ABD’de güvenlik açığı krizi! Yetkililerin Gmail’den görüştüğü iddiası tartışma yarattı
ABD basını ABD Ulusal Güvenlik Danışmanının gizli askeri bilgileri şahsi elektronik hesabından gönderdiğini yazdı. Bu durum Amerika yönetiminde güvenlik açığına yönelik soru işaretlerine sebep oluyor. Geçen hafta ABD’nin Yemen’e başlattığı saldırılar öncesinde planın haberleşme uygulaması üzerinden paylaşıldığı ortaya çıkmıştı.
ABD Ulusal Güvenlik Konseyi yetkililerinin hükümet işlerini Gmail hesaplarından görüştüğü iddiası güvenlik açığı krizi yarattı.
Gmail hesaplarından hassas bilgilerin paylaşıldığı iddiası
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Waltz dahil Ulusal Güvenlik Konseyi (NSC) yetkililerinin hükümet işlerini ve hassas bilgileri Gmail hesapları üzerinden görüştüğü belirtiliyor.
ABD basını güvenlik açığını yazdı
Washington Post'un (WP) elde ettiği e-postalar ve 3 yetkiliyle yapılan görüşmelere dayandırdığı haberine göre, Waltz dahil Ulusal Güvenlik Konseyi (NSC) üyeleri, hükümet işlerini Gmail hesapları üzerinden yürüttü.
Silah sistemlerini içeren teknik bilgiler verildi
İncelenen e-posta yazışmalarına göre, Waltz'un üst düzey yardımcılarından biri, başka kurumdaki meslektaşlarıyla "askeri pozisyonlar ve devam eden çatışmalarla ilgili silah sistemlerini içeren son derece teknik meseleler" için bu ticari e-posta hizmetini kullandı.
Söz konusu yazışmalardan elde edilen başlıklar, bu yetkilinin Gmail hesabını kullandığını, diğer kurumdaki meslektaşlarının ise devlet tarafından verilen hesapları kullandığını gösteriyor.
Yetkililer, Waltz'un Gmail hesabına, programı ve diğer çalışma belgeleri gibi da az hassas bilgiler gönderildiğini söyledi.
Kişisel e-posta kullanımı riskli
NSC Sözcüsü Brian Hughes, WP'ye yaptığı açıklamada, Waltz'ın, kişisel e-postasını tarif edildiği şekilde kullandığına dair bir kanıt görmediğini belirtti.
Hughes, Waltz'un "eski bağlantılarının" kendisine işle ilgili materyali e-postayla göndermesi durumunda, resmi yazışmaların arşivlenmesini gerektiren federal kayıt yasalarına uyumu sağlamak için hükümetin kendisine tahsis ettiği e-posta adresini "bilgi" kısmına eklediğinden emin olduğunu ifade etti.
Sözcü, "Waltz gizli bilgileri açık bir hesaptan göndermedi ve göndermezdi." dedi.
Uzmanlar, yabancı istihbarat servislerinin ulusal güvenlik danışmanı gibi üst düzey hükümet yetkililerinin iletişimlerine ve programlarına verdikleri yüksek değer göz önüne alındığında, gizlilik barındırmayan materyaller için bile kişisel e-posta kullanımının riskli olduğunu vurguluyor.
Gizlilik koruması uyarısı yapıldı
Electronic Frontier Foundation Siber Güvenlik Direktörü Eva Galperin, "GPG (gizlilik koruması) kullanmadığınız sürece, e-posta uçtan uca şifrelenmez ve bir mesajın içeriği Google'ın e-posta sunucuları da dahil olmak üzere birçok noktada ele geçirilebilir ve okunabilir." ifadesini kullandı.
Gazetecinin savaş planlarının konuşulduğu gruba eklenmesi
The Atlantic dergisinin editörü Jeffrey Goldberg, önce ulusal güvenlik yetkililerinin bulunduğu Signal grubuna eklendiğini, daha sonra ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth'in grupta Yemen'e düzenlenecek saldırıların detaylarını paylaştığını açıklamıştı.
Goldberg, "ABD ulusal güvenlik yetkilileri, Yemen'de yaklaşan askeri saldırılarla ilgili bir grup sohbetine beni de dahil ettiler. Önce bunun gerçek olduğunu düşünmedim. Bir süre sonra bombalar düşmeye başladı." ifadelerini kullanmıştı.
ABD yönetimi, Goldberg'ün hiçbir savaş veya saldırı planını görmediğini savunarak, medyayı aldatmacaları yaymakla eleştiriyor.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.