“İstanbul’dan globale açılan bir inovasyon kapısı”

Desteklediği teknoloji tabanlı girişim sayısı 5 bin’e yaklaşan İTÜ ARI Teknokent’in kuluçka merkezi İTÜ Çekirdek tarafından gerçekleştirilen Big Bang Startup Challenge, bu yıl 18-19 Aralık tarihlerinde UNIQ İstanbul’da 13’üncü kez yatırımcı ile buluşacak. Hemen öncesinde ilk global sahnesi Londra’da gerçekleşecek.

Merve Yedekçi |

MERVE YEDEKÇİ / İSTANBUL

Türkiye’nin girişimcilik ve inovasyon üssü İTÜ ARI Teknokent bünyesindeki İTÜ Çekirdek, kuruluşundan itibaren 4 bin 700 teknoloji girişimini destekleyerek bin 600 girişimin şirketleşmesine katkı sağladı. UBI Global’in açıkladığı listede ‘Dünyanın En İyi Kuluçka Merkezi’ seçilen İTÜ Çekirdek, her yıl farklı ölçeklerdeki 500 startup’ı destekleyerek çalışmalarına devam ediyor. İTÜ Çekirdek, teknoloji odaklı girişimlerin yükselişine destek olma amacıyla düzenlediği Big Bang Startup Challenge etkinliğiyle de her yıl en iyi girişimleri belirleyerek onları iş ve yatırım dünyası ile buluşturuyor.

Bu doğrultuda İTÜ Çekirdek tarafından gerçekleştirilen Big Bang Startup Challenge, bu yıl 18-19 Aralık tarihlerinde UNIQ İstanbul’da 13’üncü kez gerçekleşecek. Geçen yıl rekor tutar olan 1,28 milyar TL’lik nakit, ödül ve yatırıma şahitlik edilen Big Bang sahnesi, aynı zamanda bu yıl ilk kez Londra’da düzenlenecek. 20 teknoloji girişimi ‘Big Bang London Demo Day’ ismi ile 26 Eylül’de Londra Canary Wharf bölgesindeki Level 39’da global yatırımcı karşısına çıkacak.

İTÜ Çekirdek Kuluçka Merkezi’nde bir araya geldiğimiz İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Attila Dikbaş ile Türk girişimlerin globalleşme yolculuğunu ve İngiltere ile Türkiye’nin iş - yatırım ekosistemleri arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinde rol alacak olan Big Bang London Demo Day etkinliğini konuştuk.

Girişimleri ömür boyu destekliyoruz

“İTÜ ARI Teknokent bugüne kadar 5 bin 600’ün üzerinde başarılı Ar-Ge projesine imza attı. İTÜ Çekirdek ise 2011 yılında kuluçka platformu yaratmak ve girişimcilik programlarını başlatmak üzere başlatılan projeydi. İTÜ Çekirdek’te bugüne kadar 4 bin 700 girişim desteklendi ve bunlardan bin 600’ü şirketleşti. Toplam 270 milyon doları aşan yatırım alan girişimcilerimizin başarı hikâyelerine şahit olduk. Bu merkezin tek bir temel kriteri var; gelen fikrin burada yeşermesi. Merkezde her bir tohum 360 derece olarak destekleniyor. Girişimcilik ekosistemini geliştirmek, beslemek ve büyütmek misyonu ile hareket ediyoruz. Her bir girişimin kendi pazarında büyük firma haline gelmesi hedefindeyiz. İTÜ Çekirdek, İsveç merkezli UBI Global endeksine göre 1895’ten fazla kuluçka merkezi arasından ‘Dünyanın En İyi Kuluçka Merkezi’ seçildi.”

Ticarileşebilen girişim oranı yüzde 60

“Dünya genelinde, bir kuluçka merkezine dâhil olan ve ticarileşebilen girişimlerin oranı yüzde 10 seviyesinde. Fakat İTÜ Çekirdek’te bu oran yüzde 60’larda. Burada hayata geçirilen bir girişim, globalde de talep ediliyor. Bu bağlamda girişimleri globale taşıyacak Innogate Uluslararası Hızlandırma Programı hayata geçirildi. Yurt dışına açılacak girişimin müşterisi hangi ülkede yer alıyorsa o ülkenin ticari koşulları, hukuku ve hatta müşteriyle iletişim kurma formatına kadar eğitim veriliyor. Kendimizi Türkiye için İstanbul’dan globale açılan bir inovasyon kapısı olarak konumlandırıyoruz. Burada yakaladığımız başarıyı görerek; bu yıl hayata geçirdiğimiz Global Hub | Innogate Always On programı ile yeni bir yapı kurguladık ve Türk teknoloji girişimlerini Almanya, Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere, Hollanda’da desteklemeye ve yatırımcıların karşısına çıkarma kararı aldık. Bu platform Türkiye’nin teknolojik ihracatına büyük destek sağlıyor çünkü burada yetişen girişimin ürün veya hizmetini Avrupa ülkelerine ihraç ediyoruz. Program katılımına şart olarak öne sürdüğümüz ve büyük fayda sağladığını gördüğümüz konu ise girişimin yarattığı ekosistemin büyük bir kısmının ülkede kalacak olması. Yatırımcı girişime ortak da olmak istese, ihracatın Türkiye’den gerçekleştirmesini sağıyoruz. Avrupa’daki ofisi sadece araç, Ar-Ge alanı ve fatura adresi Türkiye olmalı. Bu arada, ITU Seed programı ile küresel ölçekte yabancı girişimcilere de kapımızı açtık. Sunduğumuz eğitim, network, laboratuvar, patent ve endüstriyel tasarım hizmeti tercih edilmemizi sağlıyor.”

Türk teknoloji şirketlerine 2 milyon pound yatırım

Geçen yılki Big Bang sahnesi rekor tutar 1,28 milyar TL’lik nakit, ödül ve yatırım ile tamamlandı. Captanomy girişimi, işletmelerin karbon emisyonlarını hesaplayarak; regülatörlere, bankalara ve müşterilere raporlamasını kolaylaştıran ve yeşil finansmana erişimlerine aracılık eden bir platform ve 1 milyon TL nakit ödül kazandı. Güneşten ve rüzgârdan elde ettiği enerji, sürdürülebilir yaşam kaynağına dönüştüren, kendi kendine yetebilen akıllı direk çözümleri üreten RumiTech girişimi de 700 bin TL nakit para ödülü kazandı. Görüntü işleme ve yapay zekâ algoritmaları kullanarak araçların hasar tespitini ve durumunu hızlı ve hassas bir şekilde tespit eden bir derin teknoloji hareketine sahip Wyseye girişimi ise 650 bin TL nakit para ödülü kazandı.

Big Bang’in son çıktısı ise dünya sahnesine açılmak isteyen girişimcilerin katılım göstereceği ‘Big Bang London Demo Day’ oldu. Global pazarlarda demo day’ler düzenleyecek olan İTÜ ARI Teknokent, startı 26 Eylül’de Londra’da verecek. T.C. Birleşik Krallık Büyükelçisi Sayın O. Koray Ertaş’ın da katılımı ile düzenlenecek olan etkinlik, 250 bin pound ila 2 milyon pound arasında yatırım arayan seçilmiş 20 girişimi global yatırımcı ile buluşturacak.

ABD'den Rus bankası Gazprombank'a yaptırım Finansal performansın anahtarı: Dupont analizi Anayasa Mahkemesinden Pasaport Kanunu'na kısmi iptal İstanbullular dikkat! AKOM uyardı, saat verildi: Sıcaklık 8-10 derece birden düşecek! Otomobil devi binlerce kişiyi işten çıkaracak Putin'in nükleer savaş durumunda hedefindeki ilk ülkeler açıklandı