TSKB, hava kirliliğine dikkat çekiyor

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) Ekonomik Araştırmalar, yayımladığı "Hayat Bir Nefes Derinden" başlıklı yeni çalışmayla hava kirliliğinin iktisadi ve sosyal etkilerini kalkınma perspektifi ile inceliyor.

Haber Merkezi |

TSKB Ekonomik Araştırmalar, hava kalitesinin artırılmasına yönelik araştırma ve bulgularının yanı sıra çözüm önerileri de sunuyor. Türkiye'de de hava kirliliğinin sağlık sorunlarının önemli sebeplerinden biri olarak ortaya çıktığını anlatan raporda, Washington Üniversitesi'nde bulunan Sağlık Metrikleri ve Değerlendirme Enstitüsü verilerine göre, Türkiye'de en çok ölüm ve sakatlığı bir araya getiren risk faktörleri arasında hava kirliliğinin de bulunduğundan bahsediliyor. Risk sıralamasında 2009'da 6'ıncı sırada olan hava kirliliğinin 2019'da 5'inci sıraya yükselmesi dikkati çekiyor. Buna karşın, Dünya Bankası tarafından 2022'de yayınlanan Türkiye'ye ilişkin "Ülke İklim ve Kalkınma Raporu", ülkenin hava kirliliğini azaltmada ilerleme kaydettiğini belirtiyor.

Toz, polen, küf gibi 10 mikron ve daha küçük parçacıkları ifade eden PM10 (partikül madde) ve azot dioksit (NO2) konsantrasyonlarının, Türkiye'nin ekonomik büyümesine göre azaldığı gözlemleniyor.

Hem dünyanın hem de Türkiye'nin hava kirliliği ile mücadele konusunda kat etmesi gereken uzun bir yol olduğunu ortaya koyan rapor, kamu ve özel sektör iş birliklerinin güçlendirilmesinin önemine dikkati çekiyor.

Belediyelerin, şirketlerin ve bireylerin sorumluluk alarak birlikte atacağı adımların etkili olacağına değinen çalışmada, hava kirliliği ile mücadele kapsamında geliştirilecek finansman olanaklarının da ilavesiyle dünyanın ve Türkiye'nin hava kalitesinin artırılmasına destek olunacağı vurgulanıyor.

Rapora göre, iklim, su ve doğal kaynaklar gibi pek çok kalkınma temasıyla bağlantısı nedeniyle hava kirliliği ile mücadele neredeyse tüm Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) ile yakından ilişkili konumda bulunuyor.

Demirtaş'tan Destici'ye tepki: Vatandaşlığı iptal edilsin Borsa düşerken paniklemek yerine fırsatları yakalayın İş yeri kiraları yüzde 70 arttı! Şişli, Beyoğlu, Kadıköy’de makas açılıyor DEM Parti’den yeni anayasa tartışmalarına yanıt: 'Anayasa tartışmaları doğru yerden başlamadı' Hoşgeldin faizleri yükselişe geçti, yatırımcılar soluğu bankada aldı Meteoroloji uzmanı açıkladı: Soğuklar soba yaktıracak