İBB Şehir Tiyatroları’nda bu ay, 1’i yeni, 35 oyun sergileniyor
Oyunlar arasında Uzlaşma, Ay Işığında Şamata, Çın Sabahta, İki Efendinin Uşağı, Ay Carmela!, Hisse-i Şayia, Can Yeleği, Hastalık Hastası, Kahvede Şenlik Var, Macbeth, Tatlı Kaçık da yer alıyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları bu ay, 1’i yeni, 35 oyunla seyirci karşısına çıkıyor. Aralık programındaki oyunlar şöyle: Amanvermez Avni, Uzlaşma, Ay Işığında Şamata, Çın Sabahta, On İki Öfkeli Adam, İki Efendinin Uşağı, Ay Carmela!, Şahane Züğürtler, Hisse-i Şayia, Can Yeleği, Hastalık Hastası, Kahvede Şenlik Var, Macbeth, Tatlı Kaçık, Komik-i Şehir Naşit Bey, Hayal-i Temsil, Ocak'ta Bahar, Vahşi Batı, Ben Çağırmadım, Matruşka, 12. Gece, Karıncalar-Bir Savaş Vardı, Saadet Hanım ve çocuk oyunları Yaşayan Sayfalar(Yeni Oyun), Üzgün Ağaçlar Ülkesi, Bisküvi Adam, Rüya, Yaşasın Barış, Pollyanna, Bir Kümes Hikâyesi, Harikalar Mutfağı, Palyaço Prens, Bir Gün Ayakkabımın Teki, Karagöz Çiftlik Bekçisi, Elma Kurdu Kırtık.
Önümüzdeki günlerde sahnelenecek yetişkinlere yönelik oyunlar ve konuları ise şöyle:
AMANVERMEZ AVNİ: 1908 yılındayız. Amanvermez lakabıyla anılan dönemin en hızlı hafiyesi Avni ve arkadaşları bir yandan padişahtan gelen emirle yanmış adam olayını çözmeye çalışırken diğer yandan gizli bir doğum yaptırıp vicdanının sesine yenik düşen bir ebeye yardım etmektedir. Oyun, 11-14 Aralık tarihleri arasında Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde.
UZLAŞMA: Bir süre önce ayrılan Anna ve Pierre artık bir çift olmasalar bile hala ebeveyndir ve oğullarıyla iletişim konusunda sıkıntı çekmektedirler. Bu nedenle sürekli birbirlerini suçlayıp tartışarak hem kendilerinin hem de çocuklarının yaşamını cehenneme çevirirler. Oyun 18-21 Aralık tarihleri arasında Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde.
AY IŞIĞINDA ŞAMATA: Çalışkur apartmanında yaşayan Çalışkur Ailesi'nin ve apartman sakinlerinin sahte ilişkilerini ve yozlaşan aile yapısını gösterirken, küçük dünyalarından dış dünyaya bakışlarını eleştiren, seyirciyi eğlendiren, güldüren ve sürprizlerle şaşırtan bir oyun. Oyun, 19-21 Aralık tarihleri arasında Sultangazi Hoca Ahmet Yesevi Sahnesi’nde.
ÇIN SABAHTA: Toplumun çok farklı kesimlerinden gelen, mutluluğu yakalayamamış, duyarlı, sevecen iki kadının hüzün dolu öyküsünün aktarıldığı oyunda, insanların birbirlerinin yaşamlarından nasıl ders alıp hayata umutla bakabilecekleri aktarılıyor. Oyun, 18-21 Aralık tarihleri arasında Fatih Reşat Nuri, 25-28 Aralık tarihleri arasında Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde.
İKİ EFENDİNİN UŞAĞI: Pantolone, kızı Dottore'yi oğlu Slvio ile evlendirmeye karar vermiştir ve evinde bir tören düzenler. Gençler birbirlerine aşıktır ancak daha önce Pantolone'nin kızını evlendirme sözünü verdiği ve öldüğünü sandıkları Federico Rasponi'nin bu törene gelmesiyle işler karışır. Oyun, 11-14 Aralık tarihleri arasında Ümraniye Sahnesi’nde.
HİSSE-İ ŞAYİA (BİR EVLİLİK KOMEDİSİ): Meşrutiyet dönemi tiyatrosunun öncü ismi İbnürrefik Ahmet Sekizinci'nin oyunu; ayrıldıktan sonra da didişmeye devam eden ve biricik kızlarını bir türlü paylaşamayan ("hissei şayia") karı kocanın bitip tükenmek bilmeyen kavgalarını konu alıyor. Oyun, 18-21 Aralık tarihleri arasında Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde.
CAN YELEĞİ: Hayat kendi akışında gündelik beklenti ve hayallerle devam ederken yola düşenlerin ve yeni bir hayat için yıllarca yolculuk yapanların hikâyesi. Oyun, 11-14 Aralık tarihleri arasında Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde.
HASTALIK HASTASI: Klasik Fransız Tiyatrosu’nun kurucularından Moliere’in (1622 – 1673) yazdığı son oyundur. 1673 yılında sahnelenen Hastalık Hastası’nda Moliere, eleştirilerini mesleğini kötüye kullanarak zengin hastalarını sömüren doktorlara yöneltir. Oyun, 11-14 Aralık, 25-28 Aralık tarihleri arasında Kâğıthane Sâdabad Sahnesi’nde.
KAHVEDE ŞENLİK VAR: Kadın erkek rolleri, toplumsal kurallar ve bu kurallar çerçevesinde biçimlenen insan ilişkilerinin tartışmaya açıldığı Kahvede Şenlik Var; bir kadın ile bir erkeği karşı karşıya getirir. Oyun, 11-14 Aralık 2019 tarihleri arasında Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde.
MACBETH: Herkes tarafından iyi bir savaşçı ve iyi bir insan olarak bilinen Macbeth, savaş sonrası yurduna dönerken karşılaştığı cadılardan gelecekte kral olacağını öğrenir. Bu kehanet, Macbeth'in içindeki kötü tutkuları harekete geçirir ve sonunu hazırlar. Oyun, 11-14 Aralık tarihleri arasında Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi’nde.
TATLI KAÇIK: Mr. Tanner ile paylaştığı evinde, çöp toplayarak yaşayan, çevresindeki her şeye sonsuz bir sevgi ve şefkatle bağlı Opal’in kendi halindeki yaşamı üç davetsiz misafirin gelişi ile umulmadık şekilde değişir. Oyun, 11-14 Aralık tarihleri arasında Gaziosmanpaşa, 25-28 Aralık tarihleri arasında Ümraniye Sahnesi’nde.
KOMİK-İ ŞEHİR NAŞİT BEY: Türk Tiyatrosu'nun önemli adlarından Naşit Özcan'ın yaşamından kesitler sunan oyun, 19. yüzyıl sonundan 20. yüzyıl ortalarına kadar olan süreçte tiyatromuzun, özellikle de Tuluat Tiyatrosu'nun sıkıntılı dönemlerini, Naşit ve Tiyatrosu'nun yaşadıkları üzerinden aktarıyor. Oyun, 12-14 Aralık tarihleri arasında Sultangazi Hoca Ahmet Yesevi Sahnesi’nde.
HAYAL-İ TEMSİL: Eski makyör Dikran Efendi'nin; hayalle hatırayı iç içe geçiren masalı; sahnenin "ilk kadın"ları Afife Jale ve Bedia Muvahhit'i; çocuklukları, aşkları, tutkularıyla, ilk kez seyirci karşısına çıktıkları sahnede, Darülbedayi sahnesinde bir araya getiriyor. Oyun, 11-14 Aralık tarihleri arasında Üsküdar Kerem Yılmazer, 25-28 Aralık tarihleri arasında Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde.
OCAK’TA BAHAR: 2. Dünya Savaşı’nda Yugoslavya adındaki ülkede büyük bir değişim başlar. 1940 yılından sonra kapalı kapılar ardında yaşanan açlık ve yokluk içinde umudun ve sevginin hikâyesi işlenir. Oyun, 18-21 Aralık tarihleri arasında Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde.
VAHŞİ BATI: 2017 yılında yitirdiğimiz, çağdaş Amerikan tiyatrosu ve dünya edebiyatının cesur yazarlarından Sam Shepard, en bilinen oyunu “Vahşi Batı”da rekabete sürüklenen insanların kapitalizmin çarkları arasında nasıl öğütüldüğünü anlatıyor. Oyun, 18-21, 25-28 Aralık tarihleri arasında Üsküdar Musahipzâde Celal Sahnesi’nde.
BEN ÇAĞIRMADIM: Yazacağı yeni romana konu arayan Mithat, o akşam yakın dostlarını ve doğaüstü yetenekleriyle etrafta ün salmış Madam'ı akşam yemeğine davet eder. Mithat'ın amacı hem mesleğine dair biraz gözlem yapmak hem de misafirleri ile keyifli bir akşam geçirmektir. Oyun, 18-21 Aralık tarihleri arasında Ümraniye Sahnesi’nde.
MATRUŞKA: Bir kadın... Bir erkek... kavgalar, çatışmalar, ayrılıp barışmalar, kopamayışlar... Varoluştan bugüne değişmeyen rutine, iki insanın birbirini tanıma, anlama, bir arada yaşama mücadelesine yeniden ve farklı bir yorumla yaklaşan Matruşka, ilişkilerde ideali arama uğraşını mercek altına alıyor. Oyun, 18-21, 25-28 Aralık tarihleri arasında Gaziosmanpaşa Sahnesi’nde.
12. GECE: Shakespeare'in en sevilen komedilerinden biri olan 12. Gece'de, ikiz kardeşler Viola ve Sebastian, bir gemi kazasından sonra, birbirlerini öldü sanıp ayrı düşerler. Oyun, 25-28 Aralık tarihleri arasında Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde.
KARINCALAR - BİR SAVAŞ VARDI: Bir asker, nedenini bilmediği ve hiçbir şeyini anlayamadığı savaşta firar eder. Özgürlüğe koşup sevgilisine kavuşacağını sanırken ayağı bir mayına kilitlenir. İşgal için gittiği topraklarda kendine esir olan asker, hayatta kalabilmek için, topuğunu mayından ayırmamak zorundadır. Oyun, 25-28 Aralık tarihleri arasında Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde.
SAADET HANIM: Tenha bir banka şubesi, günün öğle saatleri. Emekli ilkokul öğretmeni Saadet Yurtlu parasını çekmek için bankaya gelir. Bugün aynı zamanda oğlu Sermet'in de doğum günüdür ve oğlu için sürpriz bir doğum günü kutlaması planlamaktadır. Oyun, 26-28 Aralık tarihleri arasında Sultangazi Hoca Ahmet Yesevi Sahnesi’nde.