Yeni fabrikalarla Ege’nin kağıt üretimi 2 milyon tonu geçecek

Ege Bölgesi’nin kağıt üretimindeki gücünü artırdığını dile getiren EBSO Kâğıt ve Kâğıt Ürünleri Sanayi Birimi Komite Başkanı Ferit Kora, yeni yatırımlarla bölgenin kağıt üretiminin 2 milyon tonu geçeceğini vurguladı.

Haber Merkezi |

DUYGU GÖKSU / İZMİR

Geçtiğimiz yıl Türkiye’de toplamda 5 milyon 20 bin ton kağıt üretimi gerçekleştirildi. Bunun 1 milyon 100 bin tonu ise Ege Bölgesi’nde üretildi. Yani geçtiğimiz yıl toplam kağıt üretiminin yüzde 21’ini Ege Bölgesi yaptı.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) 19. Grup Kâğıt ve Kâğıt Ürünleri Sanayi Birimi Komite Başkanı Ferit Kora, Aydın Söke'de Kipaş’ın ve İzmir Kemalpaşa'da Alkim Kağıt’ın ve Tezol Kağıt’ın kurmakta olduğu yeni fabrikalarda öngörülen 600 bin tonluk üretimin mevcut üretime ekleneceğini, Ege Bölgesi’nde 2 milyon tonun üzerinde üretim beklendiğini söyledi. Kora, böylece bu yıl beklenen yaklaşık 7 milyon tonluk toplam üretimin yaklaşık yüzde 30’unun Ege’den gerçekleştirilmesini beklediklerini dile getirdi.

Komitelerinde kâğıt ambalaj üretimi, baskı ve bu sektörlere ait yardımcı malzemeler üreten toplam 151 üye bulunduğunu söyleyen Kora,  “Kağıt basit bir ürün değil, 300 -350 metrelik ciddi platformlarda üretiliyor. Kağıdı 4 ana gruba ayırıyoruz. Ofset, temizlik kağıdı, ambalaj kağıtları ve karton olarak. Türkiye’deki 4 ofset kağıt fabrikasının 3’ü İzmir’de. Bu önemli bir şans. Kağıtta Türkiye’nin toplam üretim kapasitesi toplamda 7 milyon ton. Bunun 3,5 milyon tonu kraft kâğıdı, 1,5 milyon tonu temizlik kağıdı, 1,5 milyon tonu karton ve 500 bin tona yakını da ofset kağıdı” dedi.

“İhracatın yüzde 20’si Ege’den”

Kora, Ege Bölgesinin 2024’ün ilk 8 ayında ise toplamda 1 milyon 764 bin ton kâğıt üretimi yaptığını belirterek, Türkiye'de önemli bir tonajı temsil ediyoruz. Kağıt ve kağıt karton ürünleri ihracatı 2023 yılında 2.5 milyar dolar oldu. Bunun Yüzde 20'sinin biraz üzerindeki kısmı, 540 milyon dolarlık bölümü Ege Bölgesi’nden yapıldı. 2024 Ocak ve Ağustos aylarında ise 1.7 milyar dolarlık ihracatın 375 milyon dolarlık kısmı Ege Bölgesi’nden gerçekleştirildi" diye konuştu.

“Sanayi ormanları kullanılmalı”

Kağıt denilince akla ormanların tüketilmesinin geldiğini belirten Kora, yurt dışındaki sanayi ormanı örneklerini vererek, Türkiye’de de sanayi ormanlarının kullanılması gerektiğini vurguladı. Kora, “Maalesef Türkiye'de plantasyonlar yapılmamış. Yurt dışındaki firmaların sanayi ormanları var. Sırayla ormandan selüloz üretip, o ormanı 7 yılda büyüyen ağaçlarla tekrar üretiyor ve diğer ormanı kullanıyor. Kâğıt üretiminde tabiat ormanı tüketilmiyor. Brezilya'da, Portekiz, İsveç, Fransa ve Endonezya'da izlenen yol bu. Hepsi sanayi ormanı kullanıyor” dedi.

“Ayrıştırılmış atıklar konusunda gerideyiz”

Gelişmiş ülkelerde kullanılmış kâğıtların yüzde 85'inin tekrar ekonomiye, üretime geri kazandırıldığını söyleyen Kora, “Özellikle kraft ve benzeri kağıtlarda her gün çöplere atılan binlerce ton kâğıt, üretimde ham madde olarak kullanılıyor. Türkiye'de ayrıştırılmış çöpler konusunda çok gerideyiz. Kâğıt, alüminyum, cam ve diğer atıkların ayrıştırılmasına evlerden başlanmalı. Bu da eğitimle olur” diye konuştu.

“Birlik olarak en büyük ihracat kalemimiz kağıt”

Kağıt ve kağıt mamulleri sektöründe ihracat yapılan ülke sayısının 147 olduğunu söyleyen Ege Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Fuat Gürle, “İlk üç ülke ise İran, Mısır ve İngiltere. İhracat kalemlerimizden yüzde 60’lık pay ile en çok kağıt ve kağıt mamulleri sektörü ihracat gerçekleştiriyor. Kağıt sektörümüz aynı zamanda sektöründe Türkiye genelinde yüzde 20 pay alıyor” diye konuştu.

AKOM açıkladı: İşte fırtına ve yağışın İstanbul'a bilançosu Finansal performansın anahtarı: Dupont analizi Öğretmenlerin 24 Kasım beklentisi: Birer maaş ikramiye Türkiye dünyanın en sinirli ikinci ülkesi oldu! Trump Hazine Bakanı adayını açıkladı: 'Amerikan rüyasının' bir örneği AKOM'dan İstanbul için saatli uyarı: Fırtına, yağış, kar...