Zorlu Enerji, ABD'li Enphase ile evsel üreticiyi hedefliyor

ABD'nin en büyük solar mikroinverter üreticilerinden olan ve özellikle evsel pazardaki hakimiyeti ile bilinen Enphase'in Türkiye distribütörü Zorlu Enerji Grubu, yeni nesil güneş panelleri ve mikroinverterler ile yenilenebilir enerji üretimini artırmak istiyor.

Haber Merkezi |

Murat KÜÇÜK/İstanbul

Mevcut güneş paneli teknolojisinde doğru akımı (DC) alternatif akıma (AC) çevirirken panellerin çoklu şekilde invertöre bağlanması gerektiğini ve bunun da bir proje maliyeti getirdiği bilgisini paylaşan Zorlu Solar ve Yurt Dışı Yatırımlar Direktörü Evren Evcit, Enphase mikroinverterlere bağlı panellerin yeni bir dönemi başlattığını söyledi.

Zorlu Enerji Grubu'nun bu hamleyi bireysel çatı pazarına yönelik yaptığını aktaran Evcit, şirket olarak Türkiye'nin ve bölgenin en büyük solar ekipman tedarikçisi olma hedefiyle yola çıktıklarını hatırlattı. "Türkiye'deki toplam pazarın yaklaşık üçte birine hizmet verecek düzeye ulaştık" diyen Evcit, bireysel pazarın gelecek yıllarda daha da güçleneceğini ve kendilerinin de her çatıda olacaklarını belirtti. Evcit, mikroinvertör uyumlu solar panel satışına başladıklarını da hatırlattı.

Pazarı hareketlendirecek kriterin artan enerji fiyatları olduğunu söyleyen Evren Evcit, "Bir yandan elektrik fiyatları artıyor bir yandan da gelişen teknolojilerle solar yatırımların maliyetleri azalıyor. Kısalan amortisman süreleri, yatırımlarda süreklilik sağlıyor" dedi. Evcit sözlerine şöyle devam etti: "Bireysel pazarda şu an en büyük sıkıntı projelendirme ve kurulumda yaşanıyor. Çünkü süreç bir santral izni almak kadar uzun ve yorucu oluyor. Eve kurulacak bir panel için bile bağlantı anlaşması yapılıyor, projeler çiziliyor, belediyeden uygunluk sağlanıyor, statik projeler ve itfaiye raporları alınıyor. 10 megavatlık dev bir proje de 5 kilovatlık küçük bir proje de aynı süreçlerden geçiyor. Bürokrasinin bunu kolaylaştırması gerekiyor. Dünyada bireysel üretici olmak için dijital sistemlerden başvuru yapmak yeterli oluyor."

Solar yatırımlarda amortisman süreleri giderek kısalıyor

Sanayi tesislerindeki duruma da değinen Evren Evcit, tesis çatısı üzerine yapılacak kurulumlarda amortisman sürelerinin 3 buçuk yıla kadar düştüğünü dile getirdi. Daha yüksek olan ticarethane tarifesinde ise bu sürenin 2 buçuk yıla kadar düştüğünü aktaran Evcit, panellerin ömrünün uzadığına da dikkat çekti. Evcit, "25 yıl performans garantisi olan panellerin ömrünün yakın zamanda 30 yıla çıkacağını öngörüyoruz" dedi. Salgın öncesine kadar solar panel fiyatlarının düşüş eğiliminde olduğunu belirten Evcit, pandemide üretimin durması ve sonrasında oluşan enerji talebi ile solar panel fiyatlarının arttığını söyledi. Evcit, "2025 sonrası panel fiyatları mutlak ucuzlayacak ama elektrik fiyatlarının düşmesini öngörmüyoruz. Bu durumların hepsini bir arada düşündüğümüzde solar yatırımların hızlanmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Tüketici yatırımlarına kredi desteği verilmeli

Solar yatırımlarda krediye ulaşım kolaylaştırılmalı solar yatırım yapmak isteyen bireysel üreticiye destek verilmesi gerektiğini belirten Evcit, "Maalesef kredi vadeleri 48 aydan 12 aya düştü. Oysaki bu kredi kaynağı üretime kullanılacak ve enerji ithalatının düşürülmesine katkı sağlayacak. Özellikle bireysel üreticinin solar yatırım konusunda desteklenmesi gerekiyor. Çatısından elektrik üretecek kişiye 60 ay vadeli kredi verilmeli, tüketici de elektrik faturası öder gibi kredisini ödeyerek üretimin bir parçası olmalı" dedi. Türkiye'nin güneşli gün sayısı bakımından da avantajlı olduğunu hatırlatan Evren Evcit, "Ülkemizde güneşli gün sayısı az olarak nitelendirilen Artvin bile Almanya'dan veya Hollanda'dan daha çok avantaj sunuyor" ifadelerini kullandı.

İş yeri kiraları yüzde 70 arttı! Şişli, Beyoğlu, Kadıköy’de makas açılıyor Borsa düşerken paniklemek yerine fırsatları yakalayın DEM Parti’den yeni anayasa tartışmalarına yanıt: 'Anayasa tartışmaları doğru yerden başlamadı' Hoşgeldin faizleri yükselişe geçti, yatırımcılar soluğu bankada aldı Meteoroloji uzmanı açıkladı: Soğuklar soba yaktıracak Okan Buruk'tan Fatih Terim'e cevap geldi: 'Bu sözler bana olabilir...'