“Al, yap, sat modelinden, ‘azalt, yeniden kullan, dönüştür’ modeline geçmeliyiz”
Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınma yolculuğunda önemli bir adım olan IV. Türkiye Döngüsel Ekonomi Haftası, “Döngüsel Ekonomi ile Dönüşüm Zamanı” temasıyla Denizli Sanayi Odası'nın (DSO) ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Haber Merkezi |DUYGU GÖKSU / DENİZLİ
Döngüsel Ekonomi ve Sürdürülebilirlik A.Ş. (DCube), Hedefler için İş Dünyası Platformu (B4G), İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye), Nordic Council of Ministers iş birliği ve AB Türkiye Delegasyonu katkılarıyla, Denizli Sanayi Odası'nın (DSO) ev sahipliğinde düzenlenen IV. Türkiye Döngüsel Ekonomi Haftası’nda, döngüsel ekonominin Türkiye'nin geleceğindeki kritik rolü ele alındı.
DSO Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kasapoğlu, döngüsel ekonomi artık sadece çevresel zorunluluk değil aynı zamanda iş dünyası için rekabet avantajı sağlayan bir ekonomi modeli olduğunu vurgulayarak, “Küresel pazarların, tüketici beklentilerinin, iş yapma modellerinin değiştirdiğini görüyoruz. Daha az kaynakla daha fazla verim elde etmek zorunluluk haline geldi. Bir yılda 2 milyar tondan fazla atık üretiliyor. Bu şekilde giderse atık miktarının 2050’de 3 buçuk tona yaklaşması ön görülüyor. Bu nedenle ‘al, yap, at’ modeli yerine ‘azalt, yeniden kullan, geri dönüştür’ prensibini benimseyen döngüsel ekonomiye geçiş tek yol olarak görülüyor” diye konuştu.
Avrupa Yeşil Mutabakatının sürdürülebilir gelecek inşa etmeyi amaçladığını, Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı Yeşil Mutabakat Eylem Planı’nın da Türkiye'nin döngüsel ekonomiye geçişini hızlandırmayı hedeflediğini söyleyen Kasapoğlu, “Yeşil Mutabakat Eylem Planı, Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşması açısından büyük önem taşıyor. Denizli, Türkiye'nin en önemli ihracat merkezlerinden biri. Bu bağlamda yeşil mutabakat anlamında önemli çalışmalar yapıyor. DSO olarak da üyelerimizin bu surecine katkı sağlamaya devam ediyoruz. Kentimizin temiz üretim merkezi haline gelmesi için mücadele ediyoruz. Sürdürülebilirlik Çalışma Grubu ve oda çalışanlarımızın emek verdiği sürdürülebilirlik yeşil dönüşüm biriminin açılmasıyla odamız daha sürdürülebilir bir kimlik kazandı. Üyelerimizin yeşil dönüşüm sürecine nitelikli katkılar sağlıyoruz. Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) işbirliğinde 13 milyon TL'lik hibe destek sağlanan Güney Ege Tekstil Yeşil Dönüşüm ve Verimlilik Test Merkezi, üyelerimize büyük destek olacak” dedi.
Jurgis Vilcinskas: “Türkiye, döngüsel ekonomiye geçiş bölgesi olabilir”
Türkiye’nin muazzam bir döngüsel ekonomiye geçiş bölgesi olabileceğini dile getiren Vilcinskas, “Türkiye’nin iş gücü Avrupa'dan 11 yıl daha genç. Z kuşağı ile yaratıcı bir ekonomi ülkesi olmak için her şeye sahip. Ancak bölge ve ülke olarak hızla değişmesi ve dönüşmesi gerekir. Bunu da Avrupa ile beraber yapmalı, çünkü tedarik zincirleri ile sıkı bir şekilde entegreyiz. Gümrük Birliği’nin de modernize edilmesine doğru gidiyoruz. AB, bu dönüşümü desteklemeye ve yatırım yapmaya hazır” diye konuştu.
Gülcan Ergün: “2025’e döngüsel ekonomi alanında hızlı başladık”
Döngüsel ekonominin sanayi devriminden bu yana olan süreç için ezber bozan bir mantık olduğunu söyleyen Ergün, “Hızlı hareket etmemiz lazım. Meşakkatli bir süreç bizi bekliyor. Çeşitli sektörlerde son 7 yılda döngüsellik algısının daha anlaşılır hale geldiğini gözlemliyoruz” dedi.