“Karbon nötr güneş paneli üretimi" gerçekleştirme özelliğine sahip olacağız"
Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Programı Gençlik Danışma Kurulu (UN Habitat) 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nü Avrupa’nın en büyük santrali olan Kalyon Karapınar GES’te kutladı.
Haber Merkezi |HÜSEYİN GÖKÇE / ANKARA
UN Habitat Dünya Çevre Günü’nü Kalyon Karapınar GES’te kutladı. UN Habitat yetkilileri, tamamı Ankara’da üretilen panellerden oluşan enerji üretim tesisinin ekolojik dengenin korunmasına katkıda bulunan örnek bir model olduğunu bildirdiler.
Kalyon PV Yönetim Kurulu Başkanı Kübra Kalyoncu Şeherli, Dünya Çevre Günü’nde BM ile günün önemine yakışan Karapınar GES’te düzenlenen bu çalışmanın, gençlerin çevre sorunlarına dair duyarlılığını arttırdığını bildirdi.
Şeherli, sürdürülebilir geleceğin inşasında gençlerin rolünün çok kıymetli olduğunun altını çizerken, “Kalyon PV’nin tam 2600 futbol sahası büyüklüğündeki çevre ve iklim dostu panellerimiz arasında BM heyetini ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyorum. Kendileri ülke ülke dolaşarak daha temiz bir dünya tasarlamak adına farkındalık oluşturuyorlar” dedi.
“Karbon nötr güneş paneli üretimi” gerçekleştirme özelliğine sahip olacağız”
Kalyon PV olarak Türkiye'nin 2053 net sıfır emisyon ulaşma hedefi ve “Sıfır Atık” ilkesi kapsamında tehlikesiz atıkların yüzde 100 geri dönüşümünü sağladıklarının altını çizen Şeherli, fabrikada 40 ton/saat su geri dönüştürdüklerini bildirdi.
Akıllı fabrikada yıllık 45 bin m3 suyu geri kazandıklarını dile getiren Kübra Kalyoncu Şeherli, “Kalyon PV’nin çatısında yer alan yaklaşık 5 MW’lık çatı tipi güneş enerjisi santrali sayesinde üretimde kullanılan enerjinin önemli bir kısmını temiz enerjiden elde ediyoruz. Tükettiğimiz elektriği karşılamak için Şanlıurfa Viranşehir'de Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurmak için harekete geçtik” değerlendirmesinde bulundu.
Şeherli, 2024 yılı sonuna kadar kurulumunu tamamlamayı planladıkları bu santral ile Kalyon PV’nin elektrik ihtiyacını tamamen yenilenebilir kaynaklarla karşılayarak, “karbon nötr güneş paneli üretimi” gerçekleştiren Türkiye’deki ilk firma olma özelliğine sahip olacaklarını anlattı.
BM Sıfır Atık için Türkiye’ye teşekkür etti
BM Habitat Genel Sekreter Yardımcısı ve İcra Direktör Vekili Michal Mlynar toplantıya video konferans yöntemliyle katıldı. Mlynar, Birleşmiş Milletler Habitat olarak çevresel ayak izini azaltmayı amaçladıklarını belirtti ve Sıfır Atık projesi için Türkiye’ye teşekkür etti.
Panelde BM adına konuşan BM Habitat Programı Yöneticisi Douglas Ragan ise Kalyon PV’nin entegre üretim kapasitesi, ileri teknolojisi ve yüksek yerlilik oranının yanı sıra, Ar-Ge merkezinde gerçekleştirilen yenilikçi çalışmalarından çok etkilendiklerini kaydetti.
“Tek başına Türkiye’nin payını yüzde 15 artırdı”
Kalyon Enerji Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Dr. Murtaza Ata, Konya Karapınar GES’in Türkiye’nin kurulu güneş enerjisi payını tek başına yüzde 15 oranında artırdığını, Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise sayılı büyüklükteki güneş enerji santralinden birisi olduğunu belirtti.
Proje ile Türkiye’nin yıllık 600 milyon dolar döviz ikamesinin sağlandığını ifade eden Ata, “Karapınar GES yıllık yaklaşık 1,7 milyon ton karbon emisyonunu önlemektedir. Kalyon Enerji olarak biz de güneş ve rüzgâr enerjisi yatırımlarımızla, 2025 yılı sonu hedefimiz 2.000 MW, 2030 yılı sonu hedefimiz, 5.000 MW kurulu güce ulaşmaktır” diye konuştu.
Kalyon Holding CEO’su Mustafa Koçar ise Dünya Çevre Gününün öneminin her geçen yıl biraz daha iyi anlaşıldığını belirtirken, “Kalyon Holding ailesi adına; dünyamızın geleceği için böylesine kritik bir süreçte, Birleşmiş Milletler ile ortaklaşa bir şekilde, Konya Karapınar’dan tüm dünya gençliğine seslenmek ayrıca bir gurur kaynağı” dedi.