AB'den Ekrem İmamoğlu tepkisi: Hakan Fidan'la görüşme iptal edildi
Avrupa Parlamentosu’nda Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasıyla ilgili düzenlenen oturumda, Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Marta Kos, bu kararı protesto etmek amacıyla Antalya Diplomasi Forumu’na katılmayacağını duyurdu. Ayrıca, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile planlanan görüşmesini de iptal ettiğini açıkladı.
Avrupa Parlamentosu'nda (AP), İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasına ilişkin düzenlenen genel kurul oturumunda, Türkiye'deki demokratik süreçlere yönelik eleştiriler gündeme geldi. Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Marta Kos, İmamoğlu'nun tutuklanmasını ve görevden alınmasını protesto etmek amacıyla Antalya Diplomasi Forumu'na katılmayacağını ve Ankara'daki resmi temaslarını iptal ettiğini açıkladı.
Ankara’ya çağrıda bulundu
DW Türkçe'de yer alan habere göre Strasbourg’daki oturumda konuşan Kos, Türkiye’nin Avrupa Konseyi üyesi ve AB adayı olarak yüksek demokratik standartlara uyması gerektiğini vurguladı. İmamoğlu’nun Cumhurbaşkanlığı adaylığına hazırlandığı bir dönemde tutuklanmasının ciddi soru işaretleri doğurduğunu belirten Kos, barışçıl protestolara müdahale edilmemesi için Ankara’ya çağrıda bulundu.
Türkiye’nin NATO üyesi ve dış politikada önemli bir aktör olduğunu ifade eden Kos, AB ile Türkiye arasında iş birliği alanlarının korunmasının her iki tarafın da yararına olduğunu söyledi.
KPK toplantısını iptal ettiklerini açıkladı
Oturumda söz alan Hristiyan Demokrat Grup üyesi ve Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Emmanouil Kefalogiannis, 14-15 Nisan’da yapılması planlanan KPK toplantısını iptal ettiklerini açıkladı. AP Türkiye raportörü Nacho Sanchez Amor ise Türkiye’nin AB değerlerinden uzaklaştığını savundu. Amor, Avrupa Komisyonu’na Diplomasi Forumu’na katılmama kararı için teşekkür etti.
Aşırı sağ eğilimli Avrupa Vatanseverleri grubundan Susanna Ceccardi, Türkiye’ye yönelik protestoyu desteklemekle birlikte Fransa’da Marine Le Pen’e yönelik yaptırımların AP gündeminde yer almamasını çifte standart olarak eleştirdi. Renew Europe grubundan Hollandalı vekil Malik Azmani ve Yeşiller'den Sloven parlamenter Vladimir Prebilic de Türkiye’ye net mesaj verilmesi gerektiğini söyledi.
“Türkiye’de Görevlerinden Alınmış ve Tutuklanmış Belediye Başkanları”
Bu, Türkiye hakkında iki ay içinde yapılan ikinci AP oturumu oldu. Parlamento, 13 Şubat 2025’te “Türkiye’de Görevlerinden Alınmış ve Tutuklanmış Belediye Başkanları” başlıklı karar tasarısını kabul etmişti. Kararda, demokratik yollardan seçilmiş belediye başkanlarının keyfi biçimde tutuklanıp görevden alınması kınanmış, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun da benzer hukuki ve siyasi sorunlarla yüzleşmekte olduğuna dikkat çekilmişti.
Tutuklamaların sonlandırılması çağrısını yineledi
Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi ise geçtiğimiz hafta kabul ettiği bildiride, Türkiye’de muhalefet partilerinden seçilen yerel yöneticilere yönelik davaların ve tutuklamaların sonlandırılması çağrısını yineledi. Ayrıca İmamoğlu dahil tutuklu yerel temsilcilerin serbest bırakılması ve tutuklamalarda açık delil zorunluluğuna dikkat çekildi.
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi ve İnsan Hakları Komiserliği de benzer açıklamalar yaparken, bu kurumların kararlarının hukuki bağlayıcılığı bulunmuyor.
Avrupa’nın Türkiye’ye yönelik sınırlı tepkisinin arka planında ise Ukrayna’dan Suriye’ye, İran’dan Güney Kafkasya’ya uzanan bölgesel krizler ve düzensiz göçle mücadele gibi çok boyutlu stratejik dosyaların etkili olduğu ifade ediliyor. Donald Trump yönetimindeki ABD ile yürütülen dış politika süreçleri de AB'nin Türkiye’yi karşı cepheye itmeme politikasını güçlendiren unsurlar arasında gösteriliyor.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.