan ülkelerden biri oldu.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.