Getir, 2,6 milyar dolar değerle 'unicorn' oldu
Getir’in Kurucusu Nazım Salur, şirketin, 300 milyon dolarlık yatırımla 2.6 milyar dolar değerlemeye ulaştığını açıkladı. Salur, Getir'in değerinin demirbaş ya da masa sandalye değil, insan kaynağı olduğunu da vurguladı.
Selenay Yağcı |Selenay YAĞCI
Online market teslimat uygulaması girişimi Getir, 1 milyar dolar değeri aşarak unicorn olduğunu açıkladı. Bundan yaklaşık 5 yıl önce kurulan Getir, Türkiye’nin yatırım alarak unicorn değerine ulaşan ilk girişimi oldu. Türkiye’de kurucuların hisselerinin çoğunlukta olduğu ilk unicorn da oldu. Getir’in Kurucusu Nazım Salur, 300 milyon dolarlık yatırımla 2.6 milyar dolar değerlemeye ulaştığını online basın toplantısıyla duyurdu. Salur, Getir'in değerinin demirbaş ya da masa sandalye değil, insan kaynağı olduğunu da vurguladı.
2 ayda 2 yatırım turu tamamlandı
Getir, bu yılın başında Silikon Vadisi’nin önemli yatırımcılarından Michael Moritz’in başkanlığında yeni bir fonlama turunda 128 milyon dolar yatırım almıştı. Bu yatırımı yurt dışı büyüme için kullanan girişim, Londra’ya açılmış ardından Paris, Berlin ve Amsterdam için çalışmalara başlamıştı. İki ay içinde iki tur tamamlayan Getir’de üçüncü turun liderliğini yeni yatırımcılardan Silikon Vadisi merkezli Sequoia Capital ve mevcut fonlardan New York merkezli Tiger Global üstlendi. Daha önceki tura katılan 8 fondan 7 tanesi de bu son tura katıldılar.
Salur, 2 ay evvel aldıkları yatırımı da hatırlatarak, “2 ayda bir yeni tur yatırım almak kolay değil. Her startup’a nasip olmaz. Bu yakın vadede popüler işlerden biri ise olabilecek bir şey. Bizim modelimiz dünyada şu anda en popüler konulardan biri. Biz bu modeli icat ettik. Bizden sonra birçok yabancı şirkette çıktı. Yatırımlar da alıyorlar. Bu popülerlik pandemi ile ilgili değil. biz 5 yıl önce de Getir’le yüzde 100 büyüdük. Bu iş fikrinin kullanıcıyı çekmesiyle alakalı. Sadece kurye şirketi değiliz, Getir bir teknoloji şirketi. Çok ciddi bir, veri yönetimi ile yapılıyor.” diye konuştu.
Yerli unicorn olarak kurucuların hisselerinin yüzde 50’den fazla olduğunu vurgulayan Salur, bu konuda biraz inatçı olduklarını, ucuza hisse satmadıklarını belirterek, “Eğer satsaydık. Getir çoktan unicorn olurdu.” dedi. Salur, bu 300 milyonluk yatırımın şirkete giren para olduğunu ve şirketi satmadan unicorn olduklarının altını çizdi. Salur, saha çalışanlarının önemine değinerek, “Alınan yatırım ile saha çalışanlarına 25 milyon TL'lik destek vereceğiz. Bunu bayiler üzerinden kıdem esasına göre yapacağız.” dedi.
Londra’dan sonraki 3 hedef: Almanya, Fransa, Hollanda
Türkiye’nin Unicorn’u Getir, hizmet verdiği ülke sayısını 5’e çıkarmayı hedefliyor. Nazım Salur, "Londra’da 2 ayını doldurdu. Orada, İstanbul’da 8-9 ayda geldiğimiz noktaya iki ayda geldik. Bu, umut veriyor. Yeni kaynaklarla hızlıca yeni ülkelerde faaliyete başlayacağız. Yakın zamanda Almanya, Fransa ve Hollanda'da da faaliyete geçeceğiz. Yılın ikinci yarısında da Getir'i Brezilya'da açmayı planlıyoruz." ifadelerini kullandı.