“Türk kahvesi demek, kültür demek!”

Kahve Dünyası, “Dünya Türk Kahvesi Günü” nedeniyle özel bir etkinlik düzenledi. Geçtiğimiz yıl bir araştırmayla Türkiye’nin Türk kahvesi haritasını çıkaran firma, bu yıl ise Türk kahvesinin insanlar için anlamına ve yarattığı hislere odaklandı.

Kahve Dünyası, 5 Aralık “Dünya Türk Kahvesi Günü” nedeniyle özel bir etkinlik düzenledi. Geçtiğimiz yıl bir araştırmayla Türkiye’nin Türk kahvesi haritasını çıkaran Kahve Dünyası, bu yıl ise Türk kahvesinin insanlar için anlamına ve yarattığı hislere odaklandı. Araştırmanın sonuçları Kahve Dünyası Veliefendi Fabrika Mağazası’nda açıklandı.

Aynı etkinlikte Türk kahvesinin tarihini, kültürümüzdeki yerini ve ritüellerini ise araştırmacı-yazar Sunay Akın’ın anlattığı hikâyeler eşliğinde aktardı. Akın, “Kahve dendiğinde sadece Türk kahvesinin damaklarda bıraktığı eşsiz lezzet akıllara gelmemeli. Kahve demek, kültür demek! Türk kahvesi, Türkiye’nin büyük çoğunluğu için olduğu gibi benim için de bu kültür buluşmasını oluşturan bir sohbetin simgesi… Türk kahvesi içmek aynı zamanda bir kültür buluşması da gerçekleştirmek anlamı taşıyor. UNESCO tarafından dünya mirasları arasında gösterilen Türk kahvesini ve temsil ettiği değerleri korumak, hepimizin asli görevi” dedi.

Türk kahvesi “karşılıklı sohbet” demek

Kahve Dünyası tarafından Türkiye genelinde bin 615 kişiyle görüşülerek yapılan araştırmaya göre;

- Her 100 kişiden 63’ü için Türk kahvesi ‘karşılıklı sohbet’ anlamına geliyor.
- Türk kahvesi içen her 100 katılımcıdan 60’ı Türk kahvesini tadını sevdiği için içtiğini belirtiyor. Türk kahvesinin tadını en çok seven yüzde 80 ile Marmaralılar olurken İç Anadolu Bölgesi’ndeki katılımcılar ise tadından ziyade keyifli bir mola vermek için Türk kahvesi içtiklerini ifade ediyor.
- Akdeniz ve Karadeniz’de misafirliği ifade eden Türk kahvesi, Ege’de dost meclisini çağrıştırıyor.
- Kadınların Türk kahvesinde ilk tercihi karşılıklı sohbet olurken erkekler ise yemeklerden sonra içmeyi sevdiklerini belirtiyor.
- Gün boyunca yemeklerden sonra tercih edilen Türk kahvesi, en çok akşam saatlerinde içiliyor.
- Her 100 evli kadından 58’i tuzlu kahve yaptığını söylerken evli erkeklerin yüzde 47’si tuzlu kahve içtiğini ifade ediyor. Tuzlu kahveyi en çok içen erkekler yüzde 84 ile Doğu Anadolu’dan çıkarken onu yüzde 83 ile Güneydoğu Anadolu takip ediyor. Marmara yüzde 14, Akdeniz ise yüzde 37 ile tuzlu kahvenin en az içildiği bölgeler.
- Her 100 kişiden 95’i Türk kahvesini seviyor.
- Katılımcıların en çok tercih ettiği kahve çeşidi yüzde 77 ile Türk kahvesi olurken her 100 kişiden 73’ü Türk kahvesini ‘köpüklü’ tercih ediyor.
- Türk kahvesi orta şekerli sevenlerin oranı yüzde 55 iken, Türk kahvesinin yanında en sevilen lezzet olarak yüzde 42 ile çikolata öne çıkıyor.

Dünya Türk Kahvesi Günü nasıl doğdu?

Türk kahvesi, UNESCO’nun “İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi”nde yer alıyor. Bu karar, 1-8 Aralık 2013 tarihleri arasında Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleştirilen ve 155 ülke temsilcisinin katılımıyla düzenlenen komite toplantısının 5 Aralık tarihli oturumunda alındığı için Dünya Türk Kahvesi Günü, 5 Aralık olarak kabul ediliyor. UNESCO’nun listesinde “Türk Kahvesi ve Geleneği” olarak yer alan Türk kahvesinin kendine özgü pişirme tekniğinden sunumuna tüm aşamalarının özenle korunmasının ve yaşatılmasının önemine de dikkat çekiliyor.

Bu arada, Kahve Dünyası, “5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü”nde herkesi mağazalarına davet etti. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 5 Aralık’ta Kahve Dünyası mağazalarını ziyaret edenlere Türk kahvesi, geleneksel ikramlarla birlikte sunuldu.

İstanbul'da sahte 3 milyon 600 bin Euro ele geçirildi Finansal performansın anahtarı: Dupont analizi İstanbul'da taksilerin tasarımı değişiyor! İşte o modeller! Moto kuryelere düzenleme yolda: Sicil kaydı sorgulanacak, sertifika zorunlu olacak CHP'li Yavuzyılmaz duyurdu: Apartman aidatlarına zam geliyor! TBMM'de "asgari ücret ve emekli maaşı" önerisi reddedildi