Özgür Özel: CHP’nin cevabı ‘hayır’dır

CHP Grup Başkanvekili Özel, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Suriye ve Irak tezkeresine neden “hayır” dediklerini açıkladı.

This browser does not support the video element.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Suriye ve Irak tezkeresi ile ilgili, Özel, "Biz bu tezkerenin bütününe Anayasa'ya aykırılık yönünden, süre yönünden, talep edilen yetkinin belirsizliği ve orantısızlığı yönünden, gereklilik ve yerindelik yönünden itiraz ediyoruz. Bu itirazlarımızı gerekçelendirecek olursak tezkere bundan önceki hükûmetlerin yapmadığı, ihtiyaç duymadığı şekilde kalitesiz yasama anlayışında çokça kullandığınız torba yasanın bir benzeri torba tezkere niteliğindedir. Bir an için Adalet ve Kalkınma Partisi’nin bütün tez ve taleplerinin doğru, yerinde ve haklı olduğunu düşünecek bile olsak bu tezkerenin 4'e bölünmesi gerekir; Kuzey Irak için bir tezkereye, Kuzey Suriye için bir tezkereye, İdlib'deki misyon için bir tezkereye ve yabancı askerlerin Türkiye'de bulundurulması için ayrı bir tezkereye ihtiyaç vardır. Kaldı ki siz böyle bir tezkereyle birden fazla ülkeye, birden fazla bölgeye ‘süresi altı aydı bir yıl oldu, iki yıla çıkardık’ derseniz, şu önermeye hanginiz doğru diyebilir: İktidara gelinir, Meclise tezkere yollanır, dünyadaki 210 ülkeye beş yıl süreyle savaş açma ve askerlerini bulundurma yetkisi... Anayasa bu yetkiyi münhasıran ve doğru tarif ederek bu Meclise veriyorsa, Anayasa'yı değiştirmek için en az 360 milletvekiliyle halka teklif ya da 400 vekilin oyu gerekiyorsa siz salt çoğunlukla bu yetkiyi sayısı sizin belirlediğiniz ve süresini sizin belirlediğiniz bir şekilde yürütmeye nasıl devredersiniz? Anayasa değişikliği hükmünde tezkere de olmaz, kanun da olmaz. Böyle bir şeyi yapacaksanız dönerler burada Anayasa'yı değiştirecek çoğunlukta bir iradeyi ararlar. Öncelikle bu tutarsızlığınızı milletimize ifade edelim." ifadelerini kullandı.

Özel, “Askere gideriz, görevimizi yaparız ama evlatlarını, çocuklarını askere yollamak yerine bedelli askerlikleri, çürük raporlarını tercih edip başkasının evladının şehadeti üzerinden siyaset kuranlara CHP’nin cevabı ‘hayır’dır, ‘hayır’ olacaktır. Kuvvetler ayrılığını ayaklar altına almış bir iktidarın emrine bize milletin emanet ettiği bu yetkiyi vermeyeceğimiz için ‘hayır’ diyoruz.” dedi.

Kazada 2 pilot hayatını kaybetti: Uçağın düşme anı kamerada Amasya'da iki çocuk hortuma yakalandı: O anlar cep telefonuna yansıdı Polisten atla kaçmaya çalışan firari hükümlü İHA ile yakalandı İstanbul hava sahasında ‘leylek’ alarmı Bodrum'da darp edilen aile hekiminin görüntüleri Arkadaşını bıçaklayıp, son anlarını cep telefonuna kaydetti