Takipsan, RFID teknolojisinde perakendenin çözüm ortağı oldu

İzmir merkezli teknoloji şirketi Takipsan, radyo frekansıyla tanımlama sisteminde (RFID) yerli ve yabancı perakende devlerinin çözüm ortağı oldu.

NİHAT DELİBAŞI-İZMİR

Murat Yaşar Akbaş, Fırat İlgazi ve Abdurrahman Soncağ tarafından kurulan İzmir merkezli teknoloji şirketi Takipsan, yerli ve yabancı perakende devlerinin çözüm ortağı oldu. 3 ortak tarafından 9 yıl önce kurulan ve Ar-Ge çalışmalarını İzmir Bilimpark ’da yürüten şirket, yüksek teknoloji ürün donanım, yazılım ve entegrasyon hizmeti sunuyor.

Şirket son olarak Türkiye’nin önde gelen markaların sahibinin talebi ile dünyada ilk kez RFID, ozon, UVC ve aktif karbon teknolojilerini bir araya getirerek birbirine entegre çalışmasını sağlayan içine konan giysilerin kumaş bilgilerini RFID ile okuyarak giysileri ozon ve ultraviyole ışınlarıyla dezenfekte eden bir Endüstri 4.0 dezenfeksiyon dolabının üretimini gerçekleştirdi. Takipsan yönetici ortaklarından Murat Yaşar Akbaş, “Kullanılan RFID teknolojisi radyo frekansı ve özel yazılımların entegre çalışması ile nesnelere ait bilgilere uzaktan temassız bir şekilde ulaşmasını sağlar. Tekstil sektöründen, savunma sanayine ve sağlığa kadar her sektörde kullanılabiliyor. Örnek vermek gerekirsebu teknoloji ile perakende sektöründe5 bin kalem ürüne sahip bir mağazayı 10 dakikada sayıp çıkabilirsiniz” dedi.

Stok kayıplarına çözüm oluyor

Kimlik benzeri yapısına dikkat çeken Akbaş, dünyaca ünlü spor malzemeleri üreten bir firmanın yetkilileri ile yaptıkları görüşmede RFID projesini uygulamaya koydukları ilk yıl RFID teknolojisine entegrasyonuna yaptıkları yatırım maliyetini çıkararak satışlarında yüzde 10 artış sağladığını belirtti. Müşterileri arasında birçok devin bulunduğunu kaydeden Akbaş, “Avrupa’nın önde gelen tekstil üreticilerinde, kurduğumuz sistemle Türkiye’den gerçekleştirdiği tedariklerde hatalı ürün teslimi, stok kontrolleri konusunda yaşadığı problemleri sona erdirdi. Ardından Çin, Portekiz, Mısır, Fas gibi tedarikçilerin takibini de bize verdiler” dedi.

4 farklı sisteme sahip RFID’li dezenfeksiyon dolabı üretti

Korona sonrası hazır giyim sektöründe yaşanan kriz ortamında müşterilerden gelen talebi değerlendirerek fırsat yarattıklarını kaydeden Akbaş, "Türkiye’nin önde gelen markalarına ait 180 mağazasının RFID teknolojisi ile takibini gerçekleştiriyoruz. Bu zor süreçte bize mağazalarda denenen kıyafetlerin dezenfeksiyonu ile ilgili talepte bulundular. 2 ay gibi kısa sürede dünyada ilk olan 4’lü entegre sisteme sahip dezenfeksiyon dolabını ürettik. Ürünümüzün birçok yeniliğe sahip olduğunu bildiğimiz için Türk Patent Enstitüsü’nefaydalı model başvurumuzu yaptık" dedi.

Türkiye’nin en zengin 28 iş insanı belli oldu! Forbes açıkladı, liste güncellendi: Borsa düşerken paniklemek yerine fırsatları yakalayın Ünlü köftecide domuz eti iddiası: Bakanlıktan açıklama İş dünyası zam için harekete geçti! Asgari ücret tartışmaları başladı Fed tutanakları: Üyelerin büyük çoğunluğu faiz indirimini destekledi Honda, 1,7 milyon aracını geri çağıracak